Förstudie om nätkränkningar

Förstudie om nätkränkningar i Västerviks kommun

Under hösten 2018 gjorde barn- och utbildningsförvaltningen en förstudie om elevers uppfattningar av nätkränkningar och skolans roll att motverka nätkränkningar i Västerviks kommun. Förstudien resulterade i förslag på hur skolorna kan arbeta för att motverka nätkränkningar och hur förvaltningen kan stötta det arbetet.Förstudien möjliggjordes av bidrag från Tjustbygdens Sparbank.

Förstudien finns att läsa i dess helhet i förstudierapporten.

Sammanfattning av förstudierapporten

Syftet med förstudien är att redovisa en bild av hur det ser ut gällande nätkränkningar för elever i Västerviks kommun och ta fram arbetsformer för hur skolorna kan arbeta främjande och förebyggande mot nätkränkningar.

Studien visar att det förekommer nätkränkningar bland eleverna och att det är vanligt med ett hårt språkbruk på nätet. Vissa elever beskriver att hatfulla och negativa kommentarer på nätet är så vanliga att man vant sig vid det. I samtalen med skolornas kuratorer framkommer även att det har funnits fall av grova sexuella kränkningar på nätet.

Studien visar att det inte är alla lärare som har kunskap om hur eleverna använder nätet och vilka kränkningar som förekommer där. Den visar att personalen i skolan är osäker på var gränsen går mellan skolans ansvar och hemmets ansvar när det gäller vad som händer eleverna på nätet. I samtalen med lärarna framkommer att man är bra på att arbeta åtgärdande när något väl har hänt på nätet, men att man inte arbetar lika aktivt med främja och förebygga nätkränkningar. Detta ligger i linje med resultatet av den granskning som Skolinspektionen gjort av skolornas arbete mot nätkränkningar på nationell nivå.

För att bedriva ett framgångsrikt arbete mot nätkränkningar visar forskning och uttalanden från skolmyndigheterna att skolan behöver satsa på tillitsfulla relationer mellan elever och lärare så att eleverna vågar berätta om saker som hänt på nätet utan att personalen drabbas av moralpanik och sätter upp begränsningar och förbud. Skolan bör därför skapa naturliga forum i elevernas skolvardag där frågor om nätet kan lyftas. Behovet av detta bekräftas av de elever som intervjuats i kommunen. För att våga berätta om kränkningar på nätet beskriver eleverna att frågor om nätet bör tas upp i skolan och diskuteras på ett neutralt sätt utan att något speciellt har hänt.

Forskningen och skolmyndigheterna framhåller också att det är viktigt att nätfrågor inte ligger som ett eget spår vid sidan av, utan integreras i undervisningen och ingår som en naturlig del i skolornas värdegrunds- och likabehandlingsarbete. Eleverna berättar att skolorna jobbar mycket med värdegrundsfrågor och har olika regler som man ska följa men att dessa kan upplevas som lite gammalmodiga och inte handlar om hur man ska vara mot varandra på nätet. “Varför pratar skolan så mycket om att man inte får svära på fotbollsplanen, när man inte tar upp de allvarliga saker som kan hända på nätet”, resonerar en elev.

Slutsatserna av studien blir att skolorna i Västerviks kommun bl.a. rekommenderas att

        1. stärka det främjande och förebyggande arbetet mot nätkränkningar genom att aktivt samtala och diskutera nätet inom ramen för undervisningen och inkludera nätet i sitt värdegrunds- och likabehandlingsarbete,
        2. höja lärarnas kompetens kring elevernas digitala arenor och vilka kränkningar som kan förekomma där,
        3. rusta eleverna för livet på nätet genom undervisning i nätetik, lag och brott och språkbruk på nätet,
        4. kartlägga förekomsten av nätkränkningar, och

5. samverka med vårdnadshavare kring elevers situation på nätet.