Kommentar til stortingsmelding 29 2012-2013 "Morgendagens omsorg"

Følgende kommentar er sendt 10 mai 2013 til Seniornett Norge og Lyse:

"Hei igjen,

Jeg har gått gjennom Velferdsteknologikapitlet i stortingsmelding 29, og lagt inn et utvalg sitater her:

Utvalgte sitater fra stortingsmelding 2012-2013 29 "Morgendagens omsorg", kapitlet om Velferdsteknologi.

Det er mye positivt i meldingen.

Mye skal skje ....

MEN, det som anføres spesifikt av Dagfinn Wåge er det verdt å merke seg.

Ikke bare er det omfattende Lyseprosjektet utelatt, men det er også skrevet inn statsstøtte til de kommuner som følger bestemte prosjekter:

"For å bidra til å etablere en robust trygghetspakkemodell som kan brukes av alle kommuner, vil regjeringen støtte deltakerkommunene i prosjektene Trygge spor og Trygghetspakken."

En slik føring er klart uheldig på dette tidspunkt.

I praksis betyr det at andre pågående slike prosjekter kan bli parkert.

Da er det liten vits for andre kommuner, utviklere/leverandører å ligge frampå, basert på egen kunnskap, erfaring og plattform.

En slik føring er også i direkte motstrid til de ellers tydelige signalene om innovasjon og leverandørutvikling kommunene oppfordres til.

KUN dersom man har en klar FASIT er det meningsfullt å stoppe alternative utprøvings- og utviklingsprosjekter.

På dette stadiet burde det signaliseres støtte til ALLE kommuner som driver seriøst arbeid med nye trygghetsløsninger, for å høste bredest mulig erfaring når felles valg skal gjøres.

Her foretrekkes løsninger som springer ut fra forskningsmiljøer, mens operative leverandører som allerede er bredt teknisk inne i feltet, og som i tillegg har pågående utprøvinger med flere kommuner, får et dårligere utgangspunkt.

Den fasen man er i nå er nyutvikling av tekniske løsninger, der sikkerhet, stabilitet og kost/nytte er sentrale kriterier.

Da tilsier erfaring at man skal invitere til de beste løsningene fra alternative aktører. Og spesielt oppfordre store industrielle aktører til å by på sitt beste.

Dette mener jeg Seniornett Norge bør kommentere under høringen, gitt det informative møtet vi hadde med Lyse, og den innsikten vi har fått i deres arbeid.

Mvh

Jan Marton Jensen