Experiencing Christmas from a Life Course Perspective
SCRISOARE DE INFORMARE CU PRIVIRE LA PROIECTUL
Trăirea Crăciunului din perspectiva cursului vieții: Un studiu calitativ de tip panel bazat pe metoda jurnalului solicitat
Valul 5 / Decembrie 2024
Cercetător coordonator (investigator unic):
Ozana Cucu-Oancea, Institutul de Sociologie, Academia Română
Intenții
Acest studiu are ca scop surprinderea modului în care oamenii trăiesc sărbătoareaCrăciunului de-a lungul cursului vieții, fiind inițiat de Ozana Cucu-Oancea, cercetător încadrul Institutului de Sociologie al Academiei Române.
Anonimat
Cercetarea respectă recomandările etice internaționale privind confidențialitatea absolutăa datelor culese în studiu, precum și anonimatul și siguranța participanților.
Utilizarea datelor
Datele brute vor fi accesibile doar inițiatorului studiului, care este și unic investigator(Ozana Cucu-Oancea). Numele participanților, precum și cele ale persoanelor care apar înrelatările acestora vor fi înlocuite cu pseudonime. După anonimizare, datele vor fi folositestrict în scopul cercetării sociologice. Rezultatele studiului vor fi folosite exclusiv pentrurealizarea de lucrări științifice, fiind diseminate atât în publicații științifice de profil sau de popularizare, cât și în cadrul unor conferințe/manifestări științifice, precum și pe paginaweb a proiectului: https://sites.google.com/d/1a4RzB7m9duhcfstYwgZbH-k5sTsPkc4F/p/1a7MBQqDb5QDUCGdfVcNEMlBHA62ECLDM/edit.
Cine participă?
În cel de al cincilea val al acestui studiu sunt invitate să participe doar cele 14 persoanecare au luat parte și la celelalte patru valuri anterioare, constituind panelul cercetării. Participarea este voluntară, participanții având dreptul de a se retrage din studiu în oricemoment/etapă.
Procedură
Participanții vor avea de ținut un jurnal, pe hârtie sau electronic, care să cuprindă cât maidetaliat activitățile, gândurile și trăirile avute în perioada 20 decembrie – 2 ianuarie, cu accent pe zilele de 24-25-26 Decembrie și 31 decembrie-1 ianuarie.
Instrucțiuni de completare a jurnalului
Pentru aceasta perioadă, participanții vor trebui să noteze aspecte legate de: 1) activitățile desfășurate în gospodărie (atât cele legate de petrecerea Crăciunului/Anului Nou, cât șicele cotidiene); 2) atmosfera dominantă din casă/familie; 3) gânduri (reflecții/opinii, amintiri, dorințe etc), cu sau fără legătură directă cu petrecerea Crăciunului/Anului Nou; 4) trăiri (emoții, sentimente, dispoziții) resimțite - indiferent dacă au sau nu legătură cu celebrarea Crăciunului/Anului Nou.
Aspectele privind sărbătorirea efectivă a Crăciunului (pregătiri, ritualuri religioase/familiale/ laice, trăiri) este de dorit să fie notate cât mai detaliat.
Nici un amănunt nu este 'neinteresant' sau 'fără importanță', tot ceea ce trăiți în acele zilereprezentând informații valoroase pentru cercetare.
Participanții pot să atașeze fotografii sau înregistrări audio/video, ca exemplificare saucompletare/înlocuire a relatărilor făcute în scris.
Notările este de preferat să se facă zilnic, fiecare notare fiind, în măsura posibilului, precedată de ora și locul în care se află participantul în acel moment.
Date suplimentare incluse în jurnal
✅ Notă autobiografică
Ca la începutul fiecărui nou val, jurnalul va fi însoțit de o scurtă autobiografie parțială încare participanții fac o trecere în revistă a evenimentelor relevante care au avut loc în viața lor (personală, familială, profesională) de la valul 4 al cercetării (Decembrie 2020) șipână la momentul actual.
✅ Date socio-demografice
Pe prima pagină a jurnalului, participanții vor completa câteva informații privind statutul socio-demografic, familial și religios, date absolut necesare pentru analizarea sociologica a conținutului jurnalelor.
1) Numele și prenumele:
2) Domiciliul (numele localității)
3) Apartenența religioasă (confesiunea):
4) Credeți în Dumnezeu?
5) Cât de des obișnuiți să mergeți la biserică (exceptând nunțile, botezurile, înmormântările)
6) Obișnuiți să mergeți la biserica cu ocazia Crăciunului?
7) Ocupația:
8) Domeniu de activitate (agricultură; industrie; comerț; educație/cercetare; administrațiepublică; servicii financiare sau juridice; servicii sociale; sănătate; apărare/poliție/serviciide securitate):
9) Statut marital actual (căsătorit; coabitare/relație de cuplu neoficializată; divorțat/separat; văduv; singur):
10) Copii (specificați vârsta fiecăruia):
11) Părinți (specificați vârsta și localitatea de domiciliu a fiecăruia):
12) Frați (specificați vârsta și localitatea de domiciliu a fiecăruia):
13) Enumerați persoanele cu care locuiți în mod obișnuit în aceeași gospodărie, specificând statutul acestora (copii, partener, părinți, bunici, frați, prieteni etc.)
14) O adresă de e-mail /& număr de telefon la care puteți fi contactați de către inițiatorul cercetării pentru eventuale precizări privind studiul de față (clarificări, rezultate etc.):
✅ Retrospectivă 2004-2024
La finalul jurnalului propriu-zis, participantul este invitat să își exprime reflecțiile asupra experienței sale de participare la cele cinci valuri ale cercetării desfășurate în ultimele două decenii în cadrul acestui studiu panel. Aceste gânduri pot include observații despre trăirile legate de ținerea celor 5 jurnale de Crăciun, impactul studiului asupra vieții sale și orice alte considerații pe care participantul le consideră relevante.
📌 După încheierea jurnalului, acesta trebuie transmis electronic, prin e-mail, la adresa: ocucuoancea@yahoo.com sau utilizând Facebook messenger, username Ozana Cucu-Oancea: https://m.me/ozana.cucuoancea. De asemenea, acesta poate fi transmis și prin WhatsApp sau prin partajarea digitală a notelor (digital note-sharing). În cazul în care participantul nu este în măsură să utilizeze niciunul dintre mijloacele de mai sus, jurnalul poate fi trimis și prin poșta clasică sau înmânat personal.
💻 Jurnalele redactate electronic pot fi atașate ca document word/pdf sau copiate direct încorpul mesajului.
🖌️Jurnalele scrise de mână trebuie scanate/fotografiate, pagină cu pagină, cu atenție pentruca întregul conținut să fie cuprins și vizibil, urmând ca fișierele rezultate (pdf sau jpg) săfie transmise electronic conform procedurii descrise mai sus.
📸 Fotografiile și fișierele audio/video vor fi, de asemenea, transmise electronic, fie atașate înacelași mesaj cu jurnalul, fie trimise separate sau prin WeTransfer dacă dimensiuneaacestora este prea mare.
✅ Consimțământ informat
Trimiterea jurnalului investigatorului principal (Ozana Cucu-Oancea) înseamnă acceptul dvs. privind participarea la acest studiu, precum și acordul pentru colectarea, procesarea, analizarea și diseminarea datelor furnizate în jurnal. Dacă există anumitepasaje/fotografii/fișiere audio-video conținute în jurnal, dar care, deși vor fi anonimizate, nu doriți totuși să apară ca exemplificare/citat în publicațiile științifice în care vor fi prezentate rezultatele studiului, puteți semnala acest lucru în scris în momentul trimiteriijurnalului.
CONTACT:
🔔 Pentru orice nelămurire legată de acest studiu, în timpul sau după finalizarea acestuia, măputeți contacta prin e-mail, la adresa: ocucuoancea@yahoo.com, sau pe Facebook messenger, username Ozana Cucu-Oancea: https://m.me/ozana.cucuoancea.