Mitä tarinateatteri on?

Tarinateatteri on spontaania ja aidosti vuorovaikutteista teatteria, jossa esityksen käsikirjoittajana on yleisö. Improvisaatio ja ihmisen kuunteleminen ovat tarinateatterin ydinelementtejä.

Katsojat kertovat ohjaajan avustuksella tarinoita tai tuokiokuvia omasta elämästään. Näyttelijät esittävät muusikoiden kanssa nämä tarinat improvisaation keinoin välittömästi takaisin sekä kertojalle että koko yleisölle.

Tarinateatteria voi käyttää elämyksellisenä menetelmänä monenlaisissa ryhmäkokoontumisissa kuten koulutuksessa, työyhteisöissä, kasvatuksellisissa tai hoidollisissa tilanteissa. Tarinateatteri sopii niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.

Tarinateatterissa ihmiset voivat kertoa kokemuksistaan ja niiden herättämistä tunteista ja ajatuksista. Improvisaatiossa pyritään tuomaan eri tekniikoin näyttämölle tarinan ydinsisältö kehollisuuden, yksinkertaisen kielen, ilmeiden ja eleiden avulla. Kertoja saa uusia näkökulmia ja eheytyneemmän kuvan kokemuksestaan. Ryhmässä muiden kertomusten kuuleminen saa ihmiset lähentymään ja näkemään samankaltaisuutta toisissaan. Muiden tarinoista voi myös löytää ratkaisumalleja omaan elämään.

Tarinateatterin on kehittänyt amerikkalainen Jonathan Fox 1970-luvulla ja sen harrastajia on nykyisin ympäri maailmaa. Tarinateatterin idea kumpuaa suullisen tarinankerronnan perinteistä ja rituaalisen prosessin luomisesta. International Playback Theatre Network tukee tarinateatteritoimintaa ympäri maailmaa.