Het Nationaal Autisme Museum

Post date: 20-mrt-2014 22:35:36

“Autisme is geen schilderij waar je naar kunt kijken, autisme is op een andere manier de wereld ervaren.Daar willen wij bezoekers graag iets van meegeven. “

Loop eens door een winkelstraat, terwijl je 27 verschillende types deodorant ruikt, elke klinker in de straat waarneemt en de klanken van een draaiorgel binnenkomen als een F16 binnen armlengte, of misschien wel alles tegelijk. Als je geen autisme hebt, is het moeilijkom je voor te stellen hoe iemand die dat wel heeft, de wereld beleefd. Doormiddel van een interactieve tentoonstelling en veel op beleving gericht installaties, wil het Nationaal Autisme Museum straks een educatieveontmoetingsplek zijn voor iedereen die meer te weten wil komen, over wat het Autisme inhoud en op welke manier het je leven beïnvloed.

Evelien Huijssen is werkzaam als trainer op een autisme poli en kwam op het idee, onder andere na een bezoek aan het Dolhuys in Haarlem. “Door te ervaren hoe iemand met een bepaalde diagnose naar de wereld kijkt, leren we de persoon beter te begrijpen en kunnen we de hulp die hij of zij eventueel nodig heeft, beter afstemmen. We misten eigenlijk een laagdrempelige plek buiten deinstellingen om, waar mensen meer kunnen leren over Autisme. Steeds meer mensen hebben iemand in hun omgeving met een diagnose binnen het spectrum. Het Nationale Autisme Museum is straks de plek waar gezinnen, oma’s, opa’s maar ook met de buren en/of leerkrachten, meer te weten kunnen komen over hoe de persoon met Autisme de wereld waarneemt.”

Een museum trek je niet zomaar uit de lucht. Evelien heeft samen met haar collega, gedragswetenschapper Julia Mouthaan en ondernemer Lars Sørensen, de stichting Nationaal Autisme Museum opgericht om zo een officiëlecrowdfundings- en financieringsronde mogelijk te maken. Er zijn diverse locaties waar het museum mooi zou passen maar, wat vast staat voor het drietal, is dat het museum een plaats moet krijgen in Dordrecht. “Dordrecht is een echte cultuur stad, dat zie je onder andere in de vele musea die de stad rijk is. Ook heeft Dordrecht een regiofunctie en zijn er van oudsher een groot aantal zorgorganisaties gevestigd in Dordrecht, “ Aldus Lars die als ondernemer zich ondermeer op de zakelijke kant van de oprichting stort.

“Wat vast staat is dat we in de 1e fase op zoek zullen moeten naar draagvlak. Wij zijn er onwijs enthousiast over en denken dat het Nationaal Autisme Museum een toegevoegde waarde kan hebben binnen dit thema. Daarnaast willen we het museum echt een actieve ontmoetingsplek laten zijn, waar bijeenkomsten en lezingen plaatsvinden, met een gezellig en sfeervol horecapunt, een aansprekende basiscollectie en afwisselende tijdelijke exposities of themakamers,” vertelt Julia. De Stichting verkoopt puzzelstukjes via de website. Ze hoopt met de verkoop van 1000 stukjes het eerste stukje van het museum te kunnen ‘leggen’. Tevens moet het slagen van deze actie aantonen dat er genoeg mensen zijn, die het idee een warm hart toedragen. Over aandacht en ondersteuning in de eerste fase hebben de oprichters geen klagen. Met bijna 400 volgers op twitter, een spontaan aanbod van hulp en 3 wethouders die in gesprek willen, om over de mogelijkheden van het Nationaal Autisme Museum te praten, ligt er een mooie basis om op te bouwen. “Hopelijk weten mensen de weg naar onze twitterpagina en website te vinden, zodat we ze op de hoogte kunnen houden van de vorderingen. Wie weet maken wij binnenkort een initiële openingsdatumbekend!” spreekt Julia hoopvol.

Meer informatie over het Nationaal Autisme Museum (in oprichting) kunt u vinden op www.nationaalautismemuseum.nl of op www.twitter.com/autismemuseum