Huidig bestuur

Het huidige bestuur is op 17 mei 2024  aangetreden en bestaat uit een voorzitter, secretaris, penningmeester en excursiecoördinator. U kunt het bestuur bereiken via sedi.kring@gmail.com.

De termijn voor besturen van de Sedimentologische Kring is 3 jaar. Voor voorgaande besturen zie de pagina Oud besturen.

Voorzitter: Christiaan van Baak

Als voorzitter van de SediKring ga ik me inzetten om het belang van sedimentologische kennis en de variabiliteit die in sedimenten aanwezig kan zijn voor een zo groot mogelijk publiek inzichtelijk te maken. De afgelopen 15 jaar heb ik op allerlei verschillende manieren sedimentologische kennis toegepast. Denk hierbij aan studies om het hydrologisch budget van bijvoorbeeld de Kaspische Zee te bepalen (als Phd), (paleo-) biodiversiteitsonderzoek naar Pontokaspische biota (als postdoc) en source-to-sink petrografie van siliciklastische systemen in en rondom de Kaukasus. Sedimentologische en stratigrafische veldstudies spelen hier voor mij een belangrijke rol, waarbij ik vooral geïnteresseerd ben in Miocene, Pliocene en Pleistocene sedimenten.

 Sinds september 2022 werk ik als geoloog bij Deltares in de afdeling Toegepaste Geologie en Geofysica. Hier houd ik me onder andere bezig met 3D/4D ruimtelijke inrichting van de middeldiepe ondergrond van Nederland, zowel voor de energietransitie en voor duurzame waterwinning. Sedimentaire en stratigrafische interpretatie van boorgatmetingen, opnieuw voornamelijk van het Mioceen tot Pleistoceen, spelen daar een belangrijke rol in. Tijdens excursies van de kring hoop ik dan ook om hier nog meer over te leren!


Secretaris: Stephan Toby

Als universitair docent aan de TU Delft houd ik me bezig met onderzoek en onderwijs op het gebied van sedimentologie en stratigrafie. Ik onderzoek de werking van sedimentaire systemen door een combinatie van numerieke en fysieke modellen en velddata. Doel is te begrijpen hoe delta's in het verleden zijn gevormd en hoe ze zich in de toekomst kunnen ontwikkelen. Met de Kring hoop ik de komende jaren een actieve en gezellige gemeenschap op te bouwen.

Ik heb aardwetenschappen gestudeerd aan de VU en de Universiteit van Bergen.  Mijn PhD aan de Universiteit van Liverpool ging over het effect van veranderende sedimenttoevoer naar delta's en een postdoc aan Indiana University over menselijke invloeden op de sedimentbalans van de Mississippi delta. Daarna heb ik me als beleidsmedewerker bij NWO bezig gehouden met onderzoeksfinanciering en o.a. het NAC. Nu werk ik als universitair docent bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen in Delft. Tot op een excursie!

Penningmeester: Mieke Kosters

Als afgestudeerd sedimentoloog heb ik voor verschillende bedrijven en organisaties gewerkt, oa CoreLab, TUDelft, Shell. In in Nederland heb ik vooral op het Rotliegend en Carboon gewerkt, door het doen van kms aan  boorkernbeschrijvingen, het maken van regionale kaarten, en het leiden van Rotliegend/Zechstein excursies. Buiten Nederland, Europa, Afrika, het midden en verre Oosten en Australie, heb ik inmiddels meer dan 25 jaar ervaring in het werken met zowel clastische als carbonaat sedimenten. Na 5 jaar in Oman gewerkt te hebben, als  een “Geology Lead” by PDO, woon ik sinds februari 2024 weer in Nederland waar ik mij bezig houd met de mogelijke opslag van CO2 in de ondergrond van de zuidelijke Noordzee. Ik wil graag sedimentologie actief onder de aandacht brengen,  door excursies en andere activiteiten mede op te zetten  en hierbij vooral ook het raakvlak van sedimentologie met andere vakgebieden mee te nemen. 


Excursiecoördinator: Huibert van den Brink

Ik ben afgestudeerd als fysisch geograaf/kwartair geoloog met bijvakken sedimentologie en palynologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam in 1980. Daarna werkte ik vele jaren als exploratie geoloog/stratigraaf voor Shell over de wereld. Na een onderbreking als senior lecturer in de petroleum geologie bij Curtin University in Perth keerde ik in 2002 in Nederland terug en werkte vervolgens als exploratie geoloog bij verschillende oliebedrijven in Europa. Na mijn pensionering in 2016 raakte ik gefascineerd door de geologische ontsluitingen van stuwwallen, die ik waarnam in bouwputten, op historische foto’s en in voormalige groeves verspreid over centraal Nederland. Ik geef hierover lezingen voor ondermeer historische en heemkunde verenigingen. Buiten het organiseren van reguliere sedimentologische excursies, lijkt het me heel leuk om wat er nog (of weer) over is aan stuwwal ontsluitingen in dag excursies te laten zien.