Nieuws

April 2017             Molenaar erbij op molen De Eendracht. Op 18 april is Fred Bisschop geslaagd voor het landelijk examen vrijwillig molenaar. Hij legde de                                   proef af op poldermolen De Groote Polder bij Slochteren. Eerder, in 2016 heeft hij het proefexamen behaald. Fred die ook voorzitter van                                  stichting molen De Eendracht is, mag nu zelfstandig de molen laten draaien! En dat gaat hij vast doen.
Maart 2017           De leemoven wordt opgeknapt. De oven is na 10 jaren trouwe dienst toe aan een grote opknapbeurt. De muren worden versterkt en de                                 ovendeur vergroot. Voor het werk dat de vrijwilligers niet zelf kunnen is door het Rabofonds een subsidie verstrekt. Dank daarvoor! 
Januari 2017        Windvang bij de molen verbetert. Op ons verzoek heeft de gemeente besloten, een aantal bomen in de buurt van de molen te kappen.                                  Het besluit heeft de instemming van de buurtbewoners en tevens blijft het groene karakter van de straat behouden. Waarschijnlijk worden                              de werkzaamheden voor 15 maart uitgevoerd.  
Januari 2017        Terugblik naar 2016. De molen heeft afgelopen jaar 106 keer gedraaid en was tevens open voor publiek; een gemiddelde van 2x per week.                                  Het aantal omwentelingen is ruim 58.000 en we hebben bijna 6.000 kg koren gemalen.
December 2016    Gift van de hoogstambrigade Gieterveen. De hoogstambrigade heeft de molen € 400 geschonken voor de aanschaf. van een nieuwe                                      picknickset. Onze oude bank, die 8 jaar trouwe dienst heeft gedaan is in elkaar gezakt. De bank wordt veel gebruikt door bezoekers van                                  de molen en ook door passanten, die op een fijne plek even willen rusten. Hoogstambrigade: Bedankt!
November 2016    Fred Bisschop is geslaagd voor proefexamen vrijwillig molenaar. Op 14 november heeft Fred, die ook voorzitter is van onze stichting, met                               succes het proefexamen afgelegd op molen De Hoop in Sleen. Hij is opgeleid door molenaar Jannes Tichelaar van molen De Heidebloem                               in Erica. Fred werd ook getraind op onze molen. Als hij in het voorjaar 2107 slaagt voor het landelijk examen mag hij zelfstandig de molen                               laten draaien.
Oktober 2016        Reuzel door de molen. Af en toe gaat er reuzel door de molen. De molenaars van korenmolen de Eendracht malen reuzel (dit is buikvet                                  van het varken) met een oude gehaktmolen. Gemengd met wat motorolie gebruiken we reuzel als traditioneel smeervet voor de bovenas                               (de bovenste as) in de molen. Die bovenas is van gietijzer en draait op twee lagers van Belgisch hardsteen. Elke keer als we de molen                                  laten draaien wordt de bovenas zorgvuldig gesmeerd. De reuzel komt van varkens die gevoed zijn met meel van koren uit Gieterveen,                                  gemalen op De Eendracht. Een mooie traditie!
Juli 2016                Met het maalkoppel aan de westkant wordt weer wekelijks gemalen na een grote reparatie. Vernieuwd is het staakijzer (een zware                                         gietijzeren staak van ca 50 kilo), die de maalsteen aandrijft. Het nieuwe ijzer is van gietstaal. Ook is de versleten taatspot (het lager, waar                               de staan op draait), vervangen. De nieuwe pot is, naar voorbeeld van de oude, voorzien van een losse stalen brik. 
Maart 2016            De familie Boerhaave uit Gieterveen heeft onze stichting een oude molensteen kado gedaan. De molensteen is van lavabasalt (Duitsland)
                              en komt vermoedelijk uit molen de Eendracht. We hebben de steen tegen de buitengevel van de molen geplaatst. 
Januari 2016         Alle kammen van het bovenwiel (55 stuks) en die van de bonkelaar (27 stuks) zijn vernieuwd. De kammen zijn van Azijnhout 
                              (Quercus ilex), een zeer harde houtsoort uit zuid Europa. Op de kammen is bijenwas als smeermiddel aangebracht.
December 2015    De kruiring (de houten ring, waarop de molenkap draait), is door molenmaker Dunning versterkt met een stalen band. 
Oktober 2015        De molenaars malen tijdelijk met de maalstoel, die wordt aangedreven door de Bergman krachtstroommotor. Deze machine uit 1933                                      levert 15 PK. Sinds 1924 kon in korenmolen De Eendracht op stroom worden gemalen. Dat gebeurde alleen bij gebrek aan                                                      wind en als de andere koppels niet gebruikt konden worden. Malen op windkracht is immers goedkoper!