Handkardor

På gamla handkardor är piggarna fästa i ett läder. Om du rör en pigg så rör sig även denna piggs par (det är som upp-och-ner vända stansar). Piggarna är böjda.När den är böjd 1/3 del uppifrån så fungerar kardan fint. Min erfarenhet är att om piggen är böjd på mitten eller längre ner så fungerar kardorna sämre (Michelson, 2015). Lädret är fäst med en smal läderremsa och små nubbar i trädkardan.

Nuförtiden är handkardorna gjorda antingen så att piggarna är fästa i läder eller i en gummiplatta. Gummiplattan är ofta fäst med nitar i träkardan. Kardorna är gjorda antingen i trä eller i faner. Det finns även plastkardor. Fäst uppmärksamhet till kardornas handtag. Fanerkardorna har tunnare handtag som inte är lika bekväma som ett runt handtag. Det lönar sig att investera i ordentliga kardor. När du köper nya kardor så är piggarna mycket hårda och rör inte på sig så lätt. Det kan ta så länge som ett år innan nya kardor har mjuknat upp.

Lägg tidnignspapper mellan kardorna när du inte använder dem.

Ovan raka kardor, nederst lite rundade kardor. Det säljs kardor med olika pigg-tätheter. När du framställer finare garner vill du kanske karda flera gånger, först med glesare och sedan med tätare piggar.

Det säljes olika småkardor som är ämnade för att kamma hundar. Dessa kardo håller inte för att karda ull, de går sönder.

kardor gjorda i Finland. Jag köpte dem på Lovisa torg år 1990 för 35 mark. De är lite mindre än normala kardor men har varit väldigt bra kardor. Piggarna ser ut att vara gjorda i bronstråd (gulaktiga).

Kardor gjorda av faner (?). Ashford.

Kardor med runda handtag, Ashford.