Organisatie van het onderwijs

Groeperingen

Het aantal leerlingen op onze school, waarbij de dorpen Leunen, Veulen en Heide tot het voedingsgebied worden gerekend, ligt de komende jaren naar schatting tussen de 240 en 260 leerlingen.

Dat betekent dat de school groeit en dat wij elk jaar opnieuw bekijken hoe we de samenstelling van de groepen zo goed mogelijk kunnen organiseren. Voor het komend schooljaar, '22-'23, betekent dit dat wij 2 groepen 1/2, een groep 2/3 en een groep 3 hebben. Vanaf groep 4 zitten de leerlingen over het algemeen in leeftijd-jaargroepen. Hierin wordt, afhankelijk van de situatie gewerkt met de grote groep of met wisselende werkgroepjes van kinderen met verschillende (of soms juist gelijke) sociale en leervaardigheden.

Het brengen van leerlingen

Wij vinden direct contact tussen de ouders en leerkrachten erg belangrijk en daar maken wij na schooltijd graag tijd voor vrij. Voor een gesprek met een leerkracht kan altijd een afspraak gemaakt worden via Social Schools, of u loopt na schooltijd binnen.

Om 8.20u gaat de poort aan de achterzijde van school open voor kinderen uit groep 1-2 (3) . Groep (3) 4 t/m 8 maakt gebruik van de hoofdingang. Leerlingen in groep 3 mogen kiezen welke ingang zij gebruiken. Om 8.25u gaat de eerste bel en om 8.30u gaat de tweede bel, dan verwachten we alle kinderen in de klas en starten de lessen. Ouders mogen mee het schoolplein op, maar niet mee naar binnen. Het is een bewuste keuze om buiten afscheid te nemen, dit vergroot namelijk de zelfstandigheid van de leerlingen en voorkomt drukte in de smalle gangen. Als u iets belangrijks door wilt geven vóór schooltijd dan kunt u de leerkracht een bericht sturen via Social Schools.

Als uw kind voor het eerst komt wennen, mag u mee lopen naar binnen en tot 9.00u in de klas meekijken. Bij het tweede wenmoment en tijdens de eerste schoolweek mag u ook mee naar binnen om afscheid te nemen. Daarna verzoeken we u om buiten afscheid te nemen.

Groep 1/2

In de groepen 1-2 wordt gewerkt met thema’s. De thema’s sluiten aan bij de leefwereld van de kinderen: ontwikkelingsgericht werken. In iedere onderbouw groep wordt gewerkt met een thema. Dat betekent dat alle activiteiten in het teken staan van dit thema. De groepen werken niet altijd met hetzelfde thema omdat wordt gekeken naar de behoeften en belangstelling van de groep. Wel wordt in alle onderbouw groepen op dezelfde manier gewerkt.

De thema’s worden opgezet vanuit de leerlijnen. In deze leerlijnen staan alle ontwikkelingsdoelen beschreven. Deze ontwikkelingsdoelen worden omgezet in taal-, reken-, spel-, constructieve, lees en schrijf-, muzikale en kringactiviteiten. Ook in groep 1/2 wordt gewerkt volgens de principes van Meervoudige Intelligentie.

Groep 3

In groep 3 leren de kinderen lezen en spellen met de methode " Veilig leren lezen" (Kimversie). De kinderen worden daarbij op eigen niveau begeleid. Voor rekenen gebruiken we de methode Semsom. Ook maken we gebruik van schrijfmethode "Pennenstreken" (die leidt tot verbonden schrift en ook gebruikt wordt in de hogere groepen) is inhoudelijk afgestemd op de leesmethode. Daarnaast wordt het spelend leren ingezet om de overgang van groep 2 naar groep 3 soepel te laten verlopen. Dit wordt op twee manieren toegepast: dagelijks maken de kinderen tijdens takentijd hun verplichte werk en kunnen ze kiezen voor spelhoeken waarin ze de lesstof op een spelende manier extra oefenen. Daarnaast wordt er wekelijks middels bewegend leren lesstof geoefend. Bewegend leren bevordert de concentratie, taakgerichtheid en zorgt ervoor dat kinderen lesonderdelen beter kunnen onthouden.

Vak en vormingsgebieden groep 3 t/m 8

Het schoolgebouw

Voor het onderwijs op de Meent maken we gebruik van de leslokalen, een handvaardigheidzolder, schoolbibliotheek en werkplekken in de gangen van het schoolgebouw.

Voor vieringen met één of een aantal groepen maken we gebruik van de aula. Voor vieringen met de hele school gaan we naar het, naast de school gelegen, multifunctionele centrum: ‘de Baank’

Lichamelijke opvoeding

De beweegactiviteiten van groep 1/2 vinden plaats in de speelzaal en op de speelplaats achter de school. Voor de groepen 1-2 is geen speciale gymkleding vereist. De leerlingen gymmen op gymschoenen. Balletschoenen mogen , maar gymschoenen met veters niet.

Vanaf groep 3 gaan de leerlingen op dinsdag met een bus naar ‘de Weert’ in Venray voor de gymles. Om de gymtijd zo effectief mogelijk in te zetten, hebben wij ervoor gekozen om 1x per week te gaan gymmen. Hierdoor gaat minder onderwijstijd verloren aan reizen en omkleden. De gymtijden zijn als volgt:

08.30-10.00u Groep 7 / 8 10.30-12.00u Groep 5/6 12.45-14.15u Groep 3/4

Tijdens de gymles dragen de leerlingen van de groepen 3-8 een gymbroekje en een shirtje (of een gympakje) en gymschoenen. Alle gymspullen moeten om hygiënische redenen telkens mee naar huis genomen worden. Omdat er nogal vaak gymkleding achtergelaten wordt, verzoeken wij u om de naam in de kleding aan te brengen.

ICT in ons onderwijs

De leerlingen leren vanaf groep 3 met een chromebook te werken, in groep 7 en 8 heeft elke leerling de beschikking over een eigen chromebook.

Wij combineren het verwerken op papier met een digitale verwerking. Het gebruik van digitale middelen is een aanvulling op ons onderwijs.