Skolan

Skolans skyldigheter att motverka nätkränkningar

Enligt skollagens 6:e kapitel Åtgärder mot kränkande behandling ska skolan bedriva ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av barn och elever och genom förebyggande åtgärder förhindra att barn och elever blir utsatta för kränkande behandling. Skolan har även ett ansvar att anmäla och utreda påstådda kränkningar.

Enligt diskrimineringslagen ska skolan även vidta aktiva åtgärder i främjande och förebyggande syfte för att motverka diskriminering och på annat sätt verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Skollagen gör ingen skillnad på var kränkningarna sker. Skolan har en skyldighet att utreda alla kränkningar som har en koppling till verksamheten, oavsett om de sker i skolan eller på nätet. Om kränkningar som begås på fritiden har en koppling till verksamheten eller fortsätter i verksamheten, ska dessa utredas på samma sätt som om de bara förekom i verksamheten.

En bra redogörelse för detta finns beskrivet i en rapport från BEO

Vad kan man göra som pedagog

Skolan har ett ansvar för att arbeta förebyggande och se till att det finns tillräckliga kunskaper om elevers nätvanor. För att skolans personal ska kunna hantera kränkningar mellan eleverna behöver de veta hur eleverna upplever risken för att bli utsatta för kränkningar på nätet. För att ta reda på detta krävs goda relationer med eleverna och kartläggningar av hur eleverna upplever klimatet på nätet.

En rapport från de statliga myndigheterna Datainspektionen, Barnombudsmannen och Statens medieråd med särskilt ansvar för att skydda barn och unga och stärka deras rättigheter har tagit fram en vägledning för att stärka barn och ungdomars rättigheter på nätet. Den ger stöd utifrån ett integritetsperspektiv och barnrättsperspektiv. Vägledningen innehåller vissa råd baserade på lagstiftarens intentioner när det gäller att skydd barn från skadlig mediepåverkan. Den riktas primärt till aktörer som skapar och ansvarar för olika digitala miljöer där det är vanligt att barn och unga befinner sig. Oavsett om man äger eller skapar webbplatser, svenskspråkiga plattformar eller har en egen kan man ha glädje av vägledningen. Barns och elevers rättigheter på digitala plattformar

Skolverket lyfter att det är viktigt att söka kunskap om elevernas relationsbygge på nätet. Skolans personal behöver dels kunskap om hur eleverna umgås på nätet och vilka erfarenheter de har, dels mer generella kunskaper om nätanvändande bland ungdomar. Skolpersonalen kan inte anses ha ett krav på sig att “ligga före” eleverna gällande kunskaper och erfarenheter av nätet, menar Skolverket. Det kan istället vara ett område där skolpersonal kanske kan lära av eleverna. Detta kan skapa en relation på andra villkor än de som vanligen råder mellan lärare och elever, vilket kan resultera i en tillitsfull relation som kanske motverkar elevernas ovilja att berätta för vuxna om vad som händer på nätet, resonerar man (Skolverket, Främja, förebygga, upptäcka och åtgärda - Hur skolan kan arbeta mot trakasserier och kränkningar, 2014).

Enligt BEO handlar inte skolans ansvar om att följa och bevaka vad eleverna gör på sociala medier utan om att skaffa sig kunskap exempelvis om vilka kanaler eleverna använder och hur de fungerar. Genom att försöka upprätta tillitsfulla relationer till eleverna skapas ett klimat där de faktiskt vill och vågar berätta om sina erfarenheter på nätet, menar BEO (Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman, BEO-bloggen, 2016)

Mer om hur skolan på ett framgångsrikt sätt kan arbete för att motverka nätkränkningar finns i förstudierapporten.

Vårdnadshavare och skolan har ett gemensamt ansvar

Vårdnadshavare har alltid ett ansvar för sina barns välmående och för vad barnen gör. Skolan har ansvar för att eleverna ska ha en trygg lärmiljö och alla vuxna på skolan ska aktivt motverka alla former av kränkande behandling. Enligt läroplanen ska skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande.

Att lyfta frågan om nätanvändning och kränkningar på nätet med föräldrar är mycket angeläget. Under fliken föräldrar finns vägledning för föräldrar att dela ut vid föräldramöte eller liknande.

Föreläsningar om utsatthet på nätet

Ecpats tre föreläsningar om barns och ungdomars utsatthet på nätet.

Innehållet var en del av ECPATs digitala konferens Nude nätet - att möta barn som har fått bilder spridda eller som sprider .

Föreläsning 1:

Att sprida nudes eller att smygfota en kompis är inte bara taskigt, det kan vara olagligt – och det kan få konsekvenser. Utifrån frågor vi har fått från barn och unga reder vi här ut gränserna kring vad som är lagligt och inte.

Föreläsare: Isabella Kim och Clara Ludvigsson är jurister på ECPAT Sverige och arbetar även med stödlinjen Ditt ECPAT.

Föreläsning 2:

Att bli utsatt för övergrepp på nätet får konsekvenser för barnets mående och hälsa på kort och på lång sikt. Om övergreppen dessutom dokumenteras kan även vetskapen om att de kan spridas i framtiden påverka barnets hälsa negativt. Här får du kunskap om hur övergrepp på nätet kan gå till och vilka psykologiska konsekvenser det kan få för de barn som är drabbade.

Föreläsare: Linda Jonsson är socionom och lektor i socialt arbete på Ersta Sköndal Bräcke högskola. Tidigare på Barnafrid. Malin Joleby är fil.lic. och doktorand inom rättspsykologi och utvecklingspsykologi vid Göteborgs Universitet.

Föreläsning 3:

Det senaste året har ECPAT varit i kontakt med fler än 6 500 barn och unga som har berättat om sin vardag på nätet. En vardag som rymmer mycket bra, men även spridda bilder, oönskade kontakter och nakenbilder från vuxna och andra barn. Här delar vi med oss av barnens erfarenheter och vad de önskar att vuxna ska göra när något hänt.

Föreläsare: ECPATs generalsekretare Anna Karin Hildingson Boqvist och senior rådgivare Sophie Josephson.

Är det delbart?

På polisens hemsida Är det delbart? finns utbildningsmaterial för skolor i syfte att öka kunskapen om och förebygga sexualbrott mot barn på nätet.

Här finns också råd vad man kan göra om man blir utsatt på nätet.