Via Ferrata

Via Ferrata= drum de fier: trasee realizate în munți cu ajutorul cablurilor metalice, trepte sau punți suspendate ce permit turiștilor mai puțin familiarizați în alpinism să parcurgă trasee montane pe pereți de stâncă în siguranță. Primele trasee de via ferrata au fost amenajate de soldații italieni în munții Alpi. În prezent aceste trasee se află la dispoziția turiștilor ce doresc să privească muntele și din această ipostază. Gradul de dificultate este marcat de la A(ușor)-E(extrem de dificil).

Via Ferrata “Astragalus”

Se află în rezervaţia naturală”Cheile Şugăului-Munticelu”.

Accesul în parc se face din DN 15 în dreptul localităţii Bicaz Chei. Distanţa de la maşină pânâ la trseele propriu-zise este de 200-300 metri şi constă într-o urcare uşoară de antrenament.

Punctul de plecare în trasee este de la cabana Ecolog de unde se poate procura şi echipamentul de protecţie(ham, lonje, cască).

Este via ferrata cea mai lungă din România(2400m în total) şi cuprinde cinci trasee cu grade diferite de dificultate(A/B, C şi C/D)şi timpi de parcurgere diferiţi.

Deşi traseul în sine împlică un anumit grad de efort, experienţa este una unică datorită peisajului deosebit, dar şi consumului de adrenalină, totuşi echipamentul de protecţie utilizat corespunzător v-a ţine vizitatorul în siguranţă. Vârsta minimă a participanţilor este de 8 ani pentru traseele uşoare.

Denumirea de Astragalus provine de la un grup de plante existente în zonă, care popular le regăsim sub denumirea de “gheara mâţei”.

Via Ferrata „Wild Ferenc

Situată în stațiunea Lacul Roșu, județul Harghita, pe versantul muntelui “Suhartul Mic”, are un grad de dificultate(C/D), o lungime de 200m. cu o diferență de nivel de 173m și un timp de parcurgere de aproximativ 20 minute. Oferă o priveliște deosebită mai ales că pe fundal se profilează și vestitul Lacu Roșu. Vârsta minimă a participanților este de 14 ani.