מאמר : בכי אצל תינוקות

בכי אצל תינוקות

במשפחתון אנו מנסות להיות קשובות לבכי הפעוטות,וללמוד את "שפתם".כיוון שעדיין אינם מתקשרים בדיבור ,אנו מוצאות את הגישה הטובה ביותר להרגעה ותקשורת עם התינוקות.

בכיו של התינוק הוא צליל ומראה קורעי לב עבור ההורים ולרוב קשה אף יותר עבור האם שכל הוויתה הרגשית והגופנית כאחד מוכוונת לדאגה לצרכיו. לפעמים תגובת האם לבכי ילדה יכול להביא לתגובה פיזית ממש כמו כאבים בחזה. הקושי והדאגה המתלווים לבכי מעצימים בגלל אי יכולתו של התינוק לבטא את הסיבה לבכי מילולית. תפקידנו כהורים להכיל את הבכי , לנסות לאתר את הסיבה לבכי ומלא את צרכי התינוק באופן שירגיע אותו.

בכי כתקשורת

חשוב לזכור שהבכי הוא אמצעי התקשורת המרכזי, כמעט היחידי של הילד לפני התפתחות הדיבור. הקולות שמשמיע התינוק מתפתחים בהדרגה ויכולים לנוע בין מלמול וצחקוק, ליבבה, קול טרוניה, בכי ועד צרחות רמות. במקביל להתגייסות האמפטית האוטומטית והטבעית שמתעוררת כשהתינוק בוכה, אצל מרבית התינוקות מצליחים ההורים ללמוד בתהליך סבלני המשלב הקשבה והתבוננות על הבעות הפנים ותנועות הגוף, את שפתו הייחודית של התינוק שלהם ולהענות לצרכיו בהתאם.

סוגי בכי

צרכיו של תינוק שאך נולד ועד גיל מספר חודשים הם בסיסיים ומצומצמים ומסתכמים ברעב, צורך בשינה וצורך בהמנעות מכאב. בהמשך השנה הראשונה לחייו יחדד התינוק את הצורך לתשומת לב , למשחק או לגליויי חיבה וילמד לקרוא לכם כדי להשיג את מבוקשו. אלה הם סוגי הבכי העיקריים והמאפיינים הכלליים שלהם (שיכולים להתגוון מתינוק לתינוק – ולכן חשוב יותר ללמוד מהתינוק עצמו ולהשתמש באמור פה ככיוון כללי בלבד) :

גזים

אחת הצרות הידועות שמדירות שינה מעיני הורים ותינוקות כאחד. הכאב ואי הנעימות המשוייכים ל'גזים' או 'קוליקים', הם תוצר של מערכת העיכול המתפתחת של התינוק בחודשי חייו הראשונים. כל בועית אוויר שנשאבת לגוף התינוק תוך כדי האכלה יוצרת אצלו אי נעימות או כאב – שחייבים להשתחרר בגיהוק או ביציאות. בכיו של תינוק הסובל מגזים יכול להיות עוצמתי מאוד. תתלווה לו תנועתיות יתר ואי נוחות גופנית : התינוק יזיז את ידיו ורגליו בעצבנות כמנסה להשתחרר ממשהו. הפתרון המידי לבכי גזים הוא אחת מתנוחות האחיזה של התינוק הלוחצות בעדינות על הבטן והחזה – כמו הנחתו על הכתף וטפיחה קלה על גבו.

רעב

בכי המשוייך לרעב יכול להיות שקט יותר אך גם עוצמתי מאוד אם הוא לא נענה מספיק מהר. בדרך כלל לבכי הזה לא מתלווה תנועתיות גופנית מיוחדת, אלא תנועות יניקה, שרבוב שפתיים או הוצאת לשון – רמזים די ברורים של התינוק שהוא מעוניין לאכול. קל לזהות בכי מתוך רעב גם באמצעות ההקשר בזמן : אם התינוק לא אכל ארבע שעות ויותר – יש סיכוי לא רע שהוא רעב. אם בכל זאת אתם לא בטוחים שמדובר ברעב, נסו להצמיד לשפתיו מוצץ או אצבע (נקייה). בדרך כלל תוכלו לגלות מידית את עוצמת הרעב על פי רמת ההתלהבות של התינוק ביניקת המוצץ.

כאב

אם התינוק בוכה ממושכות ואין סיבה לחשוב שמדובר ברעב או בכאבי גזים, או בצריבה שנובעת מחיתול שלא הוחלף בזמן – מומלץ להפשיט את התינוק ולבחון את גופו, האם קיבל מכה מבלי ששמתם לב שיכולה להסביר את העניין. באותה הזדמנות כדאי למדוד חום. אם החום גבוה מ-38 מעלות או הבכי לא מפסיק משך מספר שעות, לכו להתייעץ עם רופא.