Utrustning

Cyklop

Scubapro Futura 1 är det vanligaste cyklopet för undervattensrugby. Cyklopet är relativt litet och robust och remmarna som används istället för gummibandet är lätta att fästa (Länk).

Aqualung Sphera LX är en annat typ av cyklop (länk). Synfältet är bättre eftersom glasen är större men den är mindre robust än Futura 1.

Remmarna finns att köpa färdiga men går också alldeles utmärkt att tillverka själva.

Sportsbutikken.dk säler dessa remmar färdiga (Länk).

XXL säljer packremmar som också går utmärkt att använda. (Länk)

Snorkel

Snorklar finns i en uppsjö av varianter. Vissa spelare föredrar snorkel med ventil, andra föredrar utan. Om snorkeln har ventil är det viktigt att den inte sitter framför munnen så att tänderna riskerar att skadas vid en eventuell krock. Andra viktiga egenskaper är längden, diametern och hårdheten.

Vanliga snorklar är oftast för långa för undervattensrugby. Det är opraktiskt när man gör snabba vändningar eller hamnar i klinsch med en motspelare och ger faktiskt ganska mycket motstånd vid snabba spurtar. Det löses dock enkelt genom att kapa ner snorkeln till önskad längd.

Diameter på snorkeln är en vanesak. Har man en stor diameter på röret blir det lättare att andas men svårare att tömma den på vatten när man kommer upp till ytan, och vise versa.

Hårdheten är för många den viktigaste egenskapen. Munstycket ska inte vara för hårt så att tänderna åker ut om man skulle råka få en spark eller ett slag i ansiktet. Det för å andra sidan inte vara för mjukt heller så att snorkeln böjer sig vid snabba rörelser i vattnet.


Badkläder

En robust baddräkt eller ett par robusta badbyxor bra att ha. Badkläderna ska helst vara tighta för snabbhetens skull.

Eftersom det på match finns ett vitt och ett blått lag är det bra om man har badkläder i båda färger.

Waterpoloshop säljer badkläder och mössor med Polisen-loggan (länk).

Fenor

Fenorna är en kompromiss mellan fart/kraft och manövrerbarhet. För rugby används relativt hårda och korta fenor. De flesta rugbyfenor går att beställa i olika hårdheter. Hårda fenor är bra om man är stark och ger mycket kraft och fart medan något mjukare fenor är mer skonsamma mot fötterna och är lämpliga för lättare personer.

För nybörjare är fart och kraft mindre viktiga. Därför räcker det ofta med vanliga "semester"-fenor.

Waterway är det traditionellt sett vanligaste märket bland rugbyspelare (länk) men det finns även andra modeller som Specialfins (länk).