Bakoven

Brood uit de leemoven

Op het molenerf staat naast de molen een bakoven. Deze veldoven, voor het bakken van brood, is door de molenaars en vrijwilligers gebouwd op een traditionele wijze. De vuurvaste ovenruimte is een gemetseld stenen gewelf, waarop een dikke laag van leem is aangebracht. De leemlaag bestaat uit een mengsel van leem uit de buurt, zand, tarwestro en kalk. Om de leemlaag te beschermen tegen weersinvloeden is een huisje boven de oven gebouwd.

Het broodbakken gebeurt op een traditionele manier. In de oven wordt enkele dagen lang een houtvuur gestookt. De hitte verwarmt het stenen gewelf en de leem. Na het stoken, bij ca. 230 graden Celcius, wordt het vuur uit de oven gehaald. Dan gaat het deeg de oven in. De stenen en de leem geven genoeg warmte af om het deeg tot brood te laten garen. Vroeger waren er in Gieterveen vier bakkerij-ovens, die volgens dit principe werkten.

Op speciale dagen (zie pagina Evenementen) kunt u het broodbakken meemaken en zelf een broodje kopen. En wat is er nu lekkerder dan vers gebakken brood.

Deze oven hebben we kunnen realiseren met financiële steun van het VSB-fonds (project Jaar van de Molens 2007), Rabobank Projectenfonds, gemeente Aa en Hunze. De bedrijven Stijkel Bouw uit Scheemda, Steenindustrie Strating te oude Pekela en verschillende particulieren schonken bouwmaterialen.