Εισαγωγή

Ο Bishop και οι συνεργάτες του, συνηγορούν στο γεγονός ότι οι τυπολογίες ανάπτυξης των σεναρίων διδασκαλίας αφθονούν και ποικίλλουν (Bishop, κ.α., 2007). Στην Ελλάδα, με έναυσμα το έργο «Οδύσσεια» (1999- 2001), αναπτύχθηκε ένα πλαίσιο σχεδιασμού του εκπαιδευτικού σεναρίου από το εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου το 2001 (Μακρή, Αράπογλου, Φράγκου & Κυνηγός,2006; Κυνηγός, 2006). Ειδικότερα, η υλοποίηση σχεδιασμού των φάσεων μιας διδασκαλίας ενός γνωστικού αντικειμένου με τα επιμέρους δομικά στοιχεία της, μπορεί να αποτυπωθεί σε σενάρια διδασκαλίας (Πόλκας & Τουλούμης, 2012) και επιτυγχάνεται μέσω της διεξαγωγής μιας σειράς δραστηριοτήτων, οι οποίες αντιστοιχούν στις επιδιώξεις των διδακτικών στόχων, και περιλαμβάνει τις δράσεις και τους ρόλους των μαθητών και του διδάσκοντα, τη χωροχρονική οργάνωση και τη διδακτική διαχείριση (Κυνηγός, 2006). Εν γένει, το εκπαιδευτικό σενάριο αποτελεί ένα εργαλείο σχεδιασμού της διδασκαλίας μιας συγκεκριμένης περιοχής ενός γνωστικού αντικειμένου, αλλά ταυτόχρονα, αποβαίνει και μαθησιακό εργαλείο για το δημιουργό του (Κυνηγός 2006 ; Πόλκας & Τουλούμης, 2012).

Το συγκεκριμένο πλαίσιο σχεδιασμού εκπαιδευτικών σεναρίων του εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, εδραιώθηκε στον Ελληνικό χώρο μέσω επιμορφωτικών δράσεων (Πόλκας & Τουλούμης, 2012), όπως, δημοσιεύσεων εκπαιδευτικών σεναρίων στην Εκπαιδευτική Πύλη, του YΠΕΠΘ, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, των Εκπαιδευτικών Νοτίου Αιγαίου (Μακρή, κ.α., 2006) και προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, με κορυφαία την πιστοποιημένη επιμόρφωση του Β΄ επιπέδου[1]. Το εκπαιδευτικό σενάριο που ακολουθεί, στηρίχτηκε στο ανωτέρω πλαίσιο σχεδιασμού εκπαιδευτικών σεναρίων. Συγκεκριμένα, όπως οι σχεδιαστές του ορίζουν αφήνει περιθώρια στον εκπαιδευτικό να εστιάσει σε συγκεκριμένες πτυχές του μαθησιακού περιβάλλοντος τις οποίες ο ίδιος θεωρεί σημαντικές, ενώ τα περιεχόμενα των δομικών στοιχείων του είναι διασυνδεδεμένα και ετεροαναφερόμενα, παρότι το καθένα έχει αυτόνομο χαρακτήρα, προκειμένου να περιγραφεί καλύτερη περιγραφή και ανάλυση των διακριτών φάσεων και να συντεθεί η διαδικασία ως όλον (Κυνηγός, 2006).

Όμως, η εφαρμογή του σεναρίου δεν μπορεί να αποδοθεί σε ένα γραπτό κείμενο, και επιπλέον δεν προτείνεται δεσμευτικά αλλά αφήνει μεγάλα περιθώρια επιλογών στον εκπαιδευτικό σύμφωνα με το δυναμικό της τάξης του. Ιδιαίτερης δε σηµασίας, κρίνεται η αξιολόγηση ενός σεναρίου µετά την υλοποίησή του, με σχετικές έρευνες να καταδεικνύουν ότι συζητήσεις αξιολόγησης βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να κάνουν σηµαντικές αλλαγές στη δομή του και να βελτιώσουν τις διδακτικές τους προτάσεις (Π.Ι., 2006).

Βιβλιογραφικές αναφορές

Bishop, P., Hines, A., & Collins, T. (2007). The Current State of Scenario Development: An Overview of Techniques, foresight, 9(1), σ. 5-25.

Κυνηγός, Χ. (2006). Το μάθημα της διερεύνησης. Παιδαγωγική αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για τη διδακτική των μαθηματικών. Από την έρευνα στη σχολική τάξη. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

Μακρή, Α., Αράπογλου, Α., Φράγκου, Ο., Κυνηγός, Χ.(2006).Ο Σχεδιασμός Πλαισίων Εκπαιδευτικών Σεναρίων ως Διαδικασία Αναστοχασμού κατά την Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών. 5ο Συνέδριο ΕΤΠΕ, σ.10-17. Θεσσαλονίκη.

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, (2006). Ομογενοποιημένο επιμορφωτικό υλικό για την Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία», κατ. πράξεων 2.1.1θ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.

Πόλκας, Λ. & Τουλούμης, Κ. (2012). Μεθοδολογία και διαδικασίες ανάπτυξης εκπαιδευτικών σεναρίων στα Γλωσσικά μαθήματα: Μελέτη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή σεναρίων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. MIS: 296579 – Π.3.1.3: Μελέτη για σενάρια για τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

[1] Με τον όρο «Β΄ επίπεδο» έχει επικρατήσει να γίνεται σύντομη αναφορά στο έργο «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013).