Zet brede brugklassen in tegen kansenongelijkheid

Post date: 24-dec-2015 14:15:59

Zet brede brugklassen in tegen kansenongelijkheid

Ze zijn nog nauwelijks aan het puberen of Nederlandse kinderen worden al ingedeeld op vmbo, havo of vwo. Deze extreem vroege selectie zorgt voor een grotere kansenongelijkheid. De BrugklasBonus is één van de tien concrete plannen die de DenkTank heeft ontwikkeld voor het leren van de toekomst.

Vroege indeling naar niveau

In het Nederlandse onderwijssysteem worden kinderen internationaal gezien zeer vroeg ingedeeld naar niveau. Vooral voor achterstandsleerlingen en laatbloeiers heeft dit grote gevolgen. Zij belanden vaak op een lager onderwijsniveau dan zij aankunnen, en weten vervolgens maar moeilijk op te klimmen. Van alle OESO-landen slaagt het Nederlandse onderwijs er het slechtst in sociale ongelijkheid tegen te gaan.

Brede burgklas

Een oplossing voor dit probleem ziet de Nationale DenkTank 2015 in de brede brugklas. Leerlingen worden dan later naar niveau geselecteerd en krijgen gelijkere kansen. “Brede brugklassen geven leerlingen meer tijd om zich te ontplooien vóór de definitieve niveau-indeling,” aldus Laura de Adelhart Toorop, deelnemer aan de Nationale DenkTank 2015. “De afgelopen jaren vindt er echter een sterke afname van het aantal brede brugklassen plaats, dat is een zorgwekkende ontwikkeling.”

Financieel haalbaar

Daarom introduceert de DenkTank de BrugklasBonus: een bonus waarmee scholen zo’n brede brugklas, en het bijbehorende onderwijs op maat, kunnen financieren. Hoe meer niveauvariatie (op basis van schooladviezen) in een klas, hoe hoger de bonus. “Zo kunnen laatbloeiers zich langer optrekken aan sterke leerlingen, wordt sociale segregatie beperkt en krijgen álle leerlingen meer kans hun talenten optimaal te ontplooien,” licht De Adelhart Toorop toe.

Steeds minder brede brugklassen

De laatste jaren verdwijnen er steeds meer brede brugklassen. Scholen richten zich steeds meer op één niveau. "Jammer" zo vindt de Nationale DenkTank2015. "Een latere niveauselectie is voor veel kinderen beter. Ze krijgen dan meer tijd om hun plek te vinden voor ze op één niveau vastgelegd worden."

Ouders willen smalle brugklassen

Als oorzaak voor de afname van brede brugklassen wordt gewezen naar ouders. Ouders zouden graag willen dat hun kind in een smalle brugklas zit. Onder ouders heerst het idee dat brede brugklassen negatief zijn voor hun kinderen vooral als ze makkelijk kunnen leren.

Positief voor alle leerlingen

Maar klopt dit idee van ouders wel? Er is onderzocht of brede brugklassen nadelig zijn voor leerlingen die makkelijk leren. Uit dit onderzoek blijkt dat sterkere leerlingen in het algemeen geen last hebben van een gemengde brugklas. Ze halen geen lagere cijfers. Wel blijkt dat kinderen in een brede brugklas veel beter scoren op burgerschap.

Win-win

De conclusie van de Nationale DenkTank 2015 is dat brede brugklassen goed zijn voor heel veel kinderen. Achterstandsleerlingen krijgen zo meer tijd hun niveau te vinden en presteren beter. En alle kinderen krijgen de kans zich tot actievere en mondiger burgers te ontwikkelen.

Vragen en reacties

Gaat uw kind naar een brede brugklas? Of heeft u juist bewust voor een smalle brugklas gekozen? Wij horen graag uw mening en ervaring. Gebruik onderstaand formulier of mail naar informatie@oudersonderwijs.nl.

Zie voor meer informatie ook

Bron: Marieke Boon, 16-12-2015 Ouders & Onderwijs