Tips en veelgestelde vragen

Welke broden zijn er? En wat zijn de ingrediënten van de broden?
Ik heb geprobeerd voor ieder wat wils te creëren. Als je allergisch/intolerant bent aan nog andere zaken dan gluten, tarwe, soya, eieren of melk, dan loont het zeker nog  de moeite om de ingrediënten van alle broden eens na te kijken. Er zijn broden zonder rijst, mais, boekweit, ... Hier vind je meer info 

Hoe bewaar ik best mijn brood? Hoelang blijft het vers?
Er zijn geen bewaarmiddelen in de broden. Toch zijn de broden enkele dagen houdbaar. Het zuurdesembrood blijft ongesneden zelfs tot 5 dagen goed. Je bewaart het brood best in een broodzak op een droge plek.

Kan ik de broden invriezen?
Je kan het brood perfekt invriezen, maar glutenvrij brood wordt bij het ontdooien vaak brokkelig. Het boekweit-kastanje brood kan hier nog het best tegen. Dit is omdat door het bevriezen het water en het zetmeel zich hebben gescheiden. Door het brood opnieuw tot 60°C  te verwarmen, keer je dit proces grotendeels weer om. 

Je kan bijvoorbeeld sneetje per sneetje ontdooien in de broodrooster, op volle kracht. Pistolets, rozijnenstengels, vijgenbroodjes... ontdooi je best door ze per broodje een halve minuut in de microgolfoven op te warmen, tot ze weer echt zacht (en warm) zijn. Smaakt alsof ze versgebakken zijn!

Wat doen gluten normaal in het brood?
Gluten zijn een soort eiwitten dat na kneding in het deeg een elastisch, sponsachtig netwerk vormt. Zo kunnen de luchtbelletjes die het gist vormt beter vastgehouden worden.  Hierdoor kan het brood meer rijzen dan glutenvrij brood, en zakt het minder snel in. Vaak wordt om die reden met meelverbeteraar nog extra gluten toegevoegd aan gewoon brood.

Waarom is het glutenvrij brood duurder dan gewoon brood ?
Voor glutenvrij brood gebruik je ingrediënten die veel duurder zijn dan gewone bloem. Kijk maar eens na hoeveel een pakje biologische boekweitmeel, rijstmeel, kastanjemeel, ...kost. Bovendien is de glutenvrij-garantie per ingrediënt meestal ook een meerkost. Daarnaast is het maken van glutenvrij brood veel arbeidsintensiever, omdat er (nog) geen aangepaste bakkerijmachines voor bestaan.

Waar kan ik dit brood kopen?
Dat kan je hier terug vinden
Op woensdag en vrijdag  is er ook een afhaalpunt voor op voorhand gereserveerde broden,  hier in de bakkerij in Neerijse.Comments