Kolla klippet nedan för att få en bra överblick över hur sporten går till:

Utrustning: Fenor, cyklop med snorkel, mössa med öronskydd, suspensoar för herrar

Spelplan: 3,5-5 m djup, 15 m lång, 10 m bred

Match: 2x15 min effektiv tid

Laguppställning: 2 målvakter (vänsterforwards), 2 backar, 2 forwards

Undervattensrugby spelas på tvären i den djupa delen av bassängen. Spelplanen är mellan 3,5 och 5 meter djup, 15 meter lång och 10 meter bred. Målkorgarna står på botten vid väggen på kortsidorna av planen. Bollen som används är ungefär lika stor som en handboll och fylld med saltvatten, vilket gör att den sjunker. Det går att passa bollen ett par meter rakt fram och sedan viker den av nedåt.

Spelarna har på sig fenor, cyklop och en mössa med öronskydd. Ett lag består av 15 personer. Damer och herrar spelar i mixade lag, förutom på landslagsnivå. På match har varje lag sex spelare i vattnet, sex stycken avbytare sitter på kanten och tre är reserver. Byten görs kontinuerlig under hela matchen. När en spelare kommit upp på kanten får nästa hoppa i vattnet i avbytarzonen. Vanligtvis gör man cirka fyra dyk innan bytet sker.

De sex spelarna i vattnet består av två målvakter (som i anfall även agerar som extra forwards), två backar och två forwards. Grundläggande strategin går ut på att minst 1 spelare på varje postion är nere medan de andra 3 är vid ytan och tar luft.

Matchtiden är 2x15 min effektiv tid, och det finns två domare i vattnet och en på land.

En match som inte avgörs under ordinarie speltid går först till sudden death, och sedan till straffar. Vid en straff har en anfallare 45 sek på sig att göra mål på en målvakt från motstående laget. Straffen avgörs genom att anfallaren gör mål inom 45 sekunder eller om målvakten erövrar bollen och tar upp den till ytan och således räddar straffen.

UV-rugby är en kontaktsport, men det finns såklart regler som förebygger att någon gör illa sig eller drunknar. Kortfattat så får den som håller i bollen attackera alla andra och de får attackera honom, men de spelare som inte har bollen får inte röra varandra. Man får inte slå, sparka eller dra i utrustningen, eller attackera huvudet.

För att läsa mer om uv-rugby besök gärna Svenska Sportdykarförbundets hemsida www.uv-rugby.se.

I dokumentet på länken nedan hittar du en utmärkt engelsk beskrivning av hur UV-rugby spelas:

torpedo-dresden.de/schwedischetaktik_en