hem_nl

Het Spaans Esperanto-Museum

Tijdens het najaar van 1995 had ik de gelegenheid enkele dagen door te brengen in het Spaans Esperanto-Museum, op uitnoding van zijn oprichter en bezieler, Luis Hernandez Izal (Interview). Bij het einde van mijn bezoek kreeg ik als 'aandenken' ook een kopie van de catalogi mee. Naar hedendaagse informatica-normen waren het dBase-programma van toen en de ermee gemaakte catalogi primitief, maar Hernandez was destijds ongetwijfeld de eerste en enige die én een zeer volledige collectie van Esperanto-boeken en tijdschriften had, én een computer waarmee hij snel gegevens kon terugvinden en combineren.

Luis Hernandez Izal is overleden in 2002. De collectie bestaat nog, maar ik heb geen duidelijke informatie over de huidige toestand. De bestanden staan al tien jaar op mijn opeenvolgende computers, zonder er iets nuttigs mee gebeurd is. Daarom heb ik besloten ze om te zetten in moderne bestandsformaten en ze via het internet ter beschikking van geïnteresseerden te stellen. Voor het consulteren van de bibliotheek zelf zijn ze niet bruikbaar, maar een belangstellende kan er wel in terugvinden of een bepaald boek vertaald werd, in welke periode een tijdschrift verscheen, enz.

Algemene opmerkingen

Ik heb niet alle gegevens van het oorspronkelijke (relationele) gegevensbestand overgenomen, maar alleen de 'inventaris' van boeken en tijdschriften omgezet in tabelvorm. De inhoud is gesorteerd op auteur (boeken) of titel (tijdschriften). De afkortingen in de tabelkop zijn over het algemeen duidelijk. Speciale tekens leverden destijds nog problemen op; Hernandez verving accenten door een '!'. Er zitten allerlei foutjes in de gegevens, maar ik denk dat het weinig zin heeft die systematisch te verbeteren. Wel zou het nuttig zijn de gegevens te bekomen van de eerste rijen uit het bestand, waar de namen onvolledig zijn.

Bij het omzetten moest rekening gehouden worden met de beschikbare schijfruimte (van mijn kant), met de downloadtijd (voor de gebruiker) en de eenvoud (voor beiden). Uiteindelijk heb ik geopteerd voor twee spreadsheetformaten: enerzijds .xls (Excel) dat de 'standaard' is, maar wel 'zwaar' is, en anderzijds .sxc (OpenOffice), weinig bekend maar gratis en met een veel kleinere bestandsgrootte.