Teorier och modeller

”Vad vill vi få syn på med våra lektionsobservationer?”

Praktisk yrkesteori - praxisteori

Lauvås, Handal

Med praktisk yrkesteori avses de personliga teorier som en lärare har och som också syns i hennes praktik.

De praktiska yrkesteorierna:

  • innehåller inte allt vi vet och kan om yrket, utan endast de kunskaper och värderingar som vi använder oss av i vårt dagliga arbete

  • utvecklas tidigt i livet, långt innan vi påbörjar en formell utbildning.

  • är både teoribaserade (teoretiska kunskaper/ insikter) och praxisbaserade (egna erfarenheter /kännedom om andras erfarenheter)


Praktisk yrkesteori och de olika nivåerna

Praktisk yrkesteori är den enskildes föreställningar om praktiken och den samlade handlingsberedskapen för praktisk verksamhet. Den är både teoribaserad (teoretiska kunskaper och insikter) och praxisbaserad (egna erfarenheter samt kännedom om andras erfarenheter).

Den praktiska yrkesteorin kan åskådliggöras med en modell som Handal Lauvås kallar Praxistriangeln (Lauvås, P & Handal, G (2015): Handledning och praktisk yrkesteori). Praxistriangeln är en tankemodell som rymmer tre nivåer. Nivåerna är handlingsnivån, den teoribaserade nivån, samt etisk legitimitet.

Handlingsnivån, längst ner i triangeln, beskriver hur vi handlar i olika situationer eller hur vi planerar att handla. I nästa steg i triangeln motiverar vi våra handlingar utifrån den erfarenhet och teoretisk kunskap som vi förfogar över. Den översta delen i triangeln handlar om etisk legitimitet, vilket innebär ett etiskt rättfärdigande av de handlingar som utförs i vårt arbete. Den kunskap, erfarenhet och de värderingar som ligger till grund för våra handlingar har betydelse och kallas för den praktiska yrkesteorin – “den enskildes föreställningar om praktiken och om den samlade handlingsberedskapen för den praktiska verksamheten.”

  • P1 Handling (det vi gör, t ex vår undervisning)

  • P2 Teori (den kunskap och de erfarenheter våra handlingar bygger på): vetenskapliga teorier, erfarenheter och överförd kunskap (information om andras erfarenheter)

  • P3 Etik (våra värderingar, vad vi uppfattar som rätt och fel)

Kunskaper, insikter och uppfattningar på teori- och etiknivåerna är styrande för vad som sker på handlingsnivån.

Tyst kunskap, förtrogenhetskunskap och påståendekunskap

Varje lärare har en praktisk teori om undervisning, och denna teori är subjektivt sett den starkaste faktorn för lärarens egen pedagogiska praktik. I begreppet praktisk yrkesteori innefattas flera olika kunskapsformer som ”tyst kunskap,” där förtrogenhetskunskap över praxisområdet är en del. Påståendekunskap, vilket innebär systematiskt uppbyggda påståenden inom ett visst område, det vi ofta kallar teorier är en annan del. Vi behöver förtrogenhetskunskap för att tillgodogöra oss påståendekunskapen. Den tysta kunskapen är personlig där både påståendekunskap och förtrogenhetskunskap är beroende av varandra och spelar många gånger en viktigare roll än den kunskap som verbaliseras. Problemet är att denna teori ofta ligger dold för oss. På den andra nivån samtalar vi om vad vi anser är lämpligt och effektivt utifrån praktiska och teoretiska utgångspunkter. Det vi grundar våra antaganden på är egna och andras erfarenheter samt teoretiska insikter. Den etiska legitimering som omfattar översta nivån utgår från värderingar där vi gör bedömningar utifrån vad som är rätt eller fel. Detta är subjektiva bedömningar och det kan många gånger vara svårt att förklara varför vi har handlat på detta sätt. Våra värderingar är de som skapar engagemang och lust i arbetet och handlar inte om effektivitet. Vi gör det vi anser rätt och försvarbart oavsett krav på effektivitet. (M. Dahl (2003): Pedagogisk handledning, utmaning eller bekräftelse – en studie kring handledningssamtalet ).

Hur lärare undervisar

Lärares teorier om lärande

Lärares värderingar

”Att utveckla samsyn innebär mer
än
att vi gör lika i undervisningen”

Konflikt mellan handling och praxisteori

  1. Våra undervisningshandlingar utgår ifrån våra praxisteorier, det vill säga, från vår etik och personliga teorier.

  2. Om en lärare förväntas agera på ett nytt sätt, det vill säga, arbeta med handlingar som inte ligger i linje med hens praxisteori, uppstår en konflikt mellan handling och praxisteori. Läraren äger inte agerandet.

  3. Risken vid en konflikt mellan handling och praxisteori, är att de positiva effekter som förväntas av vissa handlingar uteblir då läraren själv inte är äger de teorier som ligger till grund för dem. Då metoderna inte tillför något nytt till lärarens praktik, är risken stor att läraren så småningom går tillbaka till tidigare handlingar eller snart ersätter dem med nya.

  4. För att åstadkomma en gemensam professionell undervisningspraktik, behöver vi skaffa oss gemensamma teoretiska referensramar samt arbeta med och prata om de värderingar och personliga teorier som ligger bakom våra undervisningshandlingar.

En handling utifrån
en praxisteori

Handlingen utgår ifrån lärarens
etik och personliga teorier.

En handling utifrån
en annan praxisteori

Handlingen utgår ifrån lärarens
etik och personliga teorier

Konflikt mellan handling
och praxisteori

Läraren förväntas göra en handling som inte bygger på lärarens etik och personliga teorier.

Fysisk, social och pedagogisk lärmiljö

Vad vill vi få syn på med våra lektionsobservationer?

En lektion är en oerhört komplex situation med olika parametrar, intryck och skeenden. För att kunna genomföra en observation behöver observatören avgränsa sig och välja fokus. Till exempel kan observatören fokusera på en lärmiljödimension i taget.

Oavsett vilken lärmiljö som fokuseras är det intressant att undersöka praxisteorin bakom.

  • Handlingsnivån (p1): Hur har läraren möblerat? Vilken interaktion sker i klassrummet? Vilka metoder används?

  • Teorinivån (p2): Hur tänker läraren om möbleringen? Vilka interaktioner vill läraren se i klassrummet? Vilka tankar har läraren om metoderna som används?

  • Etiknivån (p3): Vilka värden kopplar läraren till möblering? Vilka interaktioner är rätt och vilka är fel? Vilka värdegrundsval präglar metodvalen?

Fysisk lärmiljö: Klassrum, matsal, korridor, omklädningsrum, skolgård, toaletter, ljud- och ljusmiljö, synintryck, möbler och inredning.

Pedagogisk lärmiljö: Arbetssätt, metoder, struktur, tydlighet, flexibilitet, extra anpassningar, särskilt stöd, kompensatoriska hjälpmedel, digitala lärresurser, schema, bild- och teckenstöd.

Social lärmiljö: Värdegrund, socialt klimat, trygghet och gemenskap i skolan samt undervisningsgruppen, bemötande och relationer mellan lärare, övrig personal och elever.

Skolinspektionens observationsschema

Skolinspektionens observationsschema kan användas som stöd för lektionsobservationer.

  1. Bestäm er för vad som ska observeras

  2. Titta på de delar av observationsschemat som passar för er avgränsning.
    Välj de kriterier som är användbara och komplettera med egna.

  3. Under observationen för observatören löpande anteckningar av sina iakttagelser. Observationsschemat är inte tänkt att användas under observationen utan fylls i först i efterhand.

Skolinspektionens observationer är strukturerade och utgår ifrån fyra definierade områden och allmändidaktiska kvaliteter. De exempel som anges i schemat är avsedda som konkretiseringar, dvs. att återge hur kvaliteterna kan komma till uttryck.

Trygg, stödjande och uppmuntrande lärmiljö

  • Läraren skapar en positiv atmosfär

  • Läraren bemöter eleverna med respekt

  • Läraren har positiva förväntningar på eleverna och stöttar deras självtillit

  • Läraren upprätthåller studiero

Individanpassning, variation och utmaningar

  • Läraren ser till att arbetet under lektionen är tankemässigt utvecklande

  • Läraren anpassar undervisning till eleverna i gruppen

  • Läraren ser till att elever med behov av stöd under lektionen får sådant

  • Läraren varierar undervisningen

Tydlighet i mål, innehåll och struktur

  • Läraren genomför en genomtänkt lektionsstart

  • Läraren genomför en välstrukturerad lektion

  • Läraren ger tydliga beskrivningar, förklaringar och sammanfattningar

  • Läraren kontrollerar att eleverna förstått

  • Läraren gör ett tydligt sammanfattande lektionsslut

Uppföljning, återkoppling och reflektion över lärandet

  • Läraren använder sig av formativ bedömning under lektionen

  • Läraren ger eleverna tillfälle att reflektera över undervisningen och sitt lärande i förhållande till kunskapskraven

Klicka här för att ta del av skolinspektionens observationsschema.

Avgränsa

En observation kan avgränsas genom att specifika kvaliteter är i fokus. Ett annat sätt är att istället fokusera på specifika delar av lektionen: inledning, genomgångar, övergångar, elevernas arbete eller avslutning etc. Nedan följer förslag på kvaliteter som är iakttagbara vid olika delar av lektionen:

Utmaningar och kognitivt stöd

Cummins fyrfältare är ett bra stöd för att förstå vad en eller flera elever upplever i en undervisningssituation och hur väl undervisningen hamnar i elevernas proximala utvecklingszon. Eleverna behöver utmanande undervisning med hög stöttning t.ex. i form av tankestöttor, modeller, tekniker och verktyg som de kan använda för att ta sig an utmaningarna. Utan stödet upplevs den utmanande undervisningen som för svår och eleverna blir frustrerade. Däremot kan undervisning med hög stöttning men som saknar utmaningar upplevas som trygg samtidigt som den ger låg inlärning. Litet stöd och för få utmaningar leder till att eleverna kan bli uttråkade.

Cummins fyrfältare

Exempel

”När jag säger något om din undervisnings-praxis
säger jag
något om min egen praxisteori”

Vi observerar genom en lins

När vi observerar undervisning, gör vi det med den förförståelse vi har sedan tidigare och genom projektioner, fördomar, förväntningar och kulturella filter.

Återkopplingen säger något om observatören

Observatörens frågor och återkoppling speglar den praxisteori som hen har. Vad tittar observatören efter, vad reagerade obseratören på och vad tycker observatören är viktigt?

Källa: Professionell feedback, medvetna mötens magi, av Stefan Gunnarsson