Laguna albastră de la Aghireşu, Cluj

Vasile Bouaru (Rădăuţi)

 

Satul Aghiresu se afla la aproape 30 km nord-vest de Cluj. De aici se poate face un traseu simplu pana la un lac foarte frumos, de culoare albastra nefireasca, numit Laguna albastra. Pornim din gara Aghiresu (vezi harta, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989). Stand cu spatele la cladirea garii ne indreptam privirea spre stanga, catre prima vale pe care o zarim (foto 1). Parcurgem aproape 300 metri pe o poteca pe langa calea ferata spre acea directie, pana ajungem la un drum care va urma valea din imaginea 1. Drumul trece pe langa ultimile case din sat si intra intre cateva dealuri pitoresti (foto 2). Bivoli pasc pe pajistile de la poalele acestor dealuri (foto 3).

                                                               1

                                                               2

3

Drumul betonat trece iar pe langa cateva case de vacanta si urca usor. Apare o bifurcatie spre stanga fata de sensul de mers, se desprinde un drum de exploatare si tot acolo se gasesc cladirile dezafectate ale unei fabrici. Nu ne vom abate pe acel drum ci continuam sa mergem cateva sute de metri. Urmeaza o noua intersectie, drumul din stanga noastra urca o mica panta si un indicator arata ca pe acolo ajungem in satul Cornesti. Pentru a merge la Laguna albastra trebuie sa ne abatem pe drumul din dreapta si nu spre Cornesti.

Dar, inainte de a porni spre lac ne-am abatut circa 100 metri pe o halda de steril aflata pe stanga drumului care duce spre Cornesti, in sensul de mers, pentru a vedea mai bine imprejurimile. De acolo am zarit un mic lac, care, pe langa faptul ca reflecta cerul albastru, apa are de asemenea culoare albastruie (foto 4). Tot de pe acea halda de steril vedem drumul de acces spre Laguna albastra (foto 5, drumul care urca spre padure, in dreapta imaginii).

                                                                     4

5

Apa a modelat nisipurile albe de aici si a creat forme spectaculoase (foto 6). Urcam circa 200 metri si in fata noastra se iveste un lac minunat prin colorit, Laguna albastra (foto 7). Are culoare asemanatoare cerului. Desi a luat nastere datorita activitatii omului, lacul este natural, apa acumulandu-se treptat de la unele izvoare din zona sau de la ploaie.

                                             6

7

Lacul s-a format pe locul unei foste mine de caolin (argila alba). Culoarea albastra nefireasca este rezultatul reziduurilor de caolin care zac pe fundul lacului. Dam un tur lacului (foto 8). Pe malurile sale nisipoase, plante isi intind radacini prelungi (foto 9). Pe alocuri, pietre albe, nisipoase, confera peisajului frumusete aparte (foto 10).

                                                                                                  8

                                           9

Intr-un mal inalt, aflat spre est, se observa doua gauri mari ce par de la distanta intrari de pestera (foto 11). Cercetandu-le, constatam ca sunt guri de exploatare (foto 12, 13). 

10

                                                                      11

                                                                     12

13

Apa care se scurge in urma ploilor, de pe versantii laterali, formeaza ogase (foto 14). Pe malul lacului a aparut si stufaris (foto 15). 

14

                                             15

16

Am incheiat turul acestui minunat lac (foto 16).