1. Inleiding

Een Bordercollie is een geboren werker, maar bijna uitsluitend onder een goede leider. Die leider moet jij zijn. Als jij een goede leider bent, krijg jij een gehoorzame hond. In de opvoeding, vanaf het moment dat jij de pup onder jouw hoede hebt, kun je de basis leggen voor een samenwerkingsverband met je hond. Uiteindelijk zul je een hele kudde schapen daar heen kunnen leiden waar jij maar wilt.

Als het werken met schapen ook al de bedoeling is bij de aanschaf van de pup, is het verstandig daar in de opvoeding rekenschap mee te houden. Als het moment gekomen is, dat je echt gaat werken met schapen, dan moet de hond in ieder geval op commando “af” willen liggen.

Door de huidige populariteit zijn er duizenden Bordercollies in Nederland. Graag wil ik eraan meewerken dat al deze honden en bazen plezier aan elkaar beleven. Door jarenlang trainen van talloze Bordercollies en hun eigenaren is mijn visie over honden ontwikkeld tot deze methode die ik nu met succes hanteer.

Dit stuk, "De bordercollie, van pup tot schapendrijver" bestaat uit twee delen:

Daarnaast geef ik een aantal trainingssuggesties en geef ik in het kort weer wat mijn visie is ten aanzien van dit onderwerp.

Roelof Wichers