Mataró i la memòria històrica .

Actes en homentge a Joan Peiró . Guillermina Peiró i Germinal Belis . 2006

A LES PALPENTES: UNA PRIMERA MIRADA

Com començar un projecte , una experiència ? En primer lloc es requereix ganes, voluntat, motivació, compromís, vinculació, treball, amor, responsabilitat, .... El Projecte del Departament de Ciències socials i Filosofia va iniciarse l'any 2006 i portava totes aquestes condicions i l'interés de treballar en un projecte comú . Experimentar amb idees en un Departament on trobem disciplines diverses potser resulta més enriquidor i obre moltes més possibilitats. Al llarg d'aquests anys el Departament ha estat format per l'antropòleg Josep María Perlasia, l'historiador Gerard Pedret, la Geògrafa Gemma Alsina, la historiadora Muntsa Palomera,el professor Llicenciat en Dret Gaspar Galobart , la Professora Pili Soler , la professora Assumpta Zapata vinculada al moviment educatiu de reforma del Maresme MEM, el professor de religió Jordi Mas , l'historiador Joan Carrió, i en Vicens Martí professor de geografia i història, el professor d'història Gabriel Martínez, la professora Mercè Alegret,

Això ho hem vist i percebut com un repte però a la vegada com una bona oportunitat per treballar de forma multidisciplinari dins el propi àmbit i dins Departament i dins l'Institut Josep Puig i Cadafalch.

En els primers temps de l'any 2000 aquesta transversalitat va permetre vincular dins l'espai de la setmana cultural ( que tradicionalment realitza en el centre amb un apropament a la cultura des de totes les vessants possibles científiques, humanístiques, artístiques, tecnològiques, lúdiques, ...) la comunitat educativa del centre .

I va ser per causalitat va ser el que ens va fer aterrar en un article aparegut en una revista local que informava de la causa encara no resolta i el clam de justícia social i politica que es reivindicava per JOAN PEIRO BELIS.

El Departament de Ciències socials i Filosofia havia començat i en un primer moment un format de xerrada -debat sobre la figura històrica de JOAN PEIRO executat i condemnat a mort al camp de Paterna (València) per règim franquista, el que ens va permetre obrir la reflexió sobre la història . La seva filla Guillermina Peiró i el seu net Germinal Belis juntament amb l'historiador Josep Xaubet van proporcionar als nois i noies assistents una nova petjada per caminar i una nova mirada amb l'intent de poder passar comptes amb la història real i restituir el nom del seu pare. Ja no era entendre la història com una descripció memorística dels fets, ara calia aprendre de la història i amb la història. En aquests moments 2006 havia sortit la noticia en alguns mitjans de comunicació locals reivindicant la figura d'aquest mataroní.

Per això la temàtica que presentàrem quedà vinculada al propi Departament però també es convida a la resta de departaments a participar-hi. Així d'aquesta manera ja de bon principi el Departament de Llengua i Literatura amb la professora Esther Cuadrat de literatura castellana particip en l'acte amb la lectura dels poetes de la república i el seu cant a la llibertat . De la mateixa manera el departament de tecnologia , professora Anna Gou i l'alumnat de cicles informàtics , enregistrà amb dues videocàmeres l'acte i el debat posterior amb tot l'alumnat. Els mitjans de comunicació locals acabaren fent ressó de la xerrada i debat. I es va reviure la memòria entre els mataronins i mataronines. La Sra Guillermina Peirò aixecant-se amb les mans sobre la taula , crida ben fort als nois i noies assistents perquè lluitessin en favor de la llibertat. La seva veu i les seves paraules van ser l'encesa del projecte ...realment com si es tractes d'un manifest convocant a les noves generacions.

" Us animo a tots i totes que sempre voteu i defenseu les idees de la llibertat "

Realment la petjada que va proporciona va ser la flama encesa perquè el projecte sobre la història fes que nois i noies de la Barriada de la LLàntia de Mataró s'entusiasmessin per treballar aquesta qüestió. La bandera republicana va onejar per uns moments en aquella sala del centre de la biblioteca.

Una segona instantània : el record de Joan N.García-Nieto.

Els anys següents 2007 amb noves rutes i camins com el del perfil biogràfic de Joan Garcia Nieto. lluitador obrer de l'anomenat "cinturón rojo" van contribuir a obrir cada vegada més espais per la reflexió conjunta. El nostre treball però no vol ni pretenia mai tancar-se en el Departament i constantment oferiem la participació a altres Departaments que sempre han col·laborat. En aquesta línia de treball el Departament de Socials col·labora amb el Departament de Música i professor Lluís Burillo, com a membre de la Fundació Utopía de Cornellà i prepara un treball previ i posterior amb dossiers informatius i recerca de coneixement posterior. La professora Mercè Alegret ofereix bons materials als nois i noies per treballar el franquisme. Els nois participen per primera vegada en relats i narracions properes als seus familiars i coneguts... Iniciem una línia de treball sobre història oral i testimonis propers : històries de vida. La xarxa amb la regidoria de cultura i educació amb les residències i les llars d'avis i àvies permetia entrar a parlar i recollir una experiència de APS (aprenentatge i servei) , que amb col·laboració amb la Fundació Jaume Bofill , va permetre fer una feina de recollir testimonis del franquisme i participar amb la gent gran en els records i la transmissió de la memòria. Els nois i noies de l'Institut utilitzant la ràdio de Mataró difonien aquests treballs fets per comprendre i conèixer la història .


Victòria Pujolar , una dona que es va oposar al franquisme .

El següent any ja amb una situació més estable comença una veritable embranzida per defensar com a Departament un treball propi i personal. S'invita en aquesta ocasió a la lluitadora amb 83 anys del PSUC , Victòria Pujolar que omplint la nova aula polivalent del centre ofereix el seu testimoni de la vida a la presó de dones de Les Corts i de la seva fugida i la repressió posterior fins la clandestinitat en el franquisme.L'auditori pler de gom a gom fa que la seva veu s'escolti amb l'energia que la veu catalana de "Radio España Independiente" havia difòs a Bucarest en els anys cincuanta i seixanta.

En els dies anteriors la recerca dins història dels testimonis van contribuir a la memòria oral dels períodes històrics havien permès que els nois i noies haguessin enregistrat per primera vegada als seus avis i àvies i analitzessin la seva generació dins el franquisme. El treball amb les fonts directes com l'entrevista que es realitza a Enric Pubill de l'associació expressos polítics per un grup de diversitat i aprenentatge lent permet veure el potencial d'aquest tipus de relats vius i directes. L'entrevista, la seva transcripció posterior, el seu ús com a font per treballar la història ofereixen als nois i noies de quart un exemple per treballar amb motivació la història.

Victòria Pujolar.Militant PSUC.Veu catalana i femenina Radio Pirenaica

LA RECTA FINAL; UNA TERCERA MIRADA .

El projecte l'any 2009 té un cop de sort , gràcies a la professora Gemma Alsina, que proposa el treball amb l'Associació AMICAL MAUTHAUSEN. Aquesta associació treballa per recuperar la memòria històrica vinculada amb la deportació republicana en els camps de treball i d'extermini nazis. El Departament comença a preparar l'esborrany del nostre projecte vinculat amb el treball i amb la tradició que ens acompanya. En el mateix any participem en els actes del Memorial Democràtic vinculats amb el dia internacional en memòria de les víctimes de l'holocaust nazi. Per això preparem juntament amb el professor de ciències polítiques Xavier Torrens el fòrum debat amb la pel·lícula "Sense Destí " inspirada en el guió de la novel·la del testimoni de Imre Kertész del mateix nom. Gràcies a aquest debat entrarem a formar part en el projecte d'escoles europees que treballen l'educació sobre l'holocaust. Per això ens conviden el mateix any a assistir en un seminari a Madrid on presenten amb el títol "Els genocidis del segle XX" aquest projecte europeu defensat per la Casa Sheparad i (Yad Vashem) .

Aquesta experiència ens permet començar a connectar amb altres professors i professores de Catalunya i la resta d'Espanya que també volen o treballen el tema, alguns presents en aquest seminari . Som convidats novament a l'estiu a participar en els cursos de formació que Yad Vashem organitza a Israel pel professorat. Iniciarem aleshores una línia de treball incorporant una matèria : ètica i alternativa- per promoure aquesta pedagogia sobre la Shoah. Això ens obligarà a pensar i repensar com treballar l'holocaust i la shoah en el centre. La literatura amb les lectures de diaris personals de testimoniatge (Anna Frank, Helen Berg, ..) ; el cinema amb pel·lícules com " Europa, Europa " , "La Zona gris", "El Hundimiento","Diarios de la calle" , "El reinado del mal", ; l'art amb les propostes didàctiques que ens proporcionen Yad Vashem amb materials i suport ; els documentals i les exposicions que realitzem permeten aproximar-nos al tema.

L'any 2010 serà especialment per nosaltres molt intens doncs en primer lloc incorporem un treball tutorial-departamental- institucional per realitzar la ruta de l'exili. Aquest primer element ens permetrà vincular els projectes anteriors amb el projecte de viatge proposat alehores per AMICAL al camp de Mauthausen en el 65 aniversari. El viatge de la ruta de l'exili amb una durada de 2 dies oferirà el 14 i 15 de desembre un testimoniatge clar i representatiu del que representa el treball amb els testimonis directes .La transversalitat hi serà present en el projecte cosa que permet que els nois i noies s'adonin de la importància dels fets i de la memòria. Gràcies al professor Joan Aliberes de ciències físiques elaborem una ruta que va des de Prats de Motllò fins a Colliure . La connexió amb les autoritats franceses permeten tenir enllaços i contactes per ajudar-nos en el camí. Aquell matí l'autocar ens puja fins a dalt del coll d'Ares i aleshores en petits grups escoltem el guia francès com es va iniciar aquella retirada republicana de més de 100.000 persones. La neu ens cau a sobre i recordem precisament el mateix indret i situació que aquella gent patia , abandonant tot tipus de coses que ja no podien portar més. Els gaire bé 6 quilòmetres fins al primer poble francès van ser una experiència única. Allà a la tomba de Machado la professora Celia Cañellas ens acompanyà llegint les versos més tristos i un home que havia estat uns dels nadons que havia estat salvat a la Maternitat d'Elna ens explica la situació de malaltia i tristor del poeta .

L'aproximació a la Guerra civil espanyola i les seves conseqüències permetrà que rescatem un retrat de testimonis i del país veí i la participació en la ruta de l'exili. A Sant Llorenç de Morunys ens expliquen que no tothom , francès , es va comportar de la mateixa manera i que fins i tot van fer lliteres improvisades perquè la gent dormís . A Argelers sur le Mer la presidenta ens parla de les condicions de fred i misèria que els republicans es van trobar .

Ja en el principi de 2010 l'institut participa en l'acte del parlament de Catalunya amb el Sr Saura i Ernest Benach amb la lectura d'un text escrit pels propis alumnes i llegit públicament amb l'assistència de moltes famílies . Aquesta línia de divulgació ofereix dins el centre un valor de ciutadania i de compromís i responsabilitat social important. Per això s'incorpora la idea del treball per Aprenentatge i Servei amb la Fundació Jaume Bofill que ens ajuda en el projecte.

Amb el departament de música preparem la música de la llista de Schlinder pel viatge a 4 flautes i guitarra, gràcies al professor Manuel . Amb Departament de tecnologia elaborem uns maons de cartró que inclouen les empremtes que han volgut deixar a Ebensen dins les mines que ara per ara encara guarden aquestes penyores. El departament de castellà col·labora amb poemes, textos, redaccions realitzades per l'alumnat . El departament de llengües estrangeres inclou en les seves classes activitats entorn de l'holocaust i escriu un text per ser llegit en alguns dels actes . El departament de llengua i literatura catalana treballa amb lectures complementàries com "el nen amb el pijama de ratlles" " K.L Reich d'Amat-Piniella "El diari d'Anna Frank" i altres . ....

El viatge del Maig amb els 5 nois i noies serà un altre dels moments importants per afegir en el projecte elements per reflexionar prova d'això serà l'exposició que presentarem ben aviat com a record a compartir amb la resta d'alumnat i families del centre. Un Carles Rincón , que serà un pilot d'avió futur , i que retrata totes les imatges del viatge ; una Teresa Ortega que amb el seu pare , ens recorden el nivell sistèmic que afecta amb els traumes de la Guerra Civil , una Ester Arroyo que entrevistarà a la historiadora , Margarida Colomer d'Argentona , que ens recorda un dels deportats mataronins a Mauthausen ,així com posteriorment escriu un relat novel·lat sobre la experiència viscuda LA NIT NEGRE ; una Anna Pulido que amb una sensibilitat especial per allò que els fets ofereixen s'encarregarà d'enregistrar tot el que veu, viu, sent, i publicarà tot aquest material posteriorment , i un Pau Torres , un noi de 4 ESO que sense tenir l'edat , ens acompanya i el bé que li fa amb el procés de pèrdua de la seva germana gran per esclerosi múltiple i adonar-se de com allò era afrontar la vida tal com la vivim i tenim...

El nou curs ha estat la continuïtat del que hem fet fins avui : amb els testimonis dels qui van viatjar

Victòria Pujolar dins el grup de dones empresonades a Les Corts . Acte homenatge del dia de l'holocaust al Parlament de Catalunya .2010

I SEGUIM MIRANT I VEIENT QUE SEMPRE HAUREM DE MIRAR ENDINS PER SABER TROBAR ENFORA EL QUE BUSQUEM

Any 2011 novament hem iniciat una ruta.Aquesta vegada ha volgut tenir un caire més emocional més vivencial i prova d'això són les paraules que vaig rebre fa pocs dies en el meu correu :


Els professors i professores Coral Roselló de clàssiques, la Cecilia CAñas de literatura castellana, en Joaquim Fernández d'Història, i en Joan Aliberes de Física i Química han participat amb 58 nois i noies de la ruta que els més de 100.000 exiliats en finalitzar la guerra van haver de patir.




UN NOU CAMÍ , UNA NOVA RUTA INSTITUT ARNAU CADELL 2016 .


Aquest curs 2016 2017 els Departaments d'Humanitats i el Departament de Ciències Socials de l'Institut Arnau Cadell de Valldoreix , Sant Cugat del Vallés ha iniciat un camí , una ruta. A finals de Desembre un grup d'alumnat liderat per Jaime del Pozo de 2 batxillerat acompanyats per Oscar Costa i Xavier Alsina van visitar l'exposició promoguda per Memorial Democràtic al carrer Peu de la Creu de Barcelona per veure "FRANCO NEUTRAL ? " . L'exposició fa un repàs a la idea de neutralitat del franquisme i de no bel·ligerància tot insistint els mites que han perdurat fins avui del franquisme i del anomenat Caudillo d'Espanya.

Al Gener hi ha prevís una participació de David Serrano amb una xerrada debat amb el documental del testimoni de dues vides singulars a partir d'una maleta. Seguidament un viatge a la Maternitat d'Elna , amb visita al MUME i al camp d'Argeles (França) . I per finalitzar una visita de la historiadora Assumpta Montellà.

Activitat 2