Leven met een narcist

Post date: 8-feb-2016

Leven met een narcist

Met regelmaat kom ik het tegen als herstelcoach en ervaringsdeskundig werker in persoonlijkheidsproblematieken en hoog-conflictscheidingen: Vrouwen en mannen die tijdens hun relatie erachter komen dat hun partner een gedaanteverwisseling heeft ondergaan.

De geliefde die hen in het begin met zorg en liefde omringde, hen zeer charmant en innemend veroverde, blijkt langzaamaan te veranderen.

Het kan soms lang duren voor welwillende partners durven zeggen: ‘ik heb het gevoel dat er iets niet klopt’. Een narcist kan een zeer manipulatief, gewetenloos spel spelen.

Men kan hem het best omschrijven als een ‘vampier’, die opzuigt wat hij nodig heeft om de behoeften van zijn eigen ego te voeden.

In deze blog omschrijf ik de narcist als man, maar door de jaren heen ken ik genoeg verhalen uit de praktijk van mannen die onder emotioneel en psychisch geweld gebukt gaan in de relatie.

Kinderen die in een dergelijk gezin opgroeien, missen warmte en veiligheid. Zijn elke dag op hun hoede, want ook zij zijn slachtoffer van een onvoorspelbare ouder met stemmingswisselingen.

Wie in de omgeving van een narcist verkeert, weet dat alles om zijn ego draait.

Woorden die dagelijks voelbaar zijn in deze gezinnen zijn: verwarring, machtsmisbruik, dominantie, verbale agressie, projectie, framen en leugens om zaken naar eigen hand te zetten.

De narcistische persoon houdt een bepaald imago in stand. Door een dagelijks zeer subliem theaterspel probeert hij alle situaties naar zijn hand zetten. Dit gaat ten koste van alles en iedereen in de omgeving.

Want waar de narcist zijn gezin in zijn macht houdt, betreedt hij ook dagelijks de werkvloer. Daar speelt hij zijn spel verder. Op de arbeidsvloer komt dit ook heel vaak voor.

Zolang iedereen in de omgeving van deze energie opslurpende personen meelopen in zijn plannen en gedachten, is het voor hem redelijk leefbaar.

Zodra de welwillende mens probeert zich van zijn invloed los te weken, de eigen regie probeert te pakken, gaat het goed fout. Deze machtsmisbruiker tolereert dit namelijk niet.

Een voorbeeld hiervan is een scheiding. Dit verband wordt nog niet vaak gelegd. Maar hoog-conflictscheidingen, ook wel vechtscheiding genaamd, zijn regelmatig een gevolg van een ex-partner met een persoonlijkheidsproblematiek.

Als de gezonde welwillende ouder, na vaak jarenlang twijfelen, de durf heeft opgepakt om de beslissing te nemen een scheiding in gang te zetten, komt men terecht in een soort mijnenveld.

Triest genoeg voor de gezonde welwillende ouder en de kinderen bezitten de hulpverlening en beroepskrachten uit het familierecht niet voldoende kennis en inzicht in persoonlijkheidsproblematieken.

De haat dat inmiddels door een dergelijke beslissing is losgekomen bij de narcistische ouder, wordt voortgezet in moeilijke langdurige rechtszaken.

Rechtszaken die veelal draaien om alimentatie of het gezag. In de wet rondom alimentatie en bijvoorbeeld het co-ouderschap zitten nogal wat hiaten. De onwelwillende ouder zal alles gebruiken om zijn gezin dwars te blijven zitten.

Partneralimentatie, kinderalimentatie, oudervervreemding …dit alles wordt toegepast om de gezinsleden onder controle te houden.

Een jarenlang drama met tragische gevolgen.

Veelal zonder dat familierecht en hulpverleners het merken, werkt men mee aan deze voeding. De narcist verrijkt zich ermee. De welwillende ouder met kinderen staat vaak met de rug tegen de muur.

Vaak vragen zij hulp op divers gebied, maar omdat men er te weinig van weet laat men zich in de hulpverlening inpakken door de wolf in schaapskleren.

Inmiddels ken ik als coach honderden verhalen als deze en geef ik als ervaringswerker voorlichting aan beroepskrachten die hiermee te maken hebben.

Met mijn inzet probeer ik ook politici te bereiken. Dat is lastig: politici zijn moeilijk te bereiken. Wanneer het lukte, beloofde men van alles…maar zoals bekend is politiek ook een spel.

Ik wil naast politici ook hulpverleners en beroepskrachten familierecht bereiken. Waarom?

Eigenlijk voornamelijk voor de kinderen die in dergelijke gezinnen moeten opgroeien. Die met de welwillende ouder ongewild in een machteloze dramatische situatie moeten leven, en vaak jarenlang. Van kinderen krijg ik namelijk ook vaak een hulpvraag.

Meestal hebben deze kinderen de puberleeftijd of adolescentie bereikt. Geven aan dat hen veiligheid is ontnomen en dat zij heel hun jeugd in angst hebben moeten doorbrengen. Ze hebben zich daardoor niet goed kunnen ontwikkelen op het gebied van onderwijs en arbeid.

Er was geen veilige haven om zich volop op hun studie te storten. Ze hebben geïsoleerd moeten leven, en vriendschappen waren moeilijk. Ze hebben met hun ouder in armoede geleefd en met geweld te maken gehad.

Kinderrechten: daar wil ik de aandacht op vestigen. Hulpverleners, beroepskrachten familierecht en politici wordt wakker!

Help bovenstaande mensen door aandacht te besteden aan een gezonde geestelijke gezondheidszorg.

Haal hiaten uit wetten rondom echtscheiden en doe meer gedegen onderzoek op het gebied van persoonlijkheidsproblematieken en conflictscheidingen. Zorg dat je de kennis vergaart die nodig is.

Denk vooral aan de kinderrechten!

(Bron: http://www.marysjabbens.nl/blog/leven-met-een-narcist/)

Dank Elles Menke @ellesmenke.