מאמר : תחילת שנה

תאריך פרסום: Oct 13, 2009 7:54:25 AM

.

תחילת שנה- התרגשות ופרידה

ברוכים הבאים למשפחתון נטע .אני מודה על האמון שנתתם בי ובצוות כשבחרתם להפקיד

את היקר מכל בידינו.במשפחתון נעשה כל מאמץ על מנת שתהליך ההסתגלות יעבור בקלות ובמהירות.כמובן שנזדקק לשיתוף פעולה מצידכם על מנת לתת לילד את ההרגשה הטובה והבטוחה ברגע הפרידה.

תחילת שנה זו תקופה משמחת ומרגשת עבור ההורים והילדים, אך יחד עם זאת טומנת בחובה לעתים קושי רב.

ההורים נתקלים בקושי רב מצד הילדים בפרידה ומתקשים בעצמם להיפרד.

על מנת להקל על הילדים בפרידה תחילה יש להבין את התופעה.

תופעה זו נקראת חרדת פרידה. חרדה היא הרגשה טבעית שיש לכל בני האדם. החרדה מתעוררת כאשר אנחנו מאמינים שמשהו מסוכן עומד להתרחש. היא משמשת כמו מערכת אזעקה של הגוף, שמאותת לנו שצריך להיזהר ולהתכונן.

חרדת פרידה- בגיל הרך מדובר בשלב התפתחותי נורמאלי. הילד מתקשה מאוד להיפרד מהוריו. זהו מצב המקשה מאוד על התפקוד התקין והשגרתי של הילד ושל בני משפחתו.

חרדת פרידה מתחילה בגיל חצי שנה ומגיעה לשיא בגיל 13-18 חודשים.

בגילאים אלו הילד לגמרי תלוי בהוריו שידאגו לצרכיו : אוכל, החלפות וכו'

ההורה מכיר את סימניו של הילד, את איתותיו ומבין אותו. הילד מתקשה להביע את עצמו מפאת חוסר שפה והבעה מילוליים. הפעוט מתקשה לייצג את עצמו, רצונותיו, צרכיו, העדפותיו ומצוקותיו. הוא חושש מאדם זר – המטפלת החדשה שלו במשפחתון- שלא תבין את צרכיו , שלא תבין את סימניו ואיתותיו.

הילד בגיל זה מתקשה להבחין בין אורכי הזמן השונים ולכן כשהוריו משאירים אותו במשפחתון ועוזבים זה מרגיש לו כמו לתמיד.

כמו כן, אין לו אבחנה בין תהליכים הפיכים ותהליכים לא הפיכים. הוא מתקשה להבין כי הוריו הלכו, אך הם ישובו לקחת אותו הביתה בשעת סגירת המשפחתון.

תפקידינו במשפחתון לסייע לילד/לפעוט להתגבר על הפרידה באמצעות הענקת ביטחון והרגעה להם הוא זקוק, לנסות להיות קשובים לצרכיו ולהיענות להם בהקדם האפשרי על מנת למזער את התסכול והאכזבה וליצור אצלו ביטחון בצוות המטפל.

להורי הילד יש תפקיד חשוב בסיוע לפרידה ובהקלה על משך תופעת חרדת הפרידה.

ראשית, כפי שאמרנו קודם, להבין שתופעה זו טבעית בגיל הזה. לקבל אותה בהבנה ולסייע עד כמה שניתן במזעור התופעה.

שנית, יש להיות קשובים למצוקותיו של הילד ולצרכיו. התייעצו עם צוות המשפחתון לגבי שלבי ההפרדות מהילד. עשו זאת בהדרגה- בתחילה שהו עימו שעה שעתיים במשפחתון ולאט לאט הפחיתו בשעות הנוכחות שלכם עימו.

הילד חש אתכם ההורים ואת מה שאתם משדרים לו. תשדורת של "אני בוטח בצוות המשפחתון שיהיה קשוב לצרכיך ויספק לך אותם" או "אתה בידיים טובות" היא תשדורת הכרחית על מנת להקנות לילד ביטחון בצוות.

ברגע המתאים שהוחלט היפרדו מהילד בחיוך,באהבה, בחיבוק, אך בביטחון ומבלי לשדר היסוס. אמרו לו שתחזרו לקחת אותו. אל תברחו לו ואל תיעלמו מהשטח מבלי להיפרד, אך יחד עם זאת בצעו פרידה בזמן הכי קצר שניתן. לכו בהרגשה טובה וסמכו על צוות המשפחתון, שבחרתם לילד שלכם.

על מנת להקל על ההסתגלות והפרידה של הילד ועל המעבר בין תלות לעצמאות, בין המוכר לחדש ניתן לאפשר לילד להביא לגן חפצי התקשרות/מעבר כמו מוצץ, חיתול, שמיכה אהובה , צעצוע או כל חפץ, שהילד קשור אליו ומותאם לגילו.

חפץ מעבר עשוי לסייע לילד ולהרגיעו בזכות ריחו, מרקמו, ההיקשרות אליו וההיכרות איתו.

זכרו שוב, תופעה זו היא טבעית וגם חולפת...

בהצלחה J - הילד שלכם במשפחתון.

שתהיה לנו שנה טובה...