Gorinchem

Wegwijs in Gorinchem

Informatie over Gorinchem

Op deze pagina vind je (in de nabije toekomst) een schat aan informatie over onderwijs, jeugdhulp, diverse organisaties en het beleid in de gemeente Gorinchem.

Mis je iets, kun je iets niet vinden of heb je hulp nodig? Bel, sms, WhatsApp of mail ons.

(Onafhankelijke) (cliënt) Ondersteuning

Onafhankelijke cliëntondersteuning Informatie voor ouders

Ouders die zaken moeten regelen op het gebied van zorg, wonen, werk, inkomen en/of onderwijs, zien vaak door de bomen het bos niet meer. Daarom kunnen zij gebruikmaken van onafhankelijke cliëntondersteuning. Bijvoorbeeld bij het regelen van zorg op school, of bij het opstellen van een familiegroepsplan.

In de folder voor ouders kunt u lezen wat onafhankelijke cliëntondersteuning inhoudt, waar u recht op hebt, en voor welke zaken u er gebruik van kunt maken.

Cliëntondersteuning

In Gorinchem maken de cliëntondersteuners, tezamen met maatschappelijk werkers, jeugdprofessionals, ouderenadviseurs en schuldhulpverleners, onderdeel uit van het Sociaal Team.

Kom je er niet uit, heb je sneller of andere hulp nodig? Bel, sms, WhatsApp of mail ons.

Onderwijs

Brede scholen in Gorinchem

Gorinchem maakt zich sterk voor brede scholen. In brede scholen werken allerlei organisaties samen die zich bezighouden met opgroeiende kinderen, met de school als middelpunt. Zo kan een kind op een plek dicht in de buurt van huis terecht voor onderwijs, kinderopvang en activiteiten na school. Maar nog belangrijker, de aanbieders van die voorzieningen werken samen in één netwerkorganisatie. Dat alles komt de begeleiding en ontwikkeling van kinderen ten goede.

Gorinchem heeft de volgende brede scholen:

  • het Merweplein (2017)

  • het Schuttersplein (2016)

  • het Lingeplein (2015)

  • het Gildenplein (2011)

  • het Dalemplein (in ontwikkeling)

Verordeningen, nadere regels en beleidsregels

Verordeningen, nadere regels en beleidsregels

In elke gemeente zijn enkele honderden lokaal vastgestelde regelingen van kracht. Het merendeel daarvan is vastgesteld door de gemeenteraad (verordeningen), de rest door het college (nadere regels en beleidsregels), en een enkele door de burgemeester (noodverordening). Bij de voorbereiding van een verordening kan vaak gebruik worden gemaakt van een landelijk ontwikkeld model. Maar er zullen voornamelijk zelf keuzes moeten worden gemaakt. Immers een verordening is een weerspiegeling van de “lokale wil en urgentie om te regelen”.