Gezamenlijke ouderplatforms roepen op tot landelijke opschorting ouderbijdrage Jeugdhulp

Post date: 25-mrt-2015 21:03:13

PERSBERICHT

Den Haag, 25 maart 2015

Gezamenlijke ouderplatforms roepen op tot landelijke opschorting ouderbijdrage Jeugdhulp

Al ruim 70 gemeenten hebben onlangs zelf de ouderbijdrage jeugdhulp opgeschort

De ouderbijdrage bij de jeugdwet is een groot issue aan het worden. En terecht, er zijn meerdere argumenten waarom deze ouderbijdrage niet terecht is. De ouderbijdrage in de Jeugdhulp kan oplopen tot 132 euro per kind per maand.

In de Jeugdwet is geregeld dat voor jeugdhulp met verblijf een ouderbijdrage is verschuldigd. Als een kind buiten het eigen gezin wordt verzorgd en opgevoed, of als het kind voor een dagdeel buitenshuis verblijft, dan wordt er een ouderbijdrage geheven.

Het gaat om verblijf in: pleeggezin (waarbij pleegzorg onder de Jeugdwet valt), accommodatie van een jeugdhulpaanbieder (open/gesloten jeugdzorg, jeugdreclassering), ggz-instelling, multifunctionele centra, orthopedagogische behandelcentra, plaatsing in een justitiële jeugdinrichting.

Gemeenten zelf kunnen het innen van deze bijdrage niet stopzetten, want het CAK is de organisatie die bijdrage int. Wel kan een gemeente besluiten om geen gegevens met het CAK te delen, zodat innen niet mogelijk is.

Steden als Den Haag, Haarlem, Rotterdam, Amsterdam en inmiddels zo’n 70 andere gemeenten hebben al aangegeven geen gegevens aan het CAK te leveren. Ook in zo'n 150 andere gemeenten zijn/worden moties ingediend of vragen gesteld om ook de ouderbijdrage op jeugdhulp op te schorten.

De gezamenlijke ouderplatforms roepen de Tweede Kamer en Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) op tot een landelijke opschorting van de ouderbijdrage Jeugdhulp. In de vergadering van de Vaste Kamercommissie VWS op 26 maart 2015 zullen zij hiertoe een brief overhandigen.

Waarom stellen de gezamenlijke ouderplatforms de ouderbijdrage Jeugdhulp ter discussie?

1) Hoge extra kosten die ouders al hebben

2) Onderscheid met somatisch zieke kinderen

3) Onderscheid met volwassen GGZ opname

4) De ouderbijdrage jeugdhulp is in strijd met het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind en het Europees Verdrag voor de Rechten van het kind.

5) De hoge uitvoeringskosten van de regeling zorgen ervoor dat ruim de helft van de opbrengst aan ouderbijdragen in het kader van de Jeugdwet opgaat aan kosten voor uitvoering van de regeling.

6) Stapeling van ouderbijdragen

Jacqueline Gomes, namens de gezamenlijke ouderplatforms: “Waarom voor een kind dat opgenomen wordt met somatische klachten geen ouderbijdrage innen, maar als kind voor psychische aandoening wordt opgenomen wel? Het kind wordt opgenomen om behandeling te ondergaan. De opname is niet van blijvende aard, maar zolang behandeling duurt.”

“Als iemand van 18+ voor eenzelfde behandeling wordt opgenomen in een GGZ instelling, kost deze opname niet meer dan het maximale eigen risico voor de Zorgverzekering van € 375 per jaar. Hoe kan men voor een kind met dezelfde behandeling dan maximaal € 1580 per jaar moeten betalen?”

Voor mensen die problemen ondervinden door deze ouderbijdrage of door andere knelpunten die met de jeugdwet te maken hebben kunnen een melding doen via www.monitortransitiejeugd.nl

Bijlage: brief aan Vaste Kamercommissie VWS en Staatssecretaris Martin van Rijn d.d. 24 maart 2015.

Dit persbericht is een initiatief van de gezamenlijke ouderplatforms, bestaande uit:

UW Ouderplatform

Ouderplatform Rijnmond

Ouderplatform Lekstroom

Ouders Maas & Waal

Ouderplatform Zuid-Holland-Zuid

Ouderplatform Gooi & Omstreken

Ouderplatform kop van Noord-Holland

Oudervereniging PO Friesland

Ouders regio Noord Kennemerland

Ouderplatform Drenthe

Ouderplatform Food Valley

Ouders regio Friesland

Coöp. Ouderkracht Voor ’t Kind

Coöp. Vereniging NWOI UA

Transitie Jeugdzorg Ouders

Stichting Mama Vita

Stichting Maatjeswerk Autisme