Communiceren

Lessen Nederlands:

Een asielzoeker kan zich onmiddellijk aanmelden voor een cursus Nederlands Tweede Taal (NT2). Geen inschrijvingsgeld bij voorlegging van 'attest voor inschrijving van asielzoekers in het volwassenenonderwijs' (via het opvangcentrum).

Het Huis van het Nederlands (Agentschap Integratie en Inburgering) doet eerst een screening, test het taalniveau en verwijst de vluchteling dan door naar de meest gepaste cursus.

Inzoomen op: Antwerpen - Limburg - Oost-Vlaanderen - Vlaams-Brabant & Brussel - West-Vlaanderen

Concreet komt men dan, naargelang de voorkennis en leervaardigheid terecht bij:

  • Centra voor Basiseducatie: voor wie analfabeet is, minder dan 7 jaar scholing heeft gevolgd of over beperktere cognitieve vaardigheden beschikt

Inzoomen op: Antwerpen - Limburg - Oost-Vlaanderen - Vlaams-Brabant & Brussel - West-Vlaanderen

Inzoomen op: Antwerpen - Limburg - Oost-Vlaanderen - Vlaams-Brabant & Brussel - West-Vlaanderen

Het Centrum voor Taal en Onderwijs is het Vlaamse expertisecentrum voor taalonderwijs. Het richt zich tot leerkrachten, begeleiders, CLB-medewerkers, docenten in het volwassenenonderwijs en lerarenopleiders.

De webpagina Taaltools biedt een overzicht van gebruiksvriendelijke ICT, die innovatieve werkvormen in de klas faciliteert. Zo zijn er heel wat tools i.v.m. NT2 of vreemde talen beschikbaar.


Nederlands oefenen:

Inzoomen op: Antwerpen - Limburg - Oost-Vlaanderen - Vlaams-Brabant & Brussel - West-Vlaanderen

  • Babbelonië: Nederlands oefenen en de samenleving beter leren kennen door babbels met Nederlandstaligen en anderstaligen

  • Inburgeringscoaches "Samen Inburgeren": ca. 2-wekelijkse ontmoetingen tussen een inburgeraar en een vrijwilliger, om elkaars leefwereld te leren kennen en elkaar te helpen

  • Broeiklas vzw: naschoolse studiebegeleiding voor maatschappelijk kwetsbare leerlingen (van het eerste tot en met zesde leerjaar) met taal- of leerachterstand (bijlessen taal of andere leerstof)

  • Nedbox: website om online extra Nederlands te leren. Je vindt er taakgerichte, functionele opdrachten voor anderstaligen en beeld- en tekstmateriaal rond verschillende thema's.

  • Taalhelden.org: speelse website van de Taalunie met spelling, grammatica, weetjes over de taal en over dialect. Kortom: leuk visueel materiaal om nog meer vertrouwd te geraken met het Nederlands, bv. om zelfstandig meer Nederlands te leren.

  • Wereld Delen - Recht en Welzijn (Provincie Antwerpen en de rand daarbuiten): Wereld-Delen organiseert tal van initiatieven voor en met personen met minder kansen, voornamelijk in de provincie Antwerpen en in de rand daarbuiten. We zijn vooral actief daar waar mensen nog niet, niet of niet meer terecht kunnen in het reguliere circuit, of waar dit tekort schiet. In die zin zijn naast materiële armen, mensen met een sociaal isolement, asielzoekers, mensen zonder papieren... welkom. Concreet: begeleidingswerk, materiële hulpverlening, ontmoeting en wederzijdse steun, taalwerking, huiswerkbegeleiding, welzijnsschakel,...

    • Café Combinne (Vlaams-Brabant): interculturele praatgroep waar Nederlands gesproken wordt. Anderstaligen en Nederlandstaligen ontmoeten elkaar en praten over alledaagse zaken: werk, hobby's, koken,...

  • Werkgroep Merchtem Multicultureel (Merchtem): onthaal van nieuwkomers en hulp bij hun integratie (bv. via huiswerkbegeleiding, babbelcafé, uitstappen,...)

  • Steunpunt Integratie Asielzoekers Lubbeek (Lubbeek): SIAL is een informeel netwerk van inwoners van Lubbeek die zich actief willen inzetten voor de ondersteuning en integratie van vluchtelingen met en zonder papieren. O.a. via lessen Nederlands en ontmoetingsmomenten, individueel begeleiden van asielprocedures, administratieve en materiële hulp,...

  • Onthaalgroep vluchtelingen Grimbergen (Grimbergen): begeleiding van vluchtelingen die in Grimbergen wonen. Hulp bij hun integratie, o.a. via het leren van Nederlands, het zoeken naar huisvesting en werk, het bijstaan van vluchtelingen bij hun contacten met de overheid en administratieve instanties,... Fysieke en morele steun aan elke familie, in hun specifieke situatie.

  • vzw Restart (Zichem): begeleiding van vluchtelingen bij hun integratie via jobdatings, taalcafés en buddybegeleiding bij het zoeken naar een geschikte woning. Het vroegere Bpost-gebouw in Zichem wordt een multiculturele ontmoetingsplek met allerlei activiteiten om het wij/zij-gevoel te doorbreken.

  • Radio Kroeto: Oekraïens-Nederlandse internetradio, enkel op woensdagnamiddag tussen 14u en 17u.


Tolk- en vertaaldiensten:


Vertalingen:

  • Vertaalbib: website waar IN-Gent allerlei vertalingen ter beschikking stelt aan professionals uit de sociale sector. Deze vertalingen kunnen gebruikt worden om met anderstalige cliënten te communiceren over een specifieke dienst- of hulpverlening.

  • Vertalingen brochures Kind en Gezin: vertalingen van K&G-folders over tal van onderwerpen (borstvoeding, oog- en oortest, opvoedingsondersteuning, vaccinaties, veilig slapen,...)

  • Vertaalfiches voor anderstalige ouders: basisboodschappen van scholen aan ouders in 9 talen. Over thema's als: "CLB - wat is het?", "Hoe begeleid je huiswerk?", "Privacy - wat mag de school weten?", "Wat de doen als je kind gepest wordt?",... Een initiatief van Klasse.

  • https://pryv.it: online vertaalmachine, enkel en alleen voor de vertaling Nederlands-Oekraïens. Handig bij gesprekken.


Filmpjes en pictografisch materiaal:


Infopagina Vlaanderen helpt Oekraïne: