Praktische informatie

Schooltijden

Op de Meent hanteren we een continurooster.  Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag gaan alle leerlingen van 08.30-14.30u naar school. Op woensdag eindigt de schooldag om 12.00u. Voor de dagen tot 14.30u nemen alle leerlingen een lunchpakket mee naar school. De nadruk ligt daarbij op een gezonde lunch. Leerlingen hebben 20-30 minuten de tijd om hun lunch op te eten, onder toezicht van de groepsleerkracht. De lunch is een ontspannen moment voor de kinderen. Daarna gaan de kinderen buiten spelen. Bij slecht weer blijven de kinderen in de klas en is er de mogelijkheid om spelletjes te doen of op een andere manier te ontspannen.  Onderaan deze pagina geven wij meer uitleg over het fruit- en lunchmoment in de klas. 

De kinderen in de groepen 1 t/m 8 dienen gemiddeld 940 lesuren per schooljaar naar school te gaan wat na 8 jaar uitkomt op een totaal aantal lesuren van 7520 uur. 

Bij de berekeningen voor de lesuren per groep op jaarbasis is rekening gehouden met de aftrek van uren i.v.m vakantie en studiedagen, alsmede reserve lesuren voor het opvangen van eventuele calamiteiten. 

Ons vakantierooster en een overzicht van de vrije dagen vindt u op onze website.

Regels voor aanvang en einde schooltijd

Voor schooltijd is er op de speelplaatsen geen toezicht. We willen u dan ook dringend verzoeken om uw kinderen niet eerder dan 15 minuten vóór aanvang van de schooltijd naar school te sturen. Ook is het belangrijk om met uw kind af te spreken dat zij direct naar de speelplaats gaan en niet voor school of rondom de school blijven 'hangen'. De kinderen van groep 1/2 (en 3) komen vóór schooltijd naar de speelplaats achter de school. De leerlingen van groep (3) 4 t/m 8 komen vóór schooltijd naar de speelplaats voor de school.  De schooldeuren gaan om 08.20u open, dan mogen de kinderen naar binnen komen. De eerste zoemer gaat om 08.25u, dit is het signaal dat kinderen naar binnen gaan. Om 08.30u gaat de tweede zoemer en verwachten we dat we met de lessen kunnen beginnen. 

Nablijven

Het nablijven van kinderen duurt onaangekondigd nooit langer dan 15 minuten. Indien een kind langer dan 15 minuten nablijft informeert de leerkracht de ouders.

Ziekte

Wanneer uw kind door ziekte of doktersbezoek de lessen niet kan bijwonen, verzoeken wij u dringend dit met opgave van redenen aan ons te melden vóór aanvang van de lessen middels een absentiemelding in Social Schools. 

Als uw kind op school ziek wordt en voortijdig naar huis gaat, zal er vooraf even gebeld worden. Als ouders niet bereikbaar zijn, wordt het opgegeven tweede telefoonnummer gebeld. Als ook dit geen resultaat heeft, blijft uw kind op school. Geef dus tijdig een gewijzigd of tweede telefoonnummer door. Is een kind langere tijd afwezig wegens ziekte, bv. wegens opname in een ziekenhuis, dan is het van belang dat u dit aan de klassenleerkracht kenbaar maakt. De leerkracht kan samen met u bekijken wat de mogelijkheden zijn om het onderwijs aan uw kind voort te zetten. Hierbij worden we, indien nodig, begeleid door een consulent voor zieke leerlingen van de onderwijsbegeleidingsdienst BCO te Venlo. 

Verlof en absentie

Regels in geval van schoolverzuim/verlofaanvragen

Met betrekking tot verlof voor vakantie(verlenging) zegt de leerplichtwet dat de directeur ten hoogste tien schooldagen extra verlof kan verlenen voor de gezinsvakanties buiten de reguliere vakanties, als het kind –vanwege de specifieke aard van het beroep van één van de ouders- slechts buiten de schoolvakanties met hen op vakantie kan gaan. Dit verlof mag geen betrekking hebben op de eerste twee lesweken van het schooljaar. Hieruit blijkt dat een verzoek om extra vakantie slechts door de directeur mag worden gehonoreerd indien wegens het specifieke beroep van één van de ouders een vakantie binnen de schoolvakanties niet mogelijk is. Het moet de enige gezinsvakantie in een schooljaar betreffen.

Indien extra vakantieverlof aangevraagd wordt, dient een werkgeversverklaring overlegd te worden waaruit blijkt dat een vakantie binnen de reguliere schoolvakanties niet mogelijk is. In alle andere gevallen dient de directeur een dergelijk verzoek af te wijzen. Het zogenaamde 'verlof wegens gewichtige omstandigheden' mag alleen worden verleend in de volgende gevallen:

U kunt verlof aanvragen in Social Schools. Deze aanvragen komen bij de directie terecht, zij zullen de aanvraag goed- of afkeuren. Na het verwerken van de verlofaanvraag krijgt de leerkracht automatisch een melding over de verlofaanvraag. De school meldt afwezige leerlingen na een afgekeurde verlofaanvraag direct bij de leerplichtambtenaar. 

Stappenplan:

1) Open de Social Schools app

2) Ga naar het kopje administratie

3) Klik op de naam van uw zoon/dochter

4) Kies rechtsboven voor verlofaanvragen, u kunt dan voor meerdere kinderen tegelijk verlof aanvragen. 

5) Vul de gevraagde gegevens in. 

Aanvragen van meer dan tien dagen dienen te worden voorgelegd aan de ambtenaar Leerplicht van de gemeente. Alle overige aanvragen dienen te worden ingediend bij de directeur. Voor vakanties en verlofdagen buiten het hoogseizoen, bijvoorbeeld wegens aantrekkelijk gereduceerde tarieven of afwijkende vakantiedagen binnen het gezin etcetera, kan dus niet zomaar verlof worden gegeven, ook niet 'zijdelings' of onofficieel. In de regeling is de enigszins onvriendelijke, maar wel duidelijke waarschuwing opgenomen, dat tegen ouders die hun kinderen zonder toestemming van school houden, proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Indien de godsdienst bepaalde lesactiviteiten niet toelaat, kan hiervoor vrijstelling verleend worden. Dit kan echter alleen na overleg en de goedkeuring van de directie. In overleg wordt vervolgens gezocht naar een vervangende onderwijsactiviteit.

Leerplicht

Kinderen mogen de basisschool bezoeken vanaf de datum dat ze vier jaar zijn. Er is een mogelijkheid van zogenaamde ‘school gewenning’. De leerplicht echter, dus wanneer ze naar school moeten, ligt bij vijf jaar. De ouders zijn verplicht hun kind te laten inschrijven op de eerste schooldag van de maand volgende op die waarin het kind de leeftijd van 5 jaar bereikt.

Alleen voor vijfjarigen is er nog een regeling die bepaalt dat vijfjarigen, om overbelasting van het kind te voorkomen, 5 uur per week, onder mededeling aan de directie van de school, de lessen mogen verzuimen. In de voorlichtingsgids van het ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur wordt echter ook aangegeven dat het niet wenselijk is gebruik te maken van deze regeling. Ook wij willen u vragen er zorgvuldig mee om te gaan, om onnodige hiaten in de doorlopende leerlijn te voorkomen. Met uitzondering van de hierboven beschreven regel is het vanaf het moment dat de leerling vijf jaar wordt dus niet meer toegestaan lessen te verzuimen zonder toestemming van de directeur.  Ook van de ouders van vierjarigen wordt verwacht dat ze hun zoon/dochter afmelden bij afwezigheid. Echter gezien de ononderbroken ontwikkelingslijn is het aan te raden dit tot een minimum te beperken. Op ouder(s)/verzorger(s), rust op grond van de Leerplichtwet de plicht ervoor te zorgen dat het leerplichtige kind regelmatig de school bezoekt. Indien er omstandigheden zijn dat het kind de school niet kan bezoeken dient daarvoor ruimschoots voor het te verwachten verzuim een aanvraag ingediend te worden bij de directeur van de school. De directeur van de school dient bij de afweging of een verzoek al dan niet kan worden gehonoreerd rekening te houden met hetgeen daaromtrent is bepaald in de Leerplichtwet.

Hoofdluis

Na elke vakantie van minimaal 1 week vindt op school een screening plaats. Deze controle wordt uitgevoerd door het "screeningsteam hoofdluis". Dit team bestaande uit ouders, is opgeleid door de Jeugdgezondheidszorg van de GGD. 

Bij constatering van hoofdluis neemt de groepsleerkracht contact op met de ouder/verzorgers van het betreffende kind. Alle ouders van de betreffende groep ontvangen een bericht via Social Schools dat hoofdluis geconstateerd is.  Het screeningsteam blijft de groep van het kind wekelijks controleren totdat er geen hoofdluizen meer worden gevonden.  Mocht u tussentijds hoofdluis constateren bij uw kind, meld dit dan bij de groepsleerkracht. Deze zal de melding doorgeven aan de directie. De directie neemt contact op met het screeningsteam van de school. 

Verjaardagen

Groep 1 en 2

Als uw kleuter jarig is, wordt zijn/haar verjaardag in de groep gevierd. Ouders mogen daarbij niet aanwezig zijn.  De leerkrachten plannen zoveel mogelijk de verjaardag op de daadwerkelijke dag. Indien deze in een weekend of vakantie valt, is er overleg om te bekijken wanneer het kind graag zijn verjaardag wil vieren. De leerkrachten zorgen voor een feestelijk programma en kinderen mogen een kleinigheidje grabbelen uit de grabbelton, traktaties zijn niet nodig. De leerkrachten zullen foto's maken van het feest en deze toesturen via Social Schools

Voor de verjaardagen van ouders of andere familieleden worden geen knutselwerkjes gemaakt. Wel zullen we iets maken voor vader- en moederdag. 

Groep 3 t/m 8

De jarige wordt in het zonnetje gezet door de leerkracht en zijn/haar klasgenootjes. Elke groep kent hierbij een eigen invulling. Voor alle jarige kinderen geldt dat ze een klein presentje mogen grabbelen uit de grabbelton van school.  We vieren de verjaardag in de klas zonder ouders. 

Kinderen die vóór 1 augustus jarig zijn, vieren de verjaardag voor de zomervakantie, kinderen die na 1 augustus jarig zijn vieren de verjaardag na de zomervakantie.  

Verjaardagen van de leerkrachten

De leerkrachten vieren hun verjaardagen tijdens een zogeheten meester/juffendag. In de agenda van Social Schools kunt u vinden wanneer de meester/juffendag voor de groep van uw kind(eren) gepland staat.

Tijdens deze dag zorgt de leerkracht voor een leuke invulling en krijgen de kinderen een traktatie. Kinderen die dat willen, kunnen iets maken als cadeautje ( tekening, knutselwerk, dansje o.i.d) Het is niet de bedoeling dat er gekochte cadeaus worden meegebracht. 

Uitnodigingen verjaardagsfeestjes en kerstkaarten

Het is erg leuk om uitnodigingen en kaarten te krijgen en te geven. Om het gevoel van uitsluiting of teleurstelling bij klasgenootjes of andere leerlingen te voorkomen, worden uitnodigingen of kerstkaarten niet op school uitgedeeld. We waarderen het als deze buiten schooltijd uitgedeeld/bezorgd/verzonden worden. 

Mobieltjes

Er zijn nogal wat kinderen die mobieltjes mee naar school nemen. Wij willen benadrukken dat dit ten allen tijde op eigen risico is. We hebben enkele regels opgesteld voor leerlingen die een mobieltje mee naar school nemen:

Alle leerlingen zijn, indien nodig, tijdens schooltijd te bereiken op het telefoonnummer van de school. 

Eten en drinken op school

Kinderen kunnen op school behoefte hebben aan drinken en wat te eten. Om hier aan tegemoet te komen hebben wij enkele afspraken gemaakt. 


Protocol schorsing en verwijdering 


Als de school vaststelt dat een leerling niet langer met succes het onderwijs op onze school (zoals verwoord in het schoolplan) kan volgen (door oorzaken in of buiten de leerling gelegen) of als er sprake is van ernstige verstoringen op het gebied van veiligheid of orde kan de directeur besluiten deze leerling te schorsen dan wel van de school te verwijderen. Voorafgaande aan het traject van schorsing en of verwijdering kan er een time out worden ingezet. 

Ook het gedrag van ouders of de relatie tussen de school en ouders kan reden zijn om tot verwijdering over te gaan. Bij bedreiging en/of belediging kan er tevens aangifte gedaan worden bij de politie. 

De beslissing tot verwijdering wordt, nadat de groepsleerkracht (eventueel een ander personeelslid) en de ouders over het voornemen tot verwijdering zijn gehoord, schriftelijk en met redenen omkleed door de directeur medegedeeld. Daarbij is het voor betrokken ouder(s)/verzorger(s) mogelijk om, binnen 6 weken na dagtekening, schriftelijk bij het bevoegd gezag een verzoek om herziening van dit besluit te vragen. Vervolgens beslist het bevoegd gezag binnen 4 weken, maar zal wel de ouders eerst horen. 

Het volledige protocol schorsen en verwijderen van leerlingen is te vinden op de website van SPOVenray (www.spovenray.nl ).