Historia

Sarvelan suvun ja Sarvijoen kylän syntyvaiheita

Kylä kuului alunperin Laihiaan,  nykyisin Jurvaan.Vähäisen Sarvijoen latvoilla on ollut asutusta tilapäisesti  ja jossakin muodossa jo 1500 luvulla. Maakirjoihin merkitty asutus alkaa kuitenkin vasta 1600 luvun alkupuolella. Knuutti Tuomaanpoika on ensimmäisenä merkitty uudisasukkaaksi v. 1618. Hän oli 1/2 manttaalin talon omistaja Laihian alapäästä ja siirtyi ilmeisesti jo varsin iäkkäänä uudisviljelijäksi Sarvijoelle.

Knuutti Tuomaanpojasta alkaa Sarvijoen  erämaan kehitys nykyisin varsin elinvoimaiseksi kyläyhteisöksi ja Sarvelan suvun monihaarainen kehitys yhdeksi laajalle levinneeksi monituhatpäiseksi pohjalaissuvuksi. Talosta on käytetty nimiä Alanen ja Sarvijoesta Sarvi eri muodoissa.

Knuutti Tuomaanpojan poika Matti Knuutinpoika on merkitty henkikirjoissa vuosina 1634-1673 talon omistajana ja hän maksoi aikanaan talosta jo 1/2 manttaalin verot. Hän yhdisti tilaan myös autioituneen Rätti-nimisen tilan, joka on merkitty henkikirjaan v. 1642 ja maakirjaan v. 1669. Tilat olivat tällöin yhdistettynä jo täyden manttaalin. Matti Knuutinpojalla oli ainakin kaksi poikaa, Jaakko ja Tuomas.

Jaakko Matinpoika on merkitty henkikirjoissa vuosina 1675-1681 talon omistajaksi. Hän luovutti kuitenkin  Rätti nimisen talon tyttärelleen Margaretalle ja vävylleen v. 1677.  Toisen puolen taloa hän luovutti nuorena kuolleen veljensä Tuomas Matinpojan pojalle Erkille, joka tuli Alanen-Sarvi talon omistaja viimeistään v. 1684. Ilmeisesti maksamattomien verojen vuoksi talo jaettiin kuitenkin jo v. 1691  perintötaloksi   Alanen ja kruununtaloksi Sarvi, Nimi esiintyy eri aikoina myöskin muodoissa Sarfvi, Sarff ja Sarf. Perintötalo Alanen jäi Erkin haltuun ja hänen poikansa Siimon myi talon v. 1737 Matti Heikinpojalle Teuvalta, joten Alaseen tuli uusi suku. Erkin kolmas lapsi Martti tuli isonvihan jälkeen Kinnarin isännäksi. Molempien talojen vaiheista löytyy rovasti Toivo Sarvelan muistiinpanoja  Sarvelan sukuarkistosta.

Kruunutalo Sarvelan isännäksi tuli v. 1693, luvattuaan naida Erkki Tuomaanpojan sisaren Margaretan, Laihian Kylänpäästä  Mikki Tuomaanpoika Pöyry    myöhemmin Sarvi.  Hänen isänsä oli Pöyryn isäntänä vuosina 1652-1675.

Marketta ( Margareta) oli siis Knuutti Tuomaanpojan pojanpojan tytär ja v. 1980 julkaistussa kirjassa HERMAN JAAKONPOIKA SARVELAN JÄLKELÄISET  hänen esivanhempiensa taulussa sivulla 261, isoisän isoäitinsä  Marketta Tuomaantytär Alanen  ( 1667-1748) ja isoisän isoisänsä Mikki Tuomaanpoika Sarvi ( n. 1663-1711).

Sarvelan talon jakautuminen 1900-luvulle tultaessa nimillä, joilla talot merkittiin halkomisen jälkeen maarekisteriin: Sarvela, Koskela, Myllymäki, Jokela, Latvala, Saarela, Sariola ja Peltoniemi. Kukin 1/8 osaa Sarven tilasta. Latvalaa lukuunottamatta oli isäntäväki kaikissa taloissa vielä Sarvelan sukua.

Sarvijoen  peltomaista C.F.Stierwaldin  v. 1752 laatimassa kartassa kylän silloisten talojen numerot ovat seuraavat: 1=Alanen,  2=Poola,  3=Rätti, 4=Sarvi,  5=Risku ja 6=Kinnari.

Katsauksen on Rovasti Kaarle Toivo Sarvelan ja Maisteri Jaakko Sarvelan tutkimusten pohjalta laatinut Juhani Mallila Vaasassa 11.5.1999