Poiana Stănile

Poiana Stănilelor este situată la baza masivului Ceahlău pe traseul turistic 7(Bicazu Ardelean-Ceahlău). Aspectul deosebit al acestei poiene este dat de faptul că este asemănătoare unei cetăți, fiind înconjurată de o înșiruire de pereți de stânci străjuite de păduri falnice. Se vad Turnul lui Budu, Ocolașul Mare, Stănilele, Gardul Stănilelor. Un peisaj de vis cum rar ai ocazia sa vezi.

Ca si celelalte stânci ale Ceahlăului, stâncile lui Stanilă duc si ele mai departe legenda lor. Localnicii povestesc despre un cioban sărac care, in timpuri străvechi, a poposit pe aceste meleaguri împreuna cu oile lui. Chipeș si trufaș la port, acesta auzise ca aici se găsesc cele mai bogate pășuni in verdeața din întreaga Moldova, dar si cel mai blând soare lăsat de Dumnezeu pe pământ. Într-o zi, când Stănila era cu oile la păscut in creierul munților se întâlni cu Maria, fata celui mai bogat baci de prin acele parți. Aceasta era o păstorita tare frumoasa de care Stănila s-a îndrăgostit pe loc. Pentru că Stănila era un cioban sărac si nu avea multe oi, Maria nu a vrut sa mai audă de el, cu toate ca el avea o inima de aur. De supărare, bietul Stănilă a căutat cele mai înalte stănci din acele locuri si s-a aruncat de pe ele. De atunci, stăncile acelea au fost botezate cu numele lui.

În centrul poienii se găsește Biserica "Sfântul Cuvios Antonie cel Mare", iar în apropiere așezământul monahal, ce găzduiește călugării și călătorii ce solicită adăpost.