L'ENTREVISTA

Una entrevista és un discurs dialogat. Es tracta d'una conversa entre una persona entrevistada i una altra que fa d'entrevistadora. Com a gènere periodístic, hi ha entrevistes orals (a la ràdio i a la televisió) i escrites (a la premsa impresa o digital).

La persona que ha de fer l'entrevista cal que prepari abans les preguntes segons quin sigui l'objectiu a assolir, és a dir, segons el tipus d'informació que vol obtenir.

TIPUS D'ENTREVISTA:

a) ENTREVISTES DE PERSONALITAT: Generalment tenen l'objectiu de construir un retrat de la persona entrevistada; s'hi presenta la seva personalitat i algunes dades biogràfiques i s'hi dóna a conèixer la seva opinió sobre un o diversos temes.

B) ENTREVISTES TEMÀTIQUES: Presenten la persona entrevistada com a experta en algun àmbit; les preguntes es refereixen, sobretot, als seus coneixements i punts de vista sobre un tema concret.

C) ENTREVISTES D'INVESTIGACIÓ: Constitueixen una manera de recollir dades. Solen fer-se mitjançant qüestionaris i poden adreçar-se a moltes persones simultàniament. Es proposen estudiar aspectes concrets com, per exemple, els gustos i les activitats de lleure dels joves, els hàbits alimentaris de la població, opinions diverses sobre un tema polèmic...

Ara escoltarem una entrevista radiofònica:

Entrevista que Jordi Basté, el conductor del programa El món a RAC1, va fer a l’autora de Wonder el dimarts 20 de gener de 2015.

https://soundcloud.com/edicions-la-campana/entrevista-j-baste-rj-palacio

Llegeix la següent entrevista:

Pel que fa a les entrevistes que apareixen publicades en diaris o revistes, primer són orals, i després es converteixen en un text escrit. Com que seria molt difícil anar prenent nota de les respostes, quan un periodista fa una entrevista, l'enregistra. Després, per preparar-ne la versió escrita, escolta la gravació i la transcriu. (escriu allò que escolta). Però la llengua oral té algunes característiques que la fan diferent de la llengua escrita, i per tant, no copia literalment les respostes enregistrades, sinó que les millora per convertir-les en escrites mitjançant l'estalvi de repeticicions innecessàries, eliminant o escurçant algunes expressions, ordenant frases...

Fixa-t'hi:

Oral

Bé...mmm... no, no, és clar... Jo volia ser metge o bomber com tots els nens... ha! ha! ha!... I també vaig tenir una època que volia ser fins i tot astronauta. Qué típic, no? I pensava que hauria d'anar als Estats Units, que em semblava llunyíssim... Això de la música va arribar més tard... cap a... bé, estudiava música a banda de l'escola, tocava en alguna festa familiar... Però un bon dia et fas gran i has de triar..., escollir uns estudis i t'has de decidir, perquè no es pot fer tot, oi? I vaig escollir fer estudis musicals.

Escrit

No, és clar. Jo volia ser metge, o bomber... fins i tot astronauta, com tots els nens. Estudiava música, a banda de l'escola, i tocava en alguna celebració familiar. I mes tard, quan va arribar l'hora de triar uns estudis, vaig haver de prendre una decisió i vaig escollir seguir estudis musicals.

TIPUS DE PREGUNTES:

La preparació de les preguntes és una de les tasques prèvies més importants abans de fer una entrevista: les preguntes han de facilitar que la persona entrevistada pugui expressar còmodament els seus punts de vista i aportar les informacions desitjades. Fixa't en aquestes preguntes:

- Vostè era un nen en l'època de la postguerra. Té la sensació que va tenir una infància dura?

- Té bons records de la seva infància, tot i que la va passar en l'època de la postguerra?

- Podria explicar-nos algun record d'infància, dels seus primers anys d'escola?

Hi ha dos grans tipus de preguntes: les obertes i les tancades. Les preguntes obertes permeten respostes més lliures i àmplies; les preguntes tancades demanen respostes molt concretes.

L'ENTREVISTA ÉS UNA FONT D'NFORMACIÓ...

Les persones entrevistades solen tenir algun tipus de rellevància pública: solen ser artistes famosos, representants d'institucions... Els mitjans de comunicació tambe entrevisten persones que, sense ser famoses, són expertes en alguna matèria d'actualitat, d'àmbits com la medicina, l'economia, la protecció de l'entorn natural... Però hi ha mltes persones anònimes que també poden aportar informacions molt interessants sobre la seva vida o la seva professió; i si tenen edat avançada, ens poden explicar coses d'èpoques passades.

ACTIVITAT

Ara que ja has après una mica més sobre què és una entrevista i quin és el procés d'elaboració,

etproposo que et converteixis en periodista per uns dies! Prepara les preguntes per fer l'entrevista a una persona gran del teu entorn; pot ser un familiar, un amic de la família o un veí. Redacta entre 10 i 12 preguntes tenint en compte la informació que vols aconseguir. A continuació fes les preguntes a la persona triada i enregistra-ho. Finalment, escolta-la i redacta les respostes. Aspectes TIC a treballar:

Treballar amb el processador de textos Word.

Inserir imatges.

Molta sort!