Suggested Reading

Το υλικό του μαθήματος χωρίζεται βασικά σε τρεις ενότητες που αφορούν α) τη στατιστική και την ανάλυση δεδομένων β) την θεωρία της πληροφορικής και κάποια βασικά στοιχεία της επιστήμης υπολογιστών και γ) την αναζήτηση και αποκομιδή δεδομένων .

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σύγγραμμα που να ανταποκρίνεται στο σύνολο της ύλης, το υλικό που περιέχεται στις διαφάνειες των διαλέξεων λειτουργεί επαρκώς. Για όσους επιθυμούν περαιτέρω μελέτη, παρακάτω παρατίθενται πηγές στις οποίες μπορούν να ανατρέξουν για τα αντίστοιχα σημεία του βιβλίου:

Α. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

  • Εισαγωγή στη Στατιστική (Διάλεξη 00):

1. Ένα καλό σημείο έναρξης είναι να επιστρέψουν στο βιβλίο των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας της Γ Λυκείου και κυρίως στο Κεφάλαιο 2: Στατιστική και εν μέρει στο Κεφάλαιο 3: Πιθανότητες.

2. Ένα εξαιρετικό σύγγραμμα για την εισαγωγή βιοεπιστημόνων στη θεωρία αλλά και την πρακτική της Στατιστικής είναι το Intuitive Biostatistics του H. Motulsky . Στην έκδοση του 1995, τα κεφάλαια που σχετίζονται με την Εισαγωγή είναι τα Μέρη Ι, ΙΙ και ΙΙΙ με έμφαση στα Κεφάλαια: 1, 3, 4, 10, 11 και 12.

3. Εξαιρετική πηγή πληροφορίας είναι επίσης η σειρά άρθρων Points of Significance από το περιοδικό Nature Methods. Για τα εισαγωγικά στη Στατιστική τα άρθρα που σχετίζονται με την αβεβαιότητα λόγω μεγέθους του δείγματος και τη σημαντικότητα είναι επαρκή.

  • Περιγραφική Στατιστική και Προβλήματα (Διαλέξεις 01, 02):

1. Από το Intuitive Biostatistics του H. Motulsky (εκδ 1995), τα μέρη Ι, ΙΙ.

2. Από τη σειρά άρθρων Points of Significance. Τα άρθρα που σχετίζονται με τα boxplots, τους ελέγχους υποθέσεων και την απλή γραμμική συσχέτιση.

Β. ΕΠΙΣΤΗΜΗ Η/Υ

  • Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών (Διάλεξη 03):

1. Από το ομώνυμο βιβλίο του Behrouz Forouzan (Εύδοξος) το Κεφάλαιο 1.

2. Από τo Computer Science Distilled του Wladston Ferreira Filho το Κεφάλαιο 1.

  • Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα (Διάλεξη 04):

1. Από το ομώνυμο βιβλίο του Behrouz Forouzan (Εύδοξος) το Κεφάλαιο 8.

2. Από τo Computer Science Distilled του Wladston Ferreira Filho τα Κεφάλαια 3 και 5.

  • Δομές Δεδομένων (Διάλεξη 05):

1. Από το ομώνυμο βιβλίο του Behrouz Forouzan (Εύδοξος) τα Κεφάλαια 11, 12.

2. Από τo Computer Science Distilled του Wladston Ferreira Filho το Κεφάλαιο 4.

Γ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

  • Ανάλυση Δεδομένων με την R:

1. Υπάρχουν διάφορες πηγές για την R συμπεριλαμβανομένων σημειώσεων για το προχωρημένο (μεταπτυχιακό) μάθημα του Πανεπιστημίου Κρήτης. To υλικό που συνοδεύει την αντίστοιχει διάλεξη (Διάλεξη 06) είναι ωστόσο επαρκές για το επίπεδο αυτού του μαθήματος.

Δ. ΒΑΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

  • Για το συγκεκριμένο κομμάτι που είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο θα αρκεστείτε στις σημειώσεις (διαλέξεις 10, 11, 12)

*Σημ: Οι διαλέξεις 07, 08 και 09 παρατίθενται ως συνοδευτικό υλικό αλλά δε θα πραγματοποιηθούν στην τάξη. Συνίσταται οι φοιτητές/τριες να τις συμβουλευτούν πριν τη σύνταξη των τελικών τους εργασιών.