Masivul Ceahlău

Este cel mai cunoscut(mediatizat) munte din Carpații Orientali datorită atât formațiunilor geo-morfologice prezente la tot pasul cât și datorită încărcăturii sale spirituale, fiind considerat „Olimpul românilor " sau „Pionul". Este de asemenea unul dintre putini munți(Athos) care are hram(SCHIMBAREA LA FAŢĂ – 6 august) De asemenea numeroasele legende cu caracter laic sau religios îl învăluie într-o aură de mister.

Masivul se prezintă sub forma unui platou ce prezintă câteva ridicături(vârfuri), din care se detașează câteva cum ar fi Ocolașul mare(cel mai înalt cu o altitudine de 1907m.), Ocolașul Mic, vf. Lespezi, dar și magnificul vârf Toaca(cel mai vizitat).

Dintre formațiunile geo-morfologice se remarcă următoarele: „Clăile lui Miron”, „Masa dacică”, „Coloana dorică”, „Gardul Stănilelor”, „Piatra Ciobanului”, „Butu și Ana”, ”Piatra lăcrămată” etc. Aproape fiecare formațiuni stâncoasă este legată de o legendă.

Din punct de vedere administrativ masivul se află în perimetrul Parcului Național Ceahlău.

Tehnologic se poate spune că este foarte bine organizat, în masiv fiind amenajate 7 trasee a căror destinație este cabana Dochia. Aceste trasee pleacă din stațiunea Durău(2), localitatea Izvoru muntelui(3), localitatea Neagra-Tașca(1) și Bicazu Ardelean(1).