Kyrkor-Cemetery

Arvika Mikaelikyrkan

Mikaelikyrkan är Arvika Västra församlings kyrka. Kyrkan ligger som ett smycke vid Kyrkvikens norra strand. Församlingen är Arvika landsortsförsamling och ligger belägen runt om centrala Arvika. I församlingen finns cirka 5 000 församlingstillhöriga.På nionde söndagen efter Trefaldighet år 1642 antecknades beslutet att bygga en ny kyrka i Arvika socken. Petrus Eici Uraniusvar kyrkoherde under denna tid. Han var med om att ta beslutet och eftersom grunden till den nya kyrkan lades omkring 1647 kunde han följa byggnationen några år innan han avled 1653. Den större av två gravhällar inne i kyrkan har legat över Petrus Eici familjegrav.Det dröjde ända till 1680-talet innan kyrkan av sten stod klar. Vid denna tid byggde man också klockstapel/torn av trä. Det nuvarande stentornet som är hopbyggt med kyrkan tillkom först 1799.

https://www.svenskakyrkan.se/arvika/arvikavastra

Trefaldighetskyrkan Arvika (Arvika Östra församling).

Trefaldighetskyrkan ligger belägen högt uppe på Minneberg och blickar ut över staden. Kyrkan tillhör Arvika Östra församling och är Arvikas stadsförsamling och även pastoratets yngsta. Med cirka 7 500 församlingstillhöriga är församlingen pastoratets största. Redan på 1890-talet uppstod tanken på att bygga en kyrka i Arvika köping. Plats utsågs i stadsplanen rakt norrut från järnvägsstationen, uppe i Minnebergsskogen. 1905 blev köpingen egen församling och nu tog man in förslag till ny kyrka inne i tätorten. 

https://www.svenskakyrkan.se/arvika/arvikaostra

Bro kyrka

Bro kyrka är en kyrkobyggnad i Säffle kommun. Den är församlingskyrka i Bro församling, Karlstads stift.

Ursprungliga stenkyrkan uppfördes på medeltiden. Nuvarande långhus tillkom på 1700-talet. På 1770-talet färdigställdes nuvarande tresidiga kor i öster och nuvarande kyrktorn i väster. 1815 uppfördes sakristian norr om koret av murarmästare Ottensten. Tornöverbyggnaden med öppen lanternin tillkom 1895 efter ritning av arkitekt Carl Möller. Åren 1936-1937 genomfördes en renovering under ledning av arkitekt Bror Almquist. Inredningens ursprungliga färger togs fram. Under 1800-talet hade inredningen blivit övermålad i vitt och guld. Nuvarande bänkinredning och en femsidigt bruten altarring tillkom. Skiffertaket lades om och väggarna ströks med kalk. Vid en ombyggnad 1955-1956 byttes fönstren ut. I tornet inreddes tredje våningen och torntrappan byggdes om. År 2001 byttes tornets kopparplåt ut.

Brunskogs kyrka

Brunskogs kyrkan ligger vid sjön Värmeln och tillhör Brunskogs församling. Församlingen ligger cirka 20 km öster om Arvika och har drygt 1 600 församlingstillhöriga.Den första kyrkan i Brunskog var troligen ett litet kapell byggt på 1300-talet och var en så kallad redkyrka. Det är troligen den som åsyftas då kyrka första gången omnämns i bevarade handlingar år 1540. Någon gång på 1500-talet ersattes den av en större, timrad kyrka. Kyrkplatsen med dess kyrkogård har sedan dess varit densamma.Efterhand som socknens befolkning växte, behövdes en större kyrka. År 1704 - 1707 uppfördes därför en ny kyrka, en stenkyrka med intressanta takmålningar. När Brunskogsborna talar om gamla kyrkan handlar det om denna 1700-talskyrka. År 1864 hade befolkningen i Brunskog ökat till cirka 5100 personer och med rådande ökningstakt skulle befolkningen inom 50 år vara fördubblad. Den gamla kyrkan rymde cirka 200 och ansågs för liten. En skevhet som ofta påtalades på sockenstämmorna: "Det gör detsamma hur stor kyrka vi bygger, om 50 år är den för liten i alla fall". 

https://www.svenskakyrkan.se/arvika/brunskog

Millesviks kyrka 

Millesviks kyrka är en kyrkobyggnad i Millesvik socken i Säffle kommun i Värmlands län. Den är en av församlingskyrkorna i Södra Värmlandsnäs församling i Karlstads stift. Fram till 2010 var den församlingskyrka i Millesviks församling. Millesvik kyrka saknar torn och har ett flackt skiffertak och vitputsade murar med brädfodrade timmerväggar. Dess äldsta del är långhusets västra del med bevarade delar av en medeltida stenkyrkas murverk som sannolikt är från 1100-talet. Det medeltida stenkyrkans kor raserades troligen vid sekelskiftet 1700 och istället uppfördes ett tresidigt kor. Ett vapenhus byggdes 1794 vid långhusets västra gavel. Under 1800-talet byggdes en sakristia i öster. Långhusets murar höjdes också med några varv timmer.

Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv med profilerad taklist. Det fick sin nuvarande utformning vid 1800-talets mitt. Tidigare hade kyrkan ett platt innertak, som 1963 försågs med målningar av kyrkomålaren Hans Georg Schüffner.

https://www.kyrktorget.se/sodra.varmlandsnas.forsamling

Eskilsäters kyrka 

Eskilsäters kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Södra Värmlandsnäs församling i Karlstads stift. Kyrkan ligger i Eskilsäters socken i södra delen av halvön Värmlandsnäs, omkring två och en halv mil sydost om Säffle. Kyrkan har en stomme av sten och består av ett långhus med tresidigt kor i öster. Vid långhusets västra kortsida finns ett kyrktorn vars nedre del är av gråsten och övre del av tegel. Vid långhusets södra sida finns ett vidbyggt gravkor som numera fungerar som sakristia. Innerväggar och ytterväggar är vitputsade och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Långhuset täcks av ett skifferklätt sadeltak. Kyrktornet har en klockformad kopparklädd tornhuv som kröns med en åttakantig öppen lanternin och en spetsig tornspira. Kyrkorummet är enskeppigt och täcks av ett ljusblått tunnvalv av trä. Tillkomst och ombyggnader Kyrkan uppfördes troligen vid slutet av 1100-talet. Under senmedeltiden tillkom ett ofullbordat kyrktorn. Vid senare delen av 1600-talet förlängdes kyrkan åt öster med nuvarande tresidiga kor. Gamla långhusets väggar höjdes upp med sten och timmer. Ett gravkor med två våningar uppfördes vid långhusets södra sida. Nedervåningen inreddes till gravkor för ätten Silfverswärd, medan övervåningen inreddes till herrskapsläktare och hade ett öppet valv till kyrkorummet. Vid mitten av 1700-talet skänktes gravkoret till församlingen och inreddes till sakristia. 1818 belades kyrktaken med skiffer som ersatte tidigare takbeläggning av träspån. 1896 uppfördes kyrktornets överdel av tegel. Kyrkklockorna flyttades upp i tornet och tidigare klockstapel av trä revs. https://www.kyrktorget.se/sodra.varmlandsnas.forsamlin

Ölseruds kyrka 

Ölseruds kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Södra Värmlandsnäs församling i Karlstads stift. Kyrkan ligger i Ölseruds socken i mellersta delen av Värmlandsnäs omkring en och en halv mil sydost om Säffle. Omgivande rektangulära kyrkogård är omgärdad av en stenmur. Kyrkogården har sin huvudsakliga utsträckning väster och söder om kyrkan. 

På kyrkogårdens sydöstra sida finns ett bårhus. En uthusbyggnad ligger i anslutning direkt söder om kyrkogården. yrkan som uppfördes på 1660-talet har en stomme av liggtimmer och består av ett rektangulärt långhus med smalare tresidigt kor i öster och kyrktorn i väster. Öster om koret finns en vidbyggd sakristia. Långhuset täcks av ett valmat sadeltak som är belagt med skiffer. Torntaket har en åttakantig kopparklädd tornhuv och kröns med en kopparklädd tornspira. Ytterväggarna är klädda med vitmålad liggande spontad panel och genombryts av rektangulära spröjsade fönster. Huvudingången ligger i väster och går via tornets bottenvåning. Ännu en ingång finns vid ett förrum vid sakristian. Kyrkorummet har panelklädda väggar med lisener och ett paneltäckt tredingstak. Golvet av trä är möblerat med öppna bänkar. 

Korgolvet ligger ett trappsteg högre än övriga kyrkorummet.

https://www.kyrktorget.se/sodra.varmlandsnas.forsamling