Reactie op het signaal dat de 17 gemeenten in Zuid-Holland Zuid het pgb afwijzen of minder toekennen als de zorg door familie wordt geleverd

Post date: 4-apr-2017

Serviceorganisatie Jeugd ZHZ

Postadres

Postbus 388

3300 AJ Dordrecht

T 078 770 2352

E contact@jeugdzhz.nl

www.jeugdzhz.nl

Ouderplatform Zuid-Holland Zuid

t.a.v. mevrouw A.E. de Jong-Rietstap

Dordrecht, 10 maart 2017

Betreft: reactie op uw brief, d.d. 22-02-2017

Ons kenmerk: Alg/17/229/pk

Geachte mevrouw De Jong-Rietstap,

Op 22 februari jl. hebben wij via de e-mail van u, namens het ouderplatform Zuid-Holland Zuid een brief ontvangen waarin u uw zorgen uit over de wijze waarop de gemeenten in deze regio uitvoering geven aan de Jeugdwet. In het bijzonder richt u zich daarbij op de inzet van het sociaal netwerk middels een PGB. In uw brief geeft u aan dat u signalen ontvangt van ouders, waarbij 'het pgb afgewezen, danwel sterk verminderd wordt omdat de jeugdhulp wordt geleverd door familieleden.

Wij stellen het prijs dat u dit signaal met ons heeft gedeeld en graag willen wij hierbij op uw brief reageren.

Wij zien dat de invoering van de Jeugdwet gevolgen kan hebben voor ouders en kinderen die zorg ontvangen. In de regio Zuid-Holland Zuid wordt door de teams in de wijken gekeken naar de hulpvraag van de ouders en kinderen om de ondersteuningsbehoefte en vervolgens (wanneer noodzakelijk) de voorziening te bepalen die passend is bij deze ondersteuningsbehoefte. Wij willen benadrukken dat in onze regio het sociaal netwerk niet op voorhand wordt uitgesloten om jeugdhulp te bieden.

De Jeugdwet

Met ingang van 1 januari 2015 is de Jeugdwet in werking getreden. Door deze wet zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de organisatie en financiering van alle vormen van jeugdhulp. De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid geven gezamenlijk uitvoering aan de Jeugdwet en hanteren daarvoor allemaal hetzelfde regelend kader (Verordening, nadere regels en beleidsregels).

Waar de voormalige wetgeving uitging van een recht op hulp, zorg of ondersteuning, is dit gewijzigd in een ondersteuningsplicht voor gemeenten. De Jeugdwet gaat uit van het probleemoplossend vermogen van een jeugdige en het gezin. Wanneer het niet binnen het eigen vermogen ligt van de jeugdige, zijn ouders en hun netwerk om een oplossing te bieden aan de hulpvraag, heeft de gemeente een plicht tot ondersteuning.

Kanteling

Zoals hierboven aangegeven heeft de wetgever met de Jeugdwet een kanteling willen bewerkstelligen. Eigen kracht, normalisering en demedicalisering van de opvoeding zijn hierbij de uitgangspunten. Dit is terug te lezen in de Memorie van toelichting op de Jeugdwet. Dit betekent dat er, voordat wordt overgegaan tot het toekennen van een voorziening eerst wordt onderzocht of ouders in staat zijn zelf een oplossing te bieden of er een andere of algemene voorziening passend is. Als al deze mogelijkheden niet leiden tot een oplossing van de hulpvraag dan wordt een individuele voorziening toegekend.

Procedure

Bovenstaande uitgangspunten hebben geresulteerd in een werkwijze voor de jeugdprofessionals van de Stichting Jeugdteams. Samen met het gezin bespreekt de jeugdprofessional de problematiek en wordt er een hulpvraag vastgesteld. Dit gesprek vindt plaats langs een methodiek, waarbij gezamenlijk gekeken wordt naar de gezinsbehoefte en welke ondersteuning nodig is. De hulpvraag, de te bereiken doelen en mogelijke oplossingen worden vastgelegd in een actieplan.

In dit actieplan is opgenomen of en zo ja welke voorziening er onder de Jeugdwet nodig is voor het gezin om een passende oplossing te bieden aan de hulpvraag. Als er een voorziening wordt toegekend kan dit gaan om opvoedondersteuning, een behandeling, een vorm van dagbesteding, kortdurend verblijf en/of begeleiding. Dit kan vervolgens geleverd worden vanuit een algemene voorziening of een individuele voorziening.

Na vaststelling van de benodigde voorziening, kunnen ouders in het geval van een individuele voorziening, kiezen in welke leveringsvorm zij deze voorziening willen ontvangen. Dit kan zijn in Zorg in Natura of (als zij daartoe in staat zijn) middels een PGB. Als ouders kiezen voor een PGB kan dit worden ingezet bij een jeugdhulpaanbieder voor het leveren van de voorziening, maar ook om het sociaal netwerk in te schakelen. Dit wordt niet op voorhand uitgesloten. Wel moet blijken dat de kwaliteit van de inzet door het sociaal netwerk bijdraagt aan de doelen, zoals opgenomen in het actieplan.

Praktijk

Wij willen benadrukken dat jeugdigen waarbij is vastgesteld is dat zij jeugdhulp nodig hebben, deze hulp ook krijgen. De veranderingen zijn dus zeker niet bedoeld als bezuiniging. Het bepalen van de inzet van jeugdhulp en in welke vorm wordt langs de kaders van de Jeugdwet vastgesteld. Wij zien dat dit voor gezinnen die zorg ontvangen gevolgen kan hebben. De afgelopen tijd hebben wij meer signalen als de uwe ontvangen. Dit is voor ons aanleiding om op korte termijn verbetering aan te brengen in de huidige werkwijze. Immers er mag voor jeugdigen en hun ouders geen onduidelijkheid bestaan over het proces en de mogelijkheden voor de inzet van jeugdhulp. De communicatie moet duidelijk zijn en mag niet tot verwarring leiden.

Slot

Wij zijn van mening dat de gehanteerde uitgangspunten in onze werkwijze voldoen aan de gestelde kaders van de Jeugdwet.

Tegelijkertijd erkennen wij dat een verbetering in de uitvoering noodzakelijk is. Ouders en kinderen moeten kunnen vertrouwen op een transparant proces. Wij blijven kritisch de landelijke ontwikkelingen en de jurisprudentie volgen. Deze ontwikkelingen betrekken wij bij de evaluatie en eventuele aanpassingen van ons regelgevend kader en beleid.

Wij vertrouwen er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

P.J. Kadee

Directeur.

cc leden Algemeen Bestuur Dienst gezondheid en jeugd

Reactie op het signaal dat de 17 gemeenten in Zuid-Holland Zuid het pgb afwijzen of minder toekennen als de zorg door familie wordt geleverd