De Lastige Bruggeling

De Lastige Bruggeling (hierna 'LB') was een stadskrant die verscheen van oktober 1974 tot september 1982. De eerste negen nummers verschenen op A3-formaat en hadden als titel 'De Lastigen Bruggeling'. Daarna werd overgegaan naar het A4-formaat. De eerste verantwoordelijke uitgever was Willy Janssens, Carmerstraat 150, Brugge; later werd dit de Volkshogeschool Elcker-ik, Sint-Amandstraat 13, 8000 Brugge. Op het einde was het de vzw De Lastige Bruggeling, Sint-Gillisdorpstraat 18, 8000 Brugge. In het allerlaatste (dubbel-)nummer (januari 1982) werd met een stempel 'Schouteet' als verantwoordelijke uitgever vermeld. De statuten van de vzw (ondernemingsnummer 421.603.471) werden gepubliceerd op 18 juni 1981. De bedoeling was het mogelijk gebruik/misbruik van de titel door anderen te vermijden. De vzw werd al in 1984 ontbonden.

Voorlopers, opvolgers en tijdgenoot

De Brugse ondergrondkrant Holle Krolle van de vroege jaren 1970 zou als voorloper kunnen beschouwd worden. Van deze publicatie zijn nergens exemplaren te vinden. Alleen bij AMSAB zit een monografie, een boekje van 24 pagina's,  14 x 10,5 cm. Auteurs zijn niet vermeld, enkel pseudoniemen: 'De kommirsjant', 'Woef en Waf', 'Jesaja', 'Madeliefje', 'Stilte 47 II' en 'Klunsje en Klunsje'. In de inleiding staat dat het de tweede uitgave betreft. Ik heb deze monografie nog niet gelezen.

Een eerste opvolger was het stadsmagazine Kan't. in tegenstelling tot de amateuristische en anonieme LB was Kan't een professionieel gemaakt maandblad met bekende namen als medewerkers: Bea Bossaerts, Jon Misselyn, Marnieks Puype, Eric Van Hove (verantwoordelijke uitgever), Jan Rachels (publiciteit), Bruno Setola (opmaak), Marec, Peter van Straaten... Het was een product van de vzw Breyghel (= Jan Rachels, ondernemingsnummer 0423.343.335, opgericht in 1982, laatste publicatie in 2003 - overbrenging zetel van Groenestraat naar 's Gravenstraat). Kan't verscheen van oktober 1983 tot april 1986; reden van de stopzetting was een proces ingespannen door substituut procureur des konings Jean-Luc Cottyn. Kan't Uitkrant (gratis) bleef verschijnen.

Een tweede opvolger was De Nieuwe Lastige Bruggeling waarvan in 2005-2005 enkele nummers verschenen. (Ik heb nummer 2 op papier en nummers 3 en 5 digitaal; er zou ook een nulnummer geweest zijn.) Initiatiefnemer was onder meer Peter Mahieu, mede-oprichter van het Groene Gordel Front  en het Lappersfront. Als verantwoordelijke uitgever werd Kunstkring Kringkunst vermeld. In Het Volk van 15.12.2003 reageerde Luc Fossaert als gewezen hoofdredacteur van de echte LB tegen het misbruik van de titel. Of hij inderdaad hoofdredacteur van LB geweest is weet ik niet; uit het laatste nummer meende ik te concluderen dat de hoofdredacteur een vrouw was. Of misschien was iedereen toen een beetje hoofdredacteur?

Midden februari 2022 publiceerde het Brugsch Handelsblad op de website https://kw.be/nieuws/samenleving/actiegroep-de-lastigen-bruggeling-wil-gratie-voor-soldaten-die-wegens-desertie-geexecuteerd-werden/ een artikel met als titel Actiegroep De Lastigen Bruggeling wil gratie voor soldaten die wegens desertie geëxecuteerd werden. Aan het monument in de Karthuizerinnenstraat werd een bordje toegevoegd met namen van soldaten die tijdens de eerste wereldoorlog geëxecuteerd werden wegens desertie, maar in feite slachtoffer waren van shellshock. De namen waren Elie De Leeuw, Alphonser Verdickt, Jean Raes, Leopold Noël, Alphonse Gielen, Louis Devos, Victor Rémy, Paul Vandenbosch, Henri Reyns, Alfons Van Herreweghe en Alois Wulput. Dit bericht werd niet door andere media overgenomen.


Geen opvolger, maar een tijdgenoot is Brugge, een grafisch en inhoudelijk verzorgde gratis publicatie uitgegeven door de vzw Boudewijnpark. Het is niet zomaar een reclameblad, maar een grafisch en inhoudelijk verzorgd tijdschrift, ook het vermelden en het lezen waard, omdat het de tegenpool is van de LB. Brugge werd uitgegeven vanaf 1964 tot zeker 1982. De stadsbibliotheek beschikt (in het Fonds Achiel Van Acker) over de reeks van 1965 tot 1976.  Ik heb een collectie van 1973 (toen al de negende jaargang)  tot 1982, maar niet alle jaargangen zijn volledig. In een subpagina publiceer ik de belangrijkste titels van de inhoud.

Herlezen?

De Lastige Bruggeling is een naam die nog steeds meteen herinneringen oproept bij oudere Bruggelingen, al weten ze over de inhoud alleen nog dat het ging over Van Maele, het Boudewijnpark en het Zilverpand, maar er stond veel meer in. Wellicht hebben ze heimwee naar die tijd, toen er ook al allerlei min of meer ernstige problemen waren, maar toen er ook de verwachting was dat die met wat tijd, wat kritische zin en wat goede wil op te lossen waren. Dat is lelijk tegengevallen. LB wijdde toen al een themanummer aan het dreigend massatoerisme; het aantal toeristen is ondertussen verveelvoudigd en er zijn stadslopen, winkelweekends en al die andere megaspektakels bijgekomen, waardoor de Bruggelingen het normaal beginnen te vinden dat ze hun eigen stad niet meer in kunnen.  Er waren toen ook al milieuproblemen (onder meer Bayer langs de Pathoekeweg), maar daar werd aan gewerkt; die tientallen jaren werk hebben duidelijk weinig opgeleverd want als er niets gebeurt (en er gebeurt inderdaad niets, want alles loopt vast in procedurekwesties) staat Brugge straks onder water.  Er werd betoogd voor ontwikkelingssamenwerking en tegen wapens, maar als je de krant leest is het alsof er nog nooit zoveel hongersnood en nog nooit zoveel burgeroorlogen in de wereld geweest zijn...

Misschien moeten wij de teksten van vroeger eens herlezen en trachten uit te vissen waar het fout gelopen is.  Als aanzet zal ik hierna in een subpagina, beetje bij beetje, de belangrijkste titels uit de hiervoor vermelde tijdschriften publiceren. Wie ontbrekende nummers kan bezorgen is welkom. Na al die jaren kan het digitaal publiceren wellicht geen ernstige juridische problemen opleveren, maar het zou mooi zijn als de redacteurs van toen eens zouden samen zitten en beslissen dat hun teksten thuis horen in het publiek domein.

Contact Subpagina met inhoud van de LB Subpagina met inhoud van de nieuwe LB Krantenknipsels over (Brugse) stadskranten Subpagina met de inhoud van Kan't     Suppagina met de inhoud van Brugge