Welkomstwoord: 'Café Kom(t) Voor Elkaar', thema 'passend onderwijs in Zuid-Holland Zuid' op maandag 21 januari 2019

Geplaatst 16 jan. 2019 22:39 door ouders zhz [ 16 jan. 2019 23:16 bijgewerkt ]

Ik wil jullie allemaal van harte welkom heten en in het bijzonder Sasja. Sasja is één van onze ervaringsdeskundige ouders en zij zal later op deze avond één van haar schitterende ervaringsverhalen voordragen.


Ik ben Anke-Elze, Anke-Elze de Jong-Rietstap, het gezicht van het ouderplatform Zuid-Holland Zuid.


Ik bekleed maatschappelijk gezien een onafhankelijke positie maar het is denk ik goed te vermelden dat ik ook een persoonlijk belang heb om deze avond hier opnieuw te willen en te mogen organiseren omdat ik twee kinderen met autisme heb.


Ik werk vaak vanuit de gedachte van Epictetus, een een Stoïcijns filosoof uit de 1e eeuw na Chr.: “IEDEREEN DACHT DAT HET NIET KON, TOTDAT ER IEMAND KWAM DIE DAT NIET WIST”.


En tegen kinderen zeg ik vaak: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, wat ik natuurlijk van Pippi Langkous heb gepikt.


Ik heb het ouderplatform in het begin van 2014 in de lucht gegooid omdat ik merkte dat veel ouders grote zorgen hadden over de invoering van de Wet passend onderwijs per 1 augustus 2014 en de invoering van de nieuwe Jeugdwet per 1 januari 2015.

Vooral de zorgen rondom de invoering van het passend onderwijs en de decentralisaties, gemeenten zijn sinds 1 januari verantwoordelijk voor jeugdhulp, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen, speelden daarbij een grote rol.

Decentralisatie betekent dat de gemeenten taken over nemen van onze Rijksoverheid.


Inmiddels is het ouderplatform in een rap tempo aan het professionaliseren.


We hebben een website: www.ouderszhz.nl


- doen aan belangenbehartiging

- initiëren collectieve- individuele cliëntparticipatie en/of ouderbetrokkenheid

- ondersteunen lotgenotencontact

- houden regionale bijeenkomsten

- volgen en ontwikkelen trainingen

- bieden onafhankelijke cliëntondersteuning

- leveren ervaringsdeskundigen en ervaringswerkers

- delen ervaringskennis en leveren ouderbetrokkenheid

- versterken ouders met kennis en advies ten behoeve van eigen kracht en regie

- inventariseren knelpunten en signaleren problemen

- adviseren gevraagd en ongevraagd in beleidsontwikkeling


Overigens doen we dat zonder de daarbij behorende mensen en financiële middelen.

Dus wanneer er vanavond mensen in de zaal zijn die zin en wat tijd hebben om ons een handje te hebben… van harte welkom!


Ik heb veel tijd geïnvesteerd in het creëren van oplossingen. Ik heb het idee dat ik dat met name in Den Haag de laatste jaren goed heb kunnen doen.

Ik heb samen met Jacqueline Gomes bijvoorbeeld heel erg hard gewerkt om de ouderbijdrage in de jeugdhulp af te laten schaffen en het is daarbij zelfs gelukt om met niet al te veel herrie en media aandacht de Jeugdwet, die net per 1 januari 2015 was ingegaan, alweer aan te laten passen op… ik meen… 28-02-2017.

Daarnaast heb ik meegeholpen om ouders het wettelijk recht te geven op instemmingsrecht op het handelingsdeel van het OPP, ontwikkelingsperspectief. Dat is gelukt want dat is vanaf 1 augustus 2017 het geval.


Eén van de zaken waar ik met mijn beide kinderen tegenaan liep is dat het uitgangspunt van de onderwijswetgeving is dat alle kinderen voltijds onderwijs volgen op school. Kortom dat ze dus de hele dag naar school gaan. Sommige kinderen kunnen vanwege psychische en/of lichamelijke beperkingen echter tijdelijk en/of gedeeltelijk niet naar school. Kinderen werden en met regelmaat worden dan over het algemeen al vrij snel naar het speciaal onderwijs geknikkerd omdat die mogelijkheid binnen het speciaal onderwijs al wel bestond of ze kregen zelfs een vrijstelling van onderwijs.

Ik heb in Den Haag, samen met anderen, net zo lang gevochten totdat ook binnen het regulier onderwijs (tijdelijk) deeltijdonderwijs mogelijk werd.

Ook had ik toentertijd voor één van mijn kinderen eigenlijk veel meer maatwerk in onderwijstijd nodig, dus op school en thuis.

En vanaf 1 augustus 2018 is het onder de Variawet dan eindelijk zover dat er meer maatwerk mogelijk is binnen het reguliere primair en voortgezet onderwijs, op de po- en vo-scholen dus en dat het mogelijk is om af te wijken van het minimaal aantal uren onderwijstijd.

Hoewel de wet nog alles behalve perfect is is het de meerderheid in Den Haag dan toch eindelijk duidelijk dat het zeer onwenselijk is dat deze leerlingen een vrijstelling krijgen en van onderwijs worden afgesneden omdat deze leerlingen wel degelijk baat hebben bij onderwijs.


Het gaat in onze regio eigenlijk best goed met het onderwijs.

Maar jullie hebben misschien ook wel eens in de krant gelezen dat ons allen aanhoudend signalen bereiken dat de zorg, hulp en ondersteuning in Zuid-Holland Zuid nog onvoldoende functioneert. Jammer genoeg geldt dit ook voor het passend onderwijs.


Onze ouderbijeenkomsten maken extra duidelijk hoe de problematiek ingrijpt in de levens van onze ouders, kinderen en gezinnen.

Door steeds te praten over bezuinigingen en niet werkelijk een inhoudelijk gesprek te voeren over welke onderwijsvorm, zorg en/of ondersteuning er door u wordt gevraagd en welke zorg feitelijk nodig is, positioneren zelfs professionals zich met regelmaat ook inhoudelijk niet aan de kant van de jongere en de ouders.


Aan de andere kant hebben we mede door onze regionale lobby de eerste mooie resultaten al behaald.

Zo langzamerhand ontstaat er binnen de regio Zuid-Holland Zuid een bredere kijk op het begrip thuiszitters dan binnen de strikte officiële definitie wordt gehanteerd.

We ondertekenden op 1 november 2017, tijdens de eerste ThuiszittersTop, samen met bestuurders uit de regio’s Hoeksche Waard, Drechtsteden en Alblasserwaard-Vijfheerenlanden het thuiszitterspact Zuid-Holland Zuid. Met de ondertekening van het thuiszitterspact verbonden de samenwerkingsverbanden passend onderwijs, de jeugdteams, de gemeenten in Zuid-Holland Zuid, de jeugdgezondheidszorg en bureau Leerplicht en Voortijdig schoolverlaten, zich aan het terugdringen van het aantal thuiszitters.

Op woensdag 28 november 2018 vond al weer de tweede ThuiszittersTop Zuid-Holland Zuid plaats. We keken terug op het afgelopen jaar, naar het heden en de toekomst. Het Ouderplatform Zuid-Holland Zuid vervulde werkelijk een rol van betekenis en als klap op de vuurpijl nam, een zeer goede bekende van mij, Mark Weghorst van Ouders & Onderwijs ons mee in het thema ouderbetrokkenheid, zoals alleen hij dat kan. "Ouders hebben altijd gelijk! Ook als het niet zo is".

Waarom? Daarom! Omdat dat het meest simpele uitgangspunt is voor het werken met ouders in situaties waar hun kinderen in de knel komen.


Natuurlijk wil ik graag Boba en dan met name Gale Coehorst vanavond bedanken. Gale zal jullie meenemen in de vaak ondoorgrondelijke en frustrerende wereld van het passend onderwijs.


Maar ik geef zometeen eerst het woord aan Peter de Jong, die in een lied, veel korter dan Gale en ik dat kunnen, uit kan leggen wat er nu eigenlijk aan de hand is in het kader van het passend onderwijs.


Ik wens ons allen een fijne avond!








Wij danken Boba voor hun gastvrijheid en Ouders & Onderwijs voor het mede mogelijk maken van deze activiteit.