LED-loisteputki

Loisteputken tilalle LED-putki


Lediputken on oltava ns. ”Retrofit” lediputki että sen voi suoraan vaihtaa valaisimeen entisen loisteputken tilalle. Silloinkin valaisimessa on oltava perinteiset kuristimet, jokaisella loisteputkella omansa, ja lisäksi putken sytytin on vaihdettava led-putken mukana tulevaan led-sytyttimeen. Led-sytytin ei ole varsinainen sytytin lainkaan, vaan sen sisällä on vain sulake tekemässä virtasillan sytyttimen kannan yli. Se on sulake siltä varalta jos joku myöhemmin vaihtaa valaisimeen tavallisen loisteputken, eikä huomaa vaihtaa normaalia sytytintä tilalle. Tällöin led-sytyttimen sulake palaa, estäen loisteputken ylikuumenemisen/tuhoutumisen. Joidenkin led-putkien mukana toimitettavassa led-sytyttimessä ei ole sulaketta, vaan pelkästään oikosulkulenkki kuparilangasta.

Tarkistettava olisi myös se, onko loisteputkivalaisimessa mahdollisesti kompensointikondensaattori. Se on kooltaan vajaat 10 cm pitkä, ja pari kolme senttiä paksu lieriö. Lediputki ei tarvitse loistehon kompensointia, joten kompensointikondensaattorit pitäisi poistaa. Kun kuristimen virta led-putkella on hyvin pieni, ei synny myöskään merkittävää loistehoa mitä kondensaattori kompensoisi. Niinpä kondensaattorin kapasitiivinen loisvirta kulkee käyttämättömänä sähköverkkoon päin rasittaen suotta ryhmäjohtoa ja sulaketta. Kompensointikondensaattorin koko yhdelle 36 W loisteputkelle on yleensä 4 tai 4,5 µF, joka yksinään aiheuttaa n. 0,29 - 0,33 A kapasitiivisen loisvirran. Valaisimessa voi olla myös häiriönpoistokondensaattori, se on vain noin sokeripalan kokoinen, ja on kapasitanssiltaan vain 0,1 µF, joten sitä ei tarvitse poistaa. Jäljempänä esitetyistä mittauksista ilmenee, ettei myöskään perinteistä magneettista kuristinta ei ole tarvetta poistaa.

Lyhyet 60 cm 18 W loisteputket ovat kaksiputkisissa valaisimissa usein sarjaan kytkettyinä yhdellä kuristimella. Näihin valaisimiin ei voi vaihtaa led-putkia, koska led-putket eivät toimi kunnolla sarjakytkennässä, jo siitäkin syystä että niiden käyttöjännite on 230 V.
Näitäkin valaisimia voi käyttää yhdellä led-putkella. Se onnistuu laittamalla valaisimeen vain yksi led-putki ja toiseksi putkeksi (jättää) tavallinen loisteputki, lisäksi molemmat sytyttimet pitää vaihtaa led-sytyttimiksi. Tässä kokoonpanossa vanha loisteputki ei valaise, vaan se toimii ainoastaan led-sytyttimensä ja hehkulankojensa kautta virtasiltana, että led-putki saa käyttöjännitteen. Valaisimen sisäisiin kytkentöihin ei tarvitse näin toimien tehdä mitään muutoksia. Tämän pimeän loisteputken ei tarvitse olla muuten toimintakuntoinen, kunhan putken molempien päiden hehkulangat ovat ehjät.
Käytettäessä 9W 60 cm led-putkea, tulee putken 41,6 mA käyttövirralla kuristimessa ja loisteputken hehkulangoissa yhteensä vain 0,955 W tehohäviö, joka ei vaikuta led-putken valotehoon mitenkään.

Otin lähempään tarkasteluun ”halpakauppa brändin” 18 W 120 mm pituisen T8 lediputken. Sen värilämpötilaksi on merkitty 4000 K ja valomääräksi 1800 lumenia. Tämän led-putken liitäntälaitteen sähköverkosta ottama virta on silmämääräisesti tarkasteltuna sinimuotoista.

Vertailuksi otettu saman pituinen loisteputki TL-D36W/830, valomäärä 3350 lumenia. Mittaustuloksia molemmista putkista seuraavassa taulukossa.

Led-putken toimintavirralla loistevalaisimessa olevan kuristimen yli vaikuttaa n. 42 V jännite. Tämä jännite yhdessä virran kanssa aiheuttaa kuristimen induktanssissa (1,1 H) 2,25 VAr loistehon, mikä kompensoi osaltaan lediputken kapasitiiviivista loistehoa, ottotehon jäädessä kuitenkin vielä jonkin verran kapasitiiviseksi. Kuristimen resistiiviset häviöt ovat niin ikään vähäiset, kupari- ja rautahäviöt yhteensä 2,53 W. Kuten mittaustuloksista nähdään kuristin nostaa myös hieman putkelle tulevaa verkkojännitettä, mutta lediputken ottamassa virrassa sen vaikutus ei näkynyt.

Edellä esitetyt pienet tekijät eivät näy välttämättä johdonmukaisesti teho- ja virta-arvoissa, mittauksien eriaikaisuuksista johtuen, koska verkkojännite mittausten aikana vaihteli välillä 230 - 233,6 V.

Kuristin on lediputkea käytettäessä tietenkin tarpeeton, mutta ei sen poistamisellekaan ole mitään perusteltua tarvetta.

Mittausten valaistusvoimakkuuden luksiarvot on mitattu molemmilta putkilta 380 mm etäisyydeltä putkesta, ja putken takana 40 mm etäisyydellä on ollut valkoinen heijastava pinta.