Popp

De onderstaande tekst dateert van meer dan tien jaar geleden en is niet meer actueel. Wel nog nuttig zijn de digitale bestanden (.xls en .pdf) van de kadastrale leggers van de (voormalige) gemeenten Assebroek, Brugge, Oostkamp, Ruddervoorde, Sint-Andries en Waardamme. Met de gegevens van de leggers kunnen de perceelsnummers van de kaarten gekoppeld worden aan de namen van de eigenaars, interessant voor genealogisch onderzoek.

Philippe Christian Popp (1805-1879), afkomstig uit Utrecht, werd in 1827 controleur van het kadaster in Brugge. Later nam hij ontslag en startte met de uitgave van Le Journal de Bruges, die de belangrijkste liberale krant van de stad werd (maar waarvan zijn echtgenote, tot aan haar dood, de feitelijke spilfiguur zou zijn). Kort daarna vatte Popp het plan op de kadastrale informatie van alle Belgische gemeenten te reproduceren en te koop aan te bieden. Tussen 1842 en zijn dood drukte hij de kaarten en leggers (lijsten met detailinformatie van de percelen) van ongeveer 1800 van de 2566 Belgische gemeenten. De provincie Antwerpen raakte niet meer afgewerkt, Limburg, Namen en Luxemburg bleven onbesproken.

De kadastrale atlas van Popp bevat informatie over alle onroerende goederen en hun eigenaar op een bepaald ogenblik van het midden van de 19de eeuw. Het is evident dat die gegevens bijzonder interessant zijn voor het historisch onderzoek. Met die informatie kan je bijvoorbeeld nagaan hoeveel of welk soort eigendommen iemand in een bepaald dorp bezat.

Informatiebronnen over Popp zijn:

    1. 'Journal de Bruges - Een Franstalige, Brugse, conservatieve, liberale krant' (Uitgeverij Gevaert, Zwevezele, 2002, ISBN 90-803581-3-4).

    2. Diverse teksten van Andries Van den Abeele (www.andriesvandenabeele.net).

    3. De site van Philippe Huvelle (N en F) geeft achtergrondinformatie over zowel de familie als de kaarten.

    4. Een beknopte (Franstalige) Wikipedia-pagina, met enkele verwijzingen naar andere sites.

De Koninklijke Bibliotheek van België stelt de gedigitaliseerde plannen van Popp (en Vandermaelen, een gelijkaardig project) ter beschikking op haar website. Het is de bedoeling dat ook de leggers (lijsten waarin voor elk perceel de oppervlakte, de eigenaar... vermeld worden) ooit digitaal beschikbaar gesteld worden. De originele leggers zijn tamelijk gemakkelijk in plaatselijke bibliotheken en archieven te raadplegen.

Er bestaan jammer genoeg nog geen afspraken om de gegevens uit de leggers op een eenvormige wijze in een bestand te registeren. Zelf heb ik tijdens de voorbije jaren de leggers van Brugge en enkele omliggende gemeenten geregistreerd in tabellen (.xls en .pdf, zie de bijlagen hieronder, deels ook toegankelijk via www.vrijwilligersrab.be) en hierbij een compromis gezocht tussen snelheid en grondigheid van registratie. Elders werd gekozen voor andere methodes.

Een artikel over zijn echtgenote Caroline - in feite de drijvende kracht achter het bedrijf - staat hieronder bij de bijlagen. Het meest recente artikel, van de hand van Jaak Rau, verscheen in Brugge die Scone, 2009-4, p.52-54.