LOS MILLONARIOS DE LA CANCION

Los millonarios de la canción

         El grup estava format per tres components, en Chano Montes, Salvador Escamilla, i el ciutadellenc José Maria Sampol de palós. En Chano Montes era el compositor del grup. Si bé és cert que la majoria de les cançons que cantaven i que van enregistrar eren versions de temes ja editats i promocionat per altres i que ells adaptaven en castellà, sempre incloïen algun tema escrit per Chano.  Salvador Escamilla era sens dubte el líder del grup i a la vegada l’atracció ja que era molt popular. Era actor, cantant i radiofonista. Va actuar en teatre català i va enregistrar diferents discs a part dels “Millonarios”. Va fer programes radiofònics a Ràdio Barcelona, Ràdio Miramar, Radio Rubí i des del 1983 a la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió[1]. Per la seva part, Josep Maria Juaneda Sampol de Palós a Ciutadella feia feina a la fàbrica de Novus i havia format part del grup Atomium.

         Atomium va iniciar-se amb alguns components de la Capella Davídica que quan acabaven els assajos es reunien per tocar les cançons més exitoses del moment i d’aquesta manera passaven l’estona. Prest es van agregar altres components fins a quedar establerta una formació de cinc instrumentistes i tres veus. Van començar a actuar l’any 1958 i els seus concerts eren molt esperats i sempre omplien de gom a gom les sales.

         El 15 de novembre de 1959 al teatre de l’OAR de Ciutadella s’organitzà  el primer Festival de la Cançó Moderna. Van venir algunes de les figures de primer nivell entre les que van actuar Chano Montes, Daniel Clavero i Salvador Escamilla i per suposat el grup Atomium. Juaneda va rebre l’oferta de provar fortuna amb aquesta aventura i va partir cap a Barcelona. El grup Atomium es va desfer.

Juaneda va actuar a diferents emissores de radio i va quedar finalista en el concurs Primer Aplauso. Va començar a ser conegut com a José M Sampol i se’l coneixia com el Paul Anka espanyol. Va tornar a cantar amb el grup Atomium el 20 de febrer de 1960 al Teatre Salesià i uns dies més tard amb els “Millonarios de la canción” al Teatre del Casino 17 de Gener[2]. Amb el grup van gravar fins a cinc discos de 45 revolucions. Entre aquests discos alguns estaven dedicats als mes petits.

Quan va acabar el recorregut del grup, Josep M. Juaneda es va quedar a viure a Catalunya on es va casar i va trobar feina i nova vida.



[1] Enciclopèdia Catalana. PROA Diccionari Enciclopèdic. Edició 1995. Volum V, pag. 117

[2] JULIÀ SEGUÍ, Gabriel. Música i músics a Menorca. Menorca, Edició Consell Insular de Menorca i Institut d’Estudis Baleàrics 2010. Pag 52-53