Adviespunt pgb

Post date: 18-feb-2015 23:10:04

Adviespunt pgb

Wat is een adviespunt pgb?

Een Adviespunt pgb is een pool van deskundige vrijwilligers binnen de gemeente, of samenwerkingsverband van gemeenten, die mensen helpen bij een weloverwogen keuze tussen pgb en zorg in natura, budgethouders toerusten om zelfstandig hun pgb-administratie te voeren, budgethouders adviseren bij het inkopen van zorg en informatie en advies bieden bij vragen en problemen rond het pgb.

Waarom een Adviespunt pgb?

Er zijn enkele maatschappelijke ontwikkelingen waar een Adviespunt pgb goed op aan sluit.

  1. Met de decentralisaties komt een heel nieuwe groep budgethouders naar de gemeenten, die nu nog een pgb binnen de AWBZ hebben. De gemeente zal aan deze groep continuïteit in de zorg en het budget moeten bieden. Vragen en problemen bij deze budgethouders zullen opgevangen moeten worden.
  2. De gemeente heeft de wettelijke plicht om aan mensen die in aanmerking komen voor een maatwerkvoorziening in de Wmo een keuze te bieden tussen het pgb en zorg in natura. Daardoor zullen er ook nieuwe, potentiële, budgethouders bijkomen. Zij zullen ondersteuning nodig hebben om de afweging te maken tussen pgb en zorg in natura en toegerust moeten worden om aan de eisen voor het beheren van een pgb te voldoen.
  3. Gemeenten hebben de wettelijke plicht om per 1 januari 2015 cliëntondersteuning te bieden aan haar burgers. Deze cliëntondersteuning geldt ook voor mensen die een pgb aanvragen. Deze ondersteuning kan door een Adviespunt pgb geboden worden.

Daarnaast sluit een lokaal/regionaal adviespunt aan bij de behoefte van (potentiële) budgethouders om dicht bij huis bij iemand langs te gaan die hen kan uitleggen en adviseren hoe ze op een goede manier het pgb kunnen inzetten en beheren. Een lokaal Adviespunt pgb voorziet in deze behoefte.

Wat is de meerwaarde van een Adviespunt pgb?

Voor de budgethouder

  • Een Adviespunt pgb biedt de budgethouder de mogelijkheid om laagdrempelig en dicht bij huis deskundig advies en ondersteuning te krijgen bij vragen rond het pgb.
  • Het versterkt de eigen regie en inzet van eigen kracht bij de budgethouder.

Voor de gemeente

  • De gemeente kan met het Adviespunt uitvoering geven aan vraaggerichte en effectieve cliëntondersteuning op maat.
  • Het Adviespunt pgb is een aanvulling op bestaande vormen van informatievoorziening op afstand, zoals de SVB en Per Saldo.
  • Door de inzet van vrijwilligers wordt een relatief goedkope vorm van cliëntondersteuning geboden.
  • Door goed advies en ondersteuning rond het pgb kunnen fouten en de negatieve gevolgen hiervan voorkomen worden. Dit is in het belang van zowel gemeente als budgethouder.

Wat is nodig om een Adviespunt pgb te realiseren?

Om het Adviespunt pgb te realiseren is de samenwerking tussen diverse partijen noodzakelijk:

Zorgbelang Zuid-Holland

Zorgbelang is initiator van dit project. Binnen de gemeenten waar een adviespunt wordt gerealiseerd draagt ze bij door verbindingen te leggen tussen de verschillende partijen, processen te bewaken en de pilot te evalueren. Na de evaluatie kan het Adviespunt, eventueel in aangepaste vorm, geïmplementeerd worden in andere gemeenten.

Inhoudelijk draagt Zorgbelang bij door het inzetten van haar kennis en ervaring in het werven en ondersteunen van vrijwilligers en ervaringsdeskundigen. Ook benut ze haar kennis van lokale situaties en haar contacten met cliënten, organisaties en gemeenten in Zuid-Holland.

Per Saldo

De landelijke budgethoudersvereniging Per Saldo verzorgt de scholing en inhoudelijke ondersteuning aan de vrijwilligers.

Gemeente

Daarnaast zal een gemeente, of samenwerkingsverband van gemeenten, bereid moeten zijn om het opzetten van het adviespunt te financieren en faciliteren.

Uitvoerende organisatie

Tenslotte moet binnen de gemeente, of samenwerkingsverband van gemeenten, een organisatie bereid en in staat zijn om de vrijwilligers praktische ondersteuning en een locatie te bieden van waaruit ze kunnen werken. Hierbij denken we in eerste instantie aan welzijnsorganisaties of MEE.

Vragen aan Wmo-raden/belangenbehartigersorganisaties

  • Zie je de meerwaarde van een Adviespunt pgb en wil je dit initiatief van Zorgbelang Zuid Holland steunen?
  • Bij welke organisaties binnen je regio zie je kansen en mogelijkheden om het adviespunt te realiseren?
  • Welke contactpersonen ken je binnen je gemeente of regio om het Adviespunt onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld beleidsmedewerker, wethouder?
  • Ben je bereid om naar de gemeenten te adviseren een Adviespunt pgb te realiseren?

Reacties

Je reacties of vragen kun je richten aan:

Ingrid Lips ilips@zorgbelang-zuidholland.nl

Nel van Roon nvanroon@zorgbelang-zuidholland.nl

Telefoon: (088) 929 40 00