Montgat, vespre del 10 de setembre 2017
Commemoració del Desembarcament del 22 d'agost del 1705 

Pocs anys abans de l’11 de setembre del 1714 i de la conquesta de Barcelona per les tropes de Felip V, va haver-hi un episodi de victòria a la Guerra de la Successió,  i aquest episodi va començar a Montgat.

El 22 d’agost del 1705 les tropes lleials a l’Arxiduc Carles van desembarcar a la platja, prop del turó que els va servir de referència i de primera posició defensiva, i des d’allà van atacar i ocupar Barcelona.

Les tropes estaven formades per anglesos, holandesos, austríacs i també catalans: prop de 7.000 homes dels Vigatans, una unitat paramilitar catalana organitzada com a miquelets, milícies populars que practicaven la guerra guerrejada.

Després, el vent de la història es va girar en contra, com tots sabem, però ningú no pot negar a Montgat el seu petit paper en un moment de triomf.


Aquest episodi de la nostra història ens ha restat amagat, pràcticament desconegut per a tothom.

La commemoració del Desembarcament del 1705 es fa el 10 de setembre, el vespre anterior a la Celebració de la Diada, volent remarcar el principi i el fi d'un període en el que Catalunya va mantenir el seus drets i les seves institucions en forma independent.

Per a la vila de Montgat i la comarca del Maresme és important difondre aquest episodi de la lluita dels catalans per defensar la seva identitat, episodi que a més enllaça amb la tradició marinera i lluitadora de la comarca.

La commemoració  vol ésser festiva i busca la participació popular, alhora que reivindica la difusió d’uns fets que són avui ignorats per la majoria dels catalans.

Desembarcament d’embarcacions lleugeres el vespre del dia 10 de setembre

La commemoració del desembarcament del 1705 es fa amb la participació d’embarcacions lleugeres (barques, caiacs, rafts, standup paddles, etc...), i també nedadors que volen evocar les unitats de desembarcament d'una esquadra, que està representada per vaixells d'època, fondejats en front de la platja.

Les embarcacions porten torxes enceses fixades a les proes, i els nedadors les porten a les mans. 

En forma simultània al desembarcament, arriben també a la platja grups de veïns de Montgat portant torxes enceses, els grups de recreació històrica Miquelets de Badalona, amb fusells d’avantcàrrega, i el Regiment de Cuirassers Sant Miquel de Moià amb els seus canons, juntament amb els tabalers Bufons del Toc i els Tabalers de Tiana que animen la festa amb ritmes de batalla.

La commemoració del desembarcament té com a eix central la representació de "Montgat 1705", obra que explica els fets en forma teatralitzada, que es fa a la base del Turó, i conclou amb un "mapping" que evoca la conquesta del Castell de Montjuic el 17 de setembre del 1705.

No t'ho pots perdre!


http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/divendres/el-desembarcament-de-1705-a-montgat/video/4667272/

 

La commemoració, explicada al programa "Divendres" de TV3 del 4 de setembre del 2013.


Imatges: Idea del disseny de la portada i imatges complementàries: Berta Garcia López / Logo i imatge del desembarcament: Natàlia Ignacio Castaño
 


Amb el suport de:

http://www.diba.cat/

i amb la
col·laboració
de:
  
 
 

 
 
https://www.facebook.com/dragons.santmiquel

https://www.facebook.com/NaturalThing/
https://www.facebook.com/Bufons-del-foc-1033227673476462/ 
https://www.facebook.com/bufonsdeltocbdn/ 

https://www.facebook.com/tabalerstiana


https://www.facebook.com/duodancemontgat/


 

 

 

http://www.lifeforevents.com
 

 

http://www.omnium.cat/