Nieuws

Maart 2020 Opbergkast gemaakt. De molenaars hebben begin 2020 een kast gemaakt om losse spullen op te bergen. De kast staat op de 1e zolder.

November 2019 Stellingplanken verduurzaamd. De molenaars hebben de stellingplanken behandeld met het zwarte Natuleum, een natuurvriendelijk product gemaakt met olie, geslagen op molen Woldzicht te Roderwolde. Voorheen werd carboleum gebruikt.

Septemb. 2019 Schilderwerk In opdracht van Het Drentse Landschap zijn het wiekenkruis en het stellinghek geschilderd.

Mei 2019 AED bij de molen Met behulp van subsidie van het Rabofonds heeft stichting Molen De Eendracht een AED kunnen kopen. Het voorziet in een leemte aan de oostkant van het dorp. We hopen het apparaat nooit te hoeven gebruiken. Bedankt Rabobank!

Maart 2019 Valbeveiliging vernieuwd. We hebben van de gemeente Aa en Hunze een valbeveiligingsset gekregen. De set wordt gebruikt om op hoogte veilig in de wieken te werken, uitgezonderd is het opzeilen van de molen. De set wordt jaarlijks in opdracht en voor rekening van de gemeente gekeurd. Hartelijk dank!

Decemb. 2018 Malen voor Drentse heideschapen De molenaars malen tarwe uit de regio tot voer voor de kudde Drentse heideschapen uit Gieterveen. Het zijn dezelfde schapen die het weiland achter de molen kort houden.

septemb. 2018 De Eendracht op RTV Drenthe. Het programma Roeg! besteedt op 15 september aandacht aan de molen De Eendracht en de voormalige molenaarswoning te Gieterveen. Heeft u de uitzending gemist, dan kunt u de aflevering alsnog zien op www.roeg.tv/uitzendingen/

Septemb. 2018 Roeden doorgehaald. De roeden zijn beurtelings door de molenmaker losgemaakt en opgehesen om het deel dat in de askop zit schoon te maken, te ontroesten en te conserveren. Dit is een stukje groot onderhoud, dat eens per 10 jaar plaatsvindt. Tevens zijn de staaldiktes ter plaatse van de askop opgemeten en die zijn in orde. Dat betekent dat de roeden uit 1975 weer klaar zijn voor de toekomst. Ze kunnen nog even mee!

April 2018 Molenaars geslaagd. Op molen De Eendracht zijn op 24 april drie kandidaten geslaagd voor het examen molenaar. Geslaagd zijn Henk van der Veen uit Gieten, Klaas van Ittersum uit Sleen en Abel Middel uit Oude Pekela. De drie moesten in anderhalf uur tijd praktijkoefeningen uitvoeren en ze moesten talloze vragen beantwoorden over de molentechniek en het weer. De examens werden afgenomen door de landelijke examencommissie van de vereniging De Hollandsche Molen. De nieuwe molenaars mogen vanaf nu zelfstandig een molen laten draaien. Proficiat molenaars!

Januari 2018 Windvang molen verbeterd. De windvang aan de noordkant van de molen is eindelijk verbeterd. Langs de Broek zijn 12 bomen door de gemeente gekapt. Daardoor zijn er windgaten in de groene wand gekomen en dit is goed voor de aan-en afvoer van wind. Een en ander is in goed overleg met de straatbewoners tot stand gekomen. Het leidde tot een goed compromis: behoud van het groene karakter van de straat en verbetering van de molenbiotoop.

April 2017 Molenaar erbij op molen De Eendracht. Op 18 april is Fred Bisschop geslaagd voor het landelijk examen vrijwillig molenaar. Hij legde de proef af op poldermolen De Groote Polder bij Slochteren. Eerder, in 2016 heeft hij het proefexamen behaald. Fred die ook voorzitter van stichting molen De Eendracht is, mag nu zelfstandig de molen laten draaien! En dat gaat hij vast doen.

Maart 2017 De leemoven wordt opgeknapt. De oven is na 10 jaren trouwe dienst toe aan een grote opknapbeurt. De muren worden versterkt en de ovendeur vergroot. Voor het werk dat de vrijwilligers niet zelf kunnen is door het Rabofonds een subsidie verstrekt. Dank daarvoor!

Januari 2017 Windvang bij de molen wordt beter. Op ons verzoek heeft de gemeente besloten, een aantal bomen in de buurt van de molen te kappen. Het besluit heeft de instemming van de buurtbewoners en tevens blijft het groene karakter van de straat behouden. Waarschijnlijk worden de werkzaamheden voor 15 maart uitgevoerd.

Januari 2017 Terugblik naar 2016. De molen heeft afgelopen jaar 106 keer gedraaid en was tevens open voor publiek; een gemiddelde van 2x per week. Het aantal omwentelingen is ruim 58.000 en we hebben bijna 6.000 kg koren gemalen.

December 2016 Gift van de hoogstambrigade Gieterveen. De hoogstambrigade heeft de molen € 400 geschonken voor de aanschaf. van een nieuwe picknickset. Onze oude bank, die 8 jaar trouwe dienst heeft gedaan is in elkaar gezakt. De bank wordt veel gebruikt door bezoekers van de molen en ook door passanten, die op een fijne plek even willen rusten. Hoogstambrigade: Bedankt!

November 2016 Fred Bisschop is geslaagd voor proefexamen vrijwillig molenaar. Op 14 november heeft Fred, die ook voorzitter is van onze stichting, met succes het proefexamen afgelegd op molen De Hoop in Sleen. Hij is opgeleid door molenaar Jannes Tichelaar van molen De Heidebloem in Erica. Fred werd ook getraind op onze molen. Als hij in het voorjaar 2107 slaagt voor het landelijk examen mag hij zelfstandig de molen laten draaien.

Oktober 2016 Reuzel door de molen. Af en toe gaat er reuzel door de molen. De molenaars van korenmolen de Eendracht malen reuzel (dit is buikvet van het varken) met een oude gehaktmolen. Gemengd met wat motorolie gebruiken we reuzel als traditioneel smeervet voor de bovenas (de bovenste as) in de molen. Die bovenas is van gietijzer en draait op twee lagers van Belgisch hardsteen. Elke keer als we de molen laten draaien wordt de bovenas zorgvuldig gesmeerd. De reuzel komt van varkens die gevoed zijn met meel van koren uit Gieterveen, gemalen op De Eendracht. Een mooie traditie!

Juli 2016 Met het maalkoppel aan de westkant wordt weer wekelijks gemalen na een grote reparatie. Vernieuwd is het staakijzer (een zware gietijzeren staak van ca 50 kilo), die de maalsteen aandrijft. Het nieuwe ijzer is van gietstaal. Ook is de versleten taatspot (het lager, waar de staan op draait), vervangen. De nieuwe pot is, naar voorbeeld van de oude, voorzien van een losse stalen brik.

Maart 2016 De familie Boerhaave uit Gieterveen heeft onze stichting een oude molensteen kado gedaan. De molensteen is van lavabasalt

en komt vermoedelijk uit molen de Eendracht. We hebben de steen tegen de buitengevel van de molen geplaatst.

Januari 2016 Alle kammen van het bovenwiel (55 stuks) en die van de bonkelaar (27 stuks) zijn vernieuwd. De kammen zijn van Azijnhout

(Quercus ilex), een zeer harde houtsoort uit zuid Europa. Op de kammen is bijenwas als smeermiddel aangebracht.

December 2015 De kruiring (de houten ring, waarop de molenkap draait), is door molenmaker Dunning versterkt met een stalen band.

Oktober 2015 De molenaars malen tijdelijk met de maalstoel, die wordt aangedreven door de Bergman krachtstroommotor. Deze machine uit 1933 levert 15 PK. Sinds 1924 kon in korenmolen De Eendracht op stroom worden gemalen. Dat gebeurde alleen bij gebrek aan wind en als de andere koppels niet gebruikt konden worden. Malen op windkracht is immers goedkoper!