Bastides i suports

Escala de Certeses

És un llistat ordenat de 10 frases, ordenades de menys certa a més certa. Es proposa als alumnes quan cal valorar el nivell de certesa de diferents proposicions. Un cop han situat en quin punt de l'escala es situen les proposicions que volem avaluar, els alumnes han de dir en base a què han situat cada proposició a cada lloc. L'objectiu és doble: per una banda comprendre que la ciència no va de certeses absolutes, i per l'altra, identificar quins arguments, informacions o conceptes fem servir per donar més o menys certesa a les proposicions.

La bastida és disponible a: https://app.box.com/s/zawfvtwb7q4h1sdav4x24ahdyitfhujv

Balança d'Arguments

Bastida de suport destinada a ajudar els alumnes a recollir i diferenciar de diferents fonts els diferents tipus d’arguments segons si apel·len al Model Científic, l’Autoritat, les Dades o els Hàbits i Costums. Un cop ubicats els arguments a favor i en contra d'una proposició, els alumnes representen el grau de fiabilitat o rellevància de cada argument en forma de cercles (més grans per als arguments de major fiabilitat o rellevància), obtenint una representació visual del balanç d'arguments a favor i en contra. La Balança d’Arguments en les seves versions editable i pdf són disponibles a: https://app.box.com/s/cfoqm2jisoiinjnaht3ubfxa85yyq90r

Perfil Epistèmic

És un gràfic que, un cop hem recollit d'una font o temàtica un conjunt d'arguments a favor i en contra i els hem classificat segons la seva garantia (usar per a això la Balança d'Arguments), cada alumne/a pot identificar quin tipus d'arguments usa més sovint, i construir el seu propi "Perfil Epistèmic", per conèixer quins tipus d'arguments sol desestimar i quins son acceptar més sovint. La Cognició Epistèmica és el coneixement sobre com un mateix coneix, i és una part important per a identificar els propis biaixos i vulnerabilitats.

La bastida és disponible a: https://app.box.com/s/f75gipgc2021vp1sj8s28jwc50375ahy

Fitxa de Cerca, Validació i Síntesi d'Informació

La Fitxa de Cerca i Síntesi està pensada per ajudar l'alumnat en la cerca, selecció de fonts i síntesi d'informació.

Dividida en tres apartats, en el primer ofereix als alumnes pautes per a cercar informació, i un espai on registrar les pàgines i valorar-ne la seva fiabilitat en base a criteris diversos (Models científics, Autoritat, Cibermetria,...). En el segon ofereix una pauta perquè elaborin un text de síntesi d'informació amb orientacions sobre com citar les fonts. En el tercer, proposa dues rúbriques d'avaluació del treball de cerca i selecció de fonts, per una banda, i de síntesi d'informació, per l'altra.

És disponible per a la seva descàrrega a:

https://app.box.com/s/melt3kui6ehzsclic84084z35pgizu5o

Versió compactada de la Fitxa:

Targetes de Fal·làcies i Biaixos Cognitius

Són dos documents que proporcionen, en forma de targetes, exemples de fal·làcies ubicades en el camp de les pseudociències, amb un text d'exemple, una objecció i una definició. Les targetes han estat elaborades per el node #CalamarsGegants del Betacamp17. Es poden usar en el marc d'un debat, o de l'anàlisi crític de textos, incorporant-les paulatinament. Estan disponibles per a la descàrrega a: https://app.box.com/s/ulnglv5n5keg7eiekjocqee43nuefync