2008-04-24 ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΟ ΜΕ ΤΗ ΦΛΕΡΥ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ...

==========

Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από τον braintumorguy, στην Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ.

(1) (2) (3) (5)

(4) 01-05-2016 me and my Masters, the Great Ancient Greek Philosophers Plato, and Aristotle.

(5) 30-05-2016 Beautiful Greece & the Greek Islands from Space on a beautiful clear day.Thank you NASA.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εμένα, παρακαλώ επισκεφθείτε την κύρια ιστοσελίδα μου

(1) 15-08-2015 εγώ με τον Βασιληά Λεωνίδα της Σπάρτης, μπροστά στο Μουσείο της Ακρόπολης.

(2) 22-11-2015 μπροστά στην Ακρόπολη.

(3) 26-11-2015 στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο κτίριο της Βουλής.- ανάμεσα στο Συντριβάνι και το Δένδρο των Χριστουγέννων.

https://sites.google.com/site/niactec/

**********

2008-04-24 ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΟ ΜΕ ΤΗ ΦΛΕΡΥ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ...

Μεγαλοβδόμαδο, ζύγωσε η Ανάσταση

μα δυο μονάχα,

δυο άντρες στο μεγάλο κάστρο,

ξεστράτισαν απόψε

και δεν έχουν το νου τους στο Θεό...

Ο ένας την άγια τούτη νύχτα

κρατάει στην αγκαλιά του μια Κερκέζα

κι ο άλλος

ο άλλος, αχ, βουλιάζει μεσ' στα μάτια της

και στέκει ο νους του

σε μια πράσινη πόρτα

Στίχοι: Γεράσιμος Σταύρος, από τον Καπετάν- Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Ερμηνεία: Φλέρυ Νταντωνάκη

Η μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για το θεατρικό ανέβασμα του καζαντζακικού Καπετάν- Μιχάλη γράφτηκαν το 1966, όταν και παρουσιάστηκε το έργο από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Στη σκηνή και στην πρώτη δισκογραφική έκδοση, τα τραγούδια ερμήνευε ο Γιώργος Ρωμανός. Πρόσφατα σχετικά, στη μπομπίνα που φυλάσσεται στο Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης στην Κρήτη, βρέθηκαν και άλλες δύο ηχογραφήσεις τραγουδιών από την παράσταση, που είχαν μείνει εκτός δισκογραφίας: το πρώτο λεγόταν Άστραψε τ' αψηλό βουνό, πάνω στον ρυθμό πεντοζάλη της εισαγωγής και το τραγουδούσε ο Κατράκης μαζί με όλο τον θίασο! Το δεύτερο λεγόταν Κι ήρθες εσύ απ' το νοτιά και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αποτέλεσε την πρώτη και άγνωστη συνεργασία του Μάνου Χατζιδάκι με τη Μαρία Φαραντούρη, μια 10ετία ακριβώς πριν από Τα Παράλογα!Σύμφωνα με μαρτυρία της Φαραντούρη, ο Χατζιδάκις την είχε ακούσει στην παρουσίαση του Μαουτχάουζεν του Θεοδωράκη και εντυπωσιασμένος από το επικό στοιχείο της ερμηνείας της, την κάλεσε να συμμετάσχει στις ηχογραφήσεις του Καπετάν- Μιχάλη, δίνοντας της παρ' όλα αυτά ένα υπέροχο ερωτικό τραγούδι σε δικούς του στίχους! Εν ολίγοις, το Κερκέζικο τραγούδι ή Το μοτίβο της Εμινέ, που τελικά μπήκε οργανικό στο δίσκο, βαφτίστηκε Κι ήρθες εσύ απ' το νοτιά, έγινε τραγούδι για τη φωνή αποκλειστικά της Φαραντούρη και μετά χάθηκε για σχεδόν σαράντα χρόνια! Σχετικό το χάθηκε, εφόσον το 1969 ξανάγινε τραγούδι για τα Reflections με τους New York Rock And Roll Ensemble, αλλά μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό. Τον Οκτώβριο του 1972, σχεδόν ταυτόχρονα με τον Μεγάλο Ερωτικό, ο Χατζιδάκις ηχογράφησε εκ νέου τα τραγούδια του Καπετάν- Μιχάλη με μια συγκλονιστική και αξεπέραστη Φλέρυ Νταντωνάκη! Η Κρητικοπούλα των Αισθήσεων και των Παραισθήσεων, η άρτι αφιχθείσα από την Αμερική χίπισσα, καθοδηγούμενη από τις ίδιες τις ρίζες της και τη συνθετική μαεστρία του Χατζιδάκι, έκανε τα τραγούδια του κύκλου και ειδικά το Μεγαλοβδόμαδο να ακούγονται σαν τον άνεμο των νησιών, κυκλωτικά, σαρωτικά, με πρωτοφανή φωνητικά ανεβοκατεβάσματα που καμία άλλη ερμηνεύτρια σε διεθνές επίπεδο δε θα μπορούσε να επιτύχει!

Όχι, η Φλέρυ Νταντωνάκη στον Καπετάν- Μιχάλη δεν ήταν άνθρωπος! Ήταν κάτι ακαθόριστο, υπερβατικό, αέρινο, ποιητικό, αντισυμβατικό, γοητευτικό, μαγικό και ανεξήγητο μέχρι σήμερα! Ο Καπετάν- Μιχάλης με αυτήν στο τραγούδι και τη συνοδεία μόνο του Χατζιδάκι στο πιάνο είναι το λατρεμένο μου έργο, από την ακρόαση του οποίου πρωτοήρθα σε επαφή με τη Φλέρυ. Προτιμώ την εκδοχή του 1975, την πιο ώριμη, την πιο δουλεμένη κι όχι εκείνη των Λειτουργικών, που αν και κυκλοφόρησαν αρκετά χρόνια αργότερα, περιείχαν δοκιμαστικές ηχογραφήσεις του 1970. Ο Ρωμανός μού έλεγε πως νιώθει τυχερός που αυτή η σπάνια γυναίκα ξανατραγούδησε ουσιαστικά έναν δικό του νεανικό δίσκο, που ήταν όμως και ένα από τα σπουδαιότερα, από συνθετικής άποψης, έργα του Χατζιδάκι στα 60s!

Ο Αλέξης Μινωτής είχε πει για τη Φλέρυ Νταντωνάκη του Καπετάν- Μιχάλη:

αυτή η τραγουδίστρια έχει την ψυχή της στο λαρύγγι της!

==