Extrase din statut

STATUTUL DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE AL ASOCIAȚIEI Romanian Quantitative Studies Association

versiunea integrală a statutului

Art. 6. Scopul și obiectivele

6.1. Scopul Asociației Romanian Quantitative Studies Association este să promoveze cercetarea cantitativă comparativă și longitudinală în științele sociale, cu o atenție deosebită acordată prezenței României în astfel de cercetări.

6.2. Obiectivele Asociației sunt:

  • Să caute, să identifice, să inițieze și să susțină implicarea comunității științifice românești din științele sociale în proiecte de cercetare cantitativă longitudinală și comparativă.

  • Să sprijine realizarea de analize de calitate derivate din cercetări precum cele menționate, finalizate prin publicare în publicații de înalt nivel științific,

  • Să contribuie la prezența României în cercetările comparative academice cantitative, cu precădere în cele europene, dar și în cele ce implică comparații cu restul lumii.

Art. 7. Activitățile

Asociația desfășoară următoarele tipuri de activități:

1. Caută, identifică, inițiază și susține proiecte de cercetare cantitativă longitudinală și comparativă în științele sociale. În centrul atenției sunt mai ales cercetări academice comparative, precum European Values Study, World Values Survey, Comparative Survey of Election Studies, European Social Survey, International Social Survey Programme etc.

2. Elaborează și implementează proiecte și programe pentru atingerea misiunii Asociației.

3. Caută să promoveze colaborarea între membrii comunităților academice din științele sociale din România, precum și a cercetătorilor interesați de societatea românească și activi în acest sens (prin publicații și prezențe în conferințe), în vederea atingerii scopurilor asociației.

4. Organizează evenimente publice (conferințe, dezbateri, mese rotunde etc.), inclusiv campanii de advocacy și de comunicare, fie cu scop exclusiv academic (conferințe științifice, seminarii etc.), fie cu participarea diverșilor actori sociali (instituții publice, organizații ale societății civile, mediul de afaceri).

5. Participă activ la dezbaterile publice pe marginea proiectelor de politici publice și acte normative care pot veni în sprijinul misiunii Asociației, precum și la monitorizarea implementării acestora.

6. Realizează studii, cercetări, analize, sondaje, comentarii, evaluări în diverse domenii ale științelor sociale (sociologie, științe politice, științele educației etc.).

7. Realizează activități educaționale și de instruire adresate comunității științifice românești din domeniul științelor sociale, cu scopul de a stimula apariția unei mase mai largi de cercetători interesați de tematica și scopul asociației. Astfel de activități pot avea ca țintă și studenții din științele sociale, precum și reprezentanți ai mass-media.

8. Cooperează cu organizații interne și internaționale, publice sau private, în vederea realizării misiunii Asociației.

9. În măsura capacității financiare, oferă burse tinerilor cercetători din științele sociale interesați de programele asociației.

10. Desfășoară, cu aprobarea Consiliului Director și în limitele legii, activități economice în vederea asigurării autofinanțării, incluzând și fără a se limita la: oferire de expertiză, prestări de servicii conform obiectului de activitate, editare și distribuire de publicații sub orice formă etc.

11. Asociația poate desfășura și alte tipuri de activități pentru a-și atinge scopul, cu aprobarea Consiliului Director și în limitele legii.

versiunea integrală a statutului