Veel aandacht voor ouderbijdragen digitale leermiddelen

Post date: 10-nov-2016 22:09:22

Veel aandacht voor ouderbijdragen digitale leermiddelen

  • Mark Weghorst geplaatst op 03-11-2016
Veel aandacht voor ouderbijdragen digitale leermiddelen

De manier waarop scholen ouders verplichten dure tablets of computers aan te schaffen, krijgt op dit moment veel aandacht. De tablets of computers zijn steeds vaker nodig om het onderwijs te kunnen volgen. Ouders worden onvoldoende geïnformeerd over de vrijwilligheid van de bijdrage daarvoor.

Scholen over de schreef

Het Algemeen Dagblad kopte afgelopen dinsdag: "Scholen over de schreef met verplichte tablets". Het artikel beschrijft hoe ouders soms overduidelijk, maar vaak ook minder duidelijk, gedwongen worden om voor hun kinderen een tablet of computer aan te schaffen. Het programma Editie NL besteedde woensdag aandacht aan deze situatie en ook de Tweede kamer kijkt met argusogen naar deze praktijken. RTV-Oost bracht vrijdag goed in beeld welke dilemma's spelen rond de digitale leermiddelen.

'Vrijwillige' bijdrage

Scholen willen graag gebruikmaken van moderne manieren om hun lessen vorm te geven. Steeds meer scholen gebruiken tablets of computers in hun lessen en de één na de andere school voert dit in. Bij de invoering zijn ze niet duidelijk over de verantwoordelijkheid voor de kosten. Ouders krijgen informatie over aanschaf, over kortingen, over huurkoopregelingen, maar de vrijwilligheid van deze aanschaf wordt nauwelijks of slechts summier benoemd. Als ouders achteraf, via via en vaak bij toeval, horen dat van een verplichting geen sprake was, voelen ouders zich bekocht.

Relatie met ouders

Scholen zijn verantwoordelijk voor de relatie met hun ouders. Daarbij hoort ook eerlijke en transparante informatievoorziening. Het verweer van de scholen is dat er niet voldoende middelen zijn om zelf te voorzien in de dure tablets. De wijze waarop ze die rekening vervolgens bij ouders neerleggen vraagt om aandacht. Scholen verschuilen zich soms achter het uitblijven van klachten. Daarnaast laten evaluaties van het onderwijs zien dat het gebruik van de tablets positief is. Dat er reden is tot zorg laten de reacties op internet onder nieuwsartikelen en oproepen zien.

Onderwijs vrij toegankelijk

Onderwijs is vrij toegankelijk en toelating mag niet afhankelijk gesteld worden van een bijdrage van ouders. In het geval dat een school voorschrijft dat het voor het volgen van het onderwijs noodzakelijk is om een tablet of computer te hebben, is het aan de school zelf om dit te regelen. Zeker als de school ook nog eens specifieke eisen aan die tablet of computer (merk, specificaties) stelt. Ze mogen hier een vrijwillige bijdrage voor vragen, maar mogen deze nooit verplicht stellen. Bovendien moet die vrijwilligheid duidelijk gecommuniceerd worden en moet er een redelijk en gratis alternatief zijn.

Melden

Ouders kunnen melden dat ze met deze situatie te maken hebben. Een klacht bij de school zou voldoende moeten zijn, maar veel ouders durven dat niet te doen. Ze willen geen 'zeurouder' zijn en ook de stap naar de schoollleiding wanneer je vaak net nieuw binnen een school bent, is niet laagdrempelig. Melden kan ook bij Ouders & Onderwijs. We betrekken deze meldingen in onze gesprekken met de politiek, de onderwijsinspectie en de overheid. Op deze manier werken we mee aan een beter toezicht op deze regelingen.

Gratis schoolboeken

De Tweede Kamer spreekt in januari over de evaluatie van de wet op de gratis schoolboeken. Waar de wet voor wat betreft de schoolboeken positieve gevolgen heeft voor de ouders laat de evaluatie ook andere zaken zien. Zo zijn scholen nog maar matig in staat om te onderhandelen met de uitgevers en lijken de uitgevers van schoolboeken aan het langste eind te trekken. Daarnaast zijn de kosten voor digitale leermiddelen verhoogd voor ouders.

Ouders & Onderwijs gaat de Tweede Kamer met een brief informeren voor deze evaluatie en vragen om betere handhaving van de geldende regels.

Reacties en signalen

Wil je reageren op het bovenstaande? Of heb je signalen rond de bijdrage voor digitale leermiddelen? Laat het ons weten! Neem contact op met ons informatiepunt via vraag@oudersonderwijs.nl of bel met 0800 - 5010.

Bron: www.oudersonderwijs.nl

Zie voor meer informatie ook