2000

Møte 10. februar 2000

Endring i overlevelse hos kyr i middelalderen

Cand. scient. Stein Atle Lie, stipendiat, Seksjon for medisinsk statistikk, UiB

Kyr var i middelalderen et viktig husdyr som også fungerte som betalingsmiddel. I Magnus Lagabøters landslov av 1274 står det blant annet at hvis en mann hadde fått løfte om en ku som betaling for gjeld, skulle kuen "ikke være ældre end 8 vintre og ikke yngre end 2den kalv". Kuen skulle altså ha kalvet minst to ganger, et bevis på at den var frisk og reproduktiv, og den skulle kunne tjene den nye eier en tid. Hvor lang tid sies det ingenting om. Disse utsagn tyder på at dyrene ble holdt i live noe lenger i middelalderen enn i vår tid. Overlevelse (og endring i overlevelse) til kyr kan derfor til en viss grad gjenspeile kunnskapsnivå og helse for befolkningen i middelalderen. De fleste knokler (bein) har løse leddflater (epifyser) som fester seg når knokkelen er ferdig utviklet. Når dette skjer varierer fra ledd til ledd. Andelen faste epifyser vil derfor gjenspeile hvor stor andel av dyrene som ble eldre enn tidspunktet for festing av den spesifikke epifysen. Eksempelvis har vi i materialet 136 distale deler av humerus (overarms albue) fra tiden 1025-1150 i Oslo. Av disse 136 har 87 faste epifyser, mens resten mangler epifyse. Det vil si at 87/136 eller 64% av de som er representert med distal del av humerus har oppnådd å bli ca 20 måneder eller mer. I et utgravet materiale fra Oslo og Trondheim på tilsammen ca. 10000 knokler har vi i en enkel modell beregnet overlevelse og forskjeller i overlevelse mellom fire ulike perioder fra år 1000-1600. Vi har også beregnet tetthet samt noen enkle beskrivende mål (gjennomsnitt, median, modal) for levetiden.

Møte 18. mai 2000

Uførhet og forsikring

Cand. scient. Terje Schaathun, aktuar, Vital forsikring

Hvordan er vi dekket mot de økonomiske konsekvenser av uførhet gjennom Folketrygden og ordninger i arbeidslivet ? Hvordan kan vi forbedre dekningen ved hjelp private forsikringsordninger ? Foredraget vil behandle stokastiske modeller for ulike forsikringer for uførhet, og vise hvordan disse kan brukes til å bestemme tariffer og reserveavsetninger. Noen viktige begreper i den forbindelse er seleksjon, antiseleksjon og tidsforsinkelse.

Møte 26. oktober 2000

Ytelse av EDB-system i EDB4Tel

Cand. scient. Anne-Berit Salen, sjefsingeniør i EDB4TEL, Telenor

EDB4Tel er eit børsnotert selskap i EDB Business Partner as der Telenor eig over 50 % av selskapet. EDB4Tel samler gjevnleg svarstidsstatistikk av online kunde-applikasjonar. Det blir utført ende-til-ende-målinger hos klient for å følge opp at svartider oppfyller avtalte serviceavtaler. Svarstidsmålinger og analyser viser kvar eventuelle flaskehalsar finns. Dette kan vere hos klient, i ulike nett, i applikasjonen, i databasesøk, mot grensesnittsystem osv. Svarstidsbudsjett blir satt opp for kvar tida blir brukt. Tiltak som fører til ytelseforbedringar blir og gevinstberekna i kroner. Slike målinger blir brukt både til volumtesting før nye leveransar går i produksjon og til oppfølging av applikasjonar som allereie er i drift.

Årsmøte for 2000

Årsmøtet for 2000 ble holdt 18. januar 2001 i Armauer Hansens Hus, Haukelandsveien.

Før selve årsmøtet holdt Stein-Atle Lie foredraget "Hofteprotese på begge sider. To hofter eller en pasient?"

Styreleder informerte om at 11. norske statistikermøte vil bli arrangert på Brakanes Hotel i Ulvik 20-22 juni, 2001. En del praktiske detaljer ble diskutert.

Årsmøtesaker:

Årsberetningen for 2000 ble fremlagt og godkjent.

Revidert regnskap for 2000 ble fremlagt og godkjent.


Valg av nytt styre:

Styret for 2000 har bestått av følgende personer:

Formann Grethe Albrektsen - Valgt for 2000-2001

Sekretær Jan Aarseth - Valgt for 2000

Kasserer Terje Schaathun - Valgt for 2000-2001

Styremedlem Ågot Irgens - Valgt for 1999-2000


Nytt styre ble valgt som følger:

Formann: Grethe Albrektsen (ikke på valg)

Sekretær: Astrid Lunde ble valgt for to år.

Kasserer: Terje Schaathun (ikke på valg).

Styemedlem: Ågot Irgens 1/1 til 1/7, Jan Aarseth 1/7 til 31/12 2002.

Revisor: Vidar Hjellvik ble valgt for to år.

Æresmedlem (WEB designer i forbindelse med konferansen i Ullvik): Barbro Emblem.

Alle valg ved akklamasjon.


Referent: Jan Aarseth