STRATEGIA

“Tärkeämpää kuin vanhan kouluperinteen kannalta luullaan, on perehtyminen nykyiseen tekniikan maailmaan”.

Rudolf Steiner, 1922[3]

JOHDANTO

Tieto- ja viestintäteknologinen (tvt) osaaminen on tärkeä kansalaistaito sekä itsessään että osana monilukutaitoa. Se on oppimisen kohde ja väline. Steinerkoulun perusopetuksessa huolehditaan siitä, että kaikilla oppilailla on mahdollisuudet myös tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen kehittämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään suunnitelmallisesti perusopetuksen kaikilla vuosiluokilla, eri oppiaineissa ja monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa sekä muussa koulutyössä. Tvt:n käytössä opetuksessa sekä sen käytön opettamisessa otetaan huomioon lapsen ikäkausi ja kehitysvaihe sekä ympäröivän yhteiskunnan tilanne. Opetuksessa painotetaan teknologian välinearvoa, pyrittäessä kohti itseisarvoa, hyvää elämää.

Tieto- ja viestintäteknologista osaamista kehitetään neljällä pääalueella

  1. Oppilaita ohjataan ymmärtämään tieto- ja viestintäteknologian käyttö- ja toimintaperiaatteita ja keskeisiä käsitteitä sekä kehittämään käytännön tvt-taitojaan omien tuotosten laadinnassa.
  2. Oppilaita opastetaan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa vastuullisesti, turvallisesti ja ergonomisesti.
  3. Oppilaita opetetaan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa tiedonhallinnassa sekä tutkivassa ja luovassa työskentelyssä.
  4. Oppilaat saavat kokemuksia ja harjoittelevat tvt:n käyttämistä vuorovaikutuksessa ja verkostoitumisessa.

Kaikilla näillä alueilla tärkeätä on oppilaiden oma aktiivisuus ja mahdollisuus luovuuteen sekä itselle sopivien työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tärkeätä on myös yhdessä tekemisen ja oivaltamisen ilo, mikä vaikuttaa opiskelumotivaatioon. Tieto- ja viestintäteknologia tarjoaa välineitä tehdä omia ajatuksia ja ideoita näkyväksi monin eri tavoin ja siten se myös kehittää ajattelun ja oppimisen taitoja.


VISIO

Tieto- ja viestintäteknologia on yksi oppilaan koulussa oppima teknologia, jota hän osaa koulun jälkeen käyttää monipuolisesti toimiessaan aktiivisena yksilönä yhteiskunnassa.

Steinerkoulussa tieto- ja viestintäteknologian opetus kannustaa oppilasta tekemään itse ja syventämään tietojaan ja taitojaan opetussuunnitelmaan kuuluvista aihealueista. Tieto- ja viestintäteknologian käyttötaito auttaa oppilasta tuomaan esille omia luovia ratkaisuja. Opetussuunnitelma painottuu ikäkauden mukaiseen pedagogiikkaan, siten että primaareista aistikokemuksista edetään analogisen median hallinnan kautta digitalisaatioon. Tieto- ja viestintätaidot ovat ensisijassa ihmisten välistä toimintaa, jonka harjoittelu on tärkeää läpi koko koulupolun.


Tieto- ja viestintäteknologian opetuksessa

  • Oppilas oppii riittävät tvt-taidot, joiden avulla hän osaa toimia arjessa sekä jatko-opinnoissa.
  • Oppilas osaa toimia luontevasti ja vastuullisesti erilaisissa digitaalisissa oppimisympäristöissä.
  • Oppilas oppii tuomaan omia ideoitaan, ajatuksiaan ja kokemuksiaan esille eri tavoin ja kommunikoimaan luontevasti myös digitaalisin välinein.


Tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään monipuolisesti lisäämään yhteistyötä ja vuorovaikutusta oppimistilanteissa, opettajien välisessä yhteistyössä, koulun ja kotien sekä nuorille merkityksellisten ihmisten (kuten kouluterveydenhuolto, kuraattori ja harrastukset) välillä.