Karda

En kardad ullrulle heter på engelska "rolag".

Man kardar ullen för att alla fiber skall vara i samma riktning. Ullen kan kardas med handkardor eller med en trumkarda. Du kan lägga ullen på följande sätt på kardorna:

Till vänster tesad ull (1), i mitten ullstaplar (2), till höger otesad ull (3).

1. Att karda tesad ull - fibrerna är alla i olika riktningar. Lägg högen med tesad ull i mitten på handkardan.

2. Att karda ullstaplar - lägg staplarna med snittytan uppåt, mot det hållet som handtaget på kardan är.

3. Otesad ull - det tar längre tid att karda otesad ull. Det är lättare att karda otesad grov ull än otesad finull. Fäst ullen på pikkarna upptill och dra handen neråt (uppifrån handtagets håll). Fäst på så sätt ull på hela kardan.

Tryck inte kardorna för hårt mot varandra för då låser sig piggarna och det går inte att karda. Om piggarna är böjda på fel sätt fungerar inte kardorna bra (kan lätt vara hänt när det för gjordes hemgjorda kardor). Låt kardorna ömt glida mot varandra, så som man kammar håret på ett barn. Karda så länge att alla fiber har förts över på den ena kardan. Det blir alltid kvar lite fiber på den ena kardan (om fibern består av olika fibertyper som ofta är hos allmogefår). Den som har mindre har oftast de finare fibrerna kvar. I dethär skedet kan man ta bort de finare fiber och lägga dem i en hög för sig själv. Om du kardar finull på detta sätt kan du separera de allra finaste fibrerna och spinna av dem mycket mjukt garn.

Du tar bort ullen genom att svända den tomma kardan upp-och-ner och använda den att rulla bort ullen från den fulla kardan. Börja att ta bort ullen från kardan var ullen sticker över kanten (nedredelen, motsatt sida mot handtaget). När du börjar karda pånytt så fäst först fibrerna i nedrekanten, sedan i mitten och till sist längst upp. Antal gånger som du skall karda beror på vilken typ fiber du har, hur mycket ull du har på kardan och hur bra den var tesad (hur ren den är).

Handkardor eller trumkarda?

  • Hur mycket ull kardar du i året? Klarar du dig med handkardor eller behöver du trumkarda?

  • Tovar du eller spinner du? Om du vill tova så lönar det sig att köpa en bredare trumkarda. Om du endast kommer att spinna så duger en smalare trumkarda. Om du vill blanda olika färgers ull så lönar det sig att köpa en bredare trumkarda.

  • Vill du göra specialgarn? Då lönar det sig att ha även handkardor.

  • Behöver du två handkardor och trumkardor? Vit ull kräver alltid egna arbetsredskal. Det är inte möjligt att fullständigt rengöra handkardor- redan ett svart hår förstör den färdiga vita produkten. Om du kardar lite vitt så räcker det med handkardor för vit ull och trumkarda för svart ull om det är det du kardar mera.

Kardad ullflor kan du rulla ihop på två sätt:

A. Gör en rulle var alla fiber är paralella brevid varandra (i samma riktning). När fibrerna är i samma riktning så blir det mindre luft mellan dem = om du spinner och tvinnar hårt får du ett hållbarare och starkare garn (passar för grova produkter och till strumpgarn)

B. Gör en rulle var fibrerna är rullade (lite åt olika håll). När fibrerna är åt lite olika håll så blir det mera luft mellan dem = varmare garn. Detta sätt passar bra till finull och långa fiber. De kan spinnas med engelskt långt drag.

Kardflor gjort med handkardor:

Trumkarda med kardflor. På bilden Louëts trumkarda.

Ett kardat flor till vänster kan rullas antingen från A håll eller från B håll. Om du rullar som i A får du alla fiber paralellt, om du rullar som i B blir fibrerna rullade runt och lite i oordning.

Såhär sitter du när du kardar med handkardor. Den ena kardan vilar i famnen.